Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 ian 2009 - Anul XIV, nr. 2 (3988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lege

Fumatul în restaurante, doar la separeu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Controale şi sancţiuni drastice pentru proprietarii de baruri, restaurante sau discoteci în care se fumează în ciuda faptului că nu sunt amenajate încăperi speciale pentru fumători.

Legea 349/2002, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun,  modificată prin Ordonanţa nr. 5/2008, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2009. Potrivit legii, chiar din prima zi a acestui an, fumatul în baruri, restaurante şi discoteci, precum şi în spaţiile publice închise şi în unităţile sanitare se poate face doar în locuri special amenajate. Odată cu intrarea în vigoare a legii, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a dispus un control în barurile, restaurantele şi discotecile din judeţ, iar în perioada imediat următoare inspectorii OJPC vor verifica dacă acestea respectă reglementările privind fumatul în spaţiile publice.

 

Sisteme de ventilaţie şi extinctoare în spaţiile pentru fumători

„Separeurile pentru fumători trebuie să reprezinte cel mult 50%  din spaţiul public închis destinat clienţilor, şi nu cum era până acum, când tot localul era pentru fumători, iar nefumătorii beneficiau de un spaţiu mic, izolat, de multe ori situat la un nivel inferior faţă de restul localului”, a declarat şeful OJPC Suceava, Elena Oanea.

Totodată, spaţiile destinate clienţilor fumători trebuie să fie delimitate de restul spaţiului public, astfel încât să fie asigurată izolarea completă faţă de acesta, să nu fie spaţiu de tranzit sau acces în spaţiul public, să fie dotat cu sisteme de ventilaţie funcţionale, cu scrumiere şi extinctoare şi să fie marcate cu indicatoare în care să se menţioneze că fumatul este permis în acea încăpere.

Elena Oanea a mai precizat că „patronii sau managerii pot opta şi pentru interzicerea totală a fumatului în local, iar în această situaţie au obligaţia de a afişa avertismentul prin care se interzice fumatul”.

În cazul restaurantelor sau barurilor de dimensiuni reduse, a căror suprafaţă a spaţiului public închis este mai mică de 100 de metri pătraţi, fumatul este permis doar în cazul în care acest lucru este precizat prin afişarea de avertismente care să precizeze acest lucru.

În cazul în care unităţile de alimentaţie publică, barurile sau restaurantele nu au fost amenajate corespunzător pentru a servi clienţi fumători, Elena Oanea a spus că „unităţile pot să continue să funcţioneze, până la amenajarea spaţiilor conform noilor exigenţe, ca spaţii în care fumatul este interzis”.

 

Abaterile de la normele legale, sancţionate cu amenzi de până la 1000 de lei

Începând cu această săptămână, inspectorii OJPC vor merge în control în baruri, restaurante şi discoteci. Elena Oanea a precizat încă că „pe lângă controale, se vor organiza şi acţiuni de consiliere a proprietarilor unor astfel de spaţii, astfel încât aceştia să ia cunoştinţă cu restricţiile impuse de normele legale”.

Pentru că legea a fost dată cu un an în urmă, proprietarii de restaurante, baruri sau discoteci din judeţ spun că şi-au amenajat spaţiile corespunzător şi că dispun de încăperi pentru fumători. Cu toate acestea, în multe unităţi de alimentaţie publică, delimitarea spaţiilor pentru fumători de restul localului este realizată cel mult prin existenţa unei plăcuţe de avertizare.

„Amenajarea spaţiilor după noile norme este costisitoare. Noi aveam restaurantul delimitat dinainte, având în vedere că dispunem de mai multe separeuri”, a spus Gheorghe Filipciuc, proprietarul restaurantului Zamca din Suceava.

Pentru încălcarea legislaţiei şi nerespectarea reglementărilor privind fumatul în spaţiile publice, proprietarii de restaurante, baruri sau discoteci riscă să primească amenzi între 250 de lei şi 1000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fumatul în restaurante, doar la separeu.
 Vizualizări articol: 868 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Fumatul în restaurante, doar la separeu5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ar fi ok trimis de
( 6 ian 2009, 14:50:38
Oare cand o sa veniti in control si peste tot se fumeaza si va dau spaga 500 euro ,o sa inchideti ochii. pe pariu?
2.   Cantecul lebedei trimis de
( 6 ian 2009, 15:10:31
Doamna,mai lasati conferintele de presa si apucati-va de facut curat prin birou! Si asta repejor,ca maine,poimaine,predati sculele...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei