Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 ian 2009 - Anul XIV, nr. 2 (3988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Complexul Muzeal Bucovina

Împliniri în 2008, proiecte şi speranţe pentru anul 2009

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
La început de an, directorul general al Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, Constantin-Emil Ursu, priveşte cu satisfacţie la realizările din 2008 şi cu încredere şi speranţă la proiectele pentru anul 2009.

 

Venituri proprii în creştere de la an la an

Chiar dacă prin recenta „Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri de reducere a unor cheltuieli bugetare” anul 2009 se anunţă a fi auster, Constantin-Emil Ursu este încrezător că bugetul instituţiei muzeale pentru acest an nu va fi diminuat de către Consiliul Judeţean (CJ) Suceava.

La bugetul anului precedent, de 4.700.000 lei, instituţia muzeală suceveană a adăugat, din venituri proprii, încă 1.600.000 lei, sumele atrase şi încasările fiind în creştere de la an la an (600.000 lei în 2005, 800.000 lei în 2006, 1.200.000 lei în 2007).

 

Circa 1.000.000 de lei din proiecte

Între împlinirile anului 2008 directorul general al CMB Suceava a menţionat începerea lucrărilor de construcţie la Laboratorul zonal de restaurare istorie de pe strada Dragoş Vodă (laborator care are ca termen de finalizare anul 2010), achiziţionarea unui spectrofotometru pentru analize nedistructive (echipament în valoare de 150.000 lei, utilizat în prezent în cadrul Atelierului de investigaţii al Laboratorului de conservare-restaurare), restaurarea iconostasului şi a bisericii de lemn Vama, din incinta Muzeului Satului Bucovinean, dar şi cele două proiecte transfrontaliere cu finanţare europeană PHARE (implementarea proiectului „Arta un limbaj comun între două culturi” şi finalizarea proiectului „Păstrarea şi valorificarea patrimoniului cultural mobil din Bucovina”).

De fapt, aşa cum a subliniat el, „cei mai mulţi bani au venit din proiecte, cca. 1.000.000 lei”.

 

Importante manifestări culturale ale anului precedent

Constantin-Emil Ursu a enumerat şi cele mai importante manifestări culturale ale anului precedent: spectacolul organizat cu prilejul împlinirii a 620 de ani de la atestarea documentară a Cetăţii de Scaun a Sucevei (asediul cetăţii antrenând cca. 100 de protagonişti, cascadori, actori, pirotehnicieni, spectacol care a marcat recordul de prezenţă a publicului, peste 3000 de spectatori), Festivalul Medieval „Ştefan cel Mare”, expunerea la Suceava a coroanei Reginei Maria, dar şi cele două expoziţii externe organizate la Vatican şi la Bytom, în Polonia.

De asemenea, la împlinirile anului care tocmai s-a încheiat se înscriu atât colaborările cu Consiliul Judeţean în organizarea programului „Crăciun în Bucovina”, cât şi acreditarea Centrului de Restaurare Bucovina ca instituţie de cercetare, de către Autoritatea Naţională de Cercetare.

 

Speranţe şi acţiuni de mare impact la public pentru 2009

Pentru anul 2009, Constantin-Emil Ursu şi-a exprimat speranţa că va fi finalizată licitaţia pentru efectuarea lucrărilor de consolidare şi reorganizare a Muzeului de Istorie.

Ca acţiuni de mare impact la public şi-a propus aducerea la Suceava (pentru a marca împlinirea a 650 de ani de existenţă statală a Moldovei) „măcar a unui steag original de-al lui Ştefan cel Mare” (există două steaguri la Muzeul Militar Central), precum şi a casetei cu inima Reginei Maria.

Totodată este vizată organizarea (având ca parteneri mai multe muzee din zona Moldovei) unei expoziţii Cucuteni (aşa cum a fost cea recentă, de la Bytom) la Varşovia şi poate şi la Cracovia, unde a fost solicitată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împliniri în 2008, proiecte şi speranţe pentru anul 2009.
 Vizualizări articol: 1007 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Împliniri în 2008, proiecte şi speranţe pentru anul 20095.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei