Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 dec 2008 - Anul XIII, nr. 290 (3971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Taxa de poluare

Panică în rândul proprietarilor de maşini second neînmatriculate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care taxa de poluare auto pentru maşinile second-hand neînmatriculate este majorată începând cu data de 8 decembrie 2008 a provocat panică şi nemulţumire în rândul proprietarilor de autoturisme de acest tip. Dacă iniţial Guvernul României anunţase că taxa de poluare auto va fi majorată începând cu 15 decembrie a.c., în cele din urmă, această dată a fost decalată cu o săptămână, adică în momentul în care Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, respectiv 8 decembrie 2008.

 

Sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava a fost luat cu asalt încă din noaptea de luni spre marţi. De teamă ca nu cumva să rămână şi cu banii daţi şi fără numere de înmatriculare permanente, zeci de suceveni s-au aşezat la coadă de la miezul nopţii. Constantin Maidan este unul dintre cei care a venit să prindă rând pentru a fi sigur că Fiatul pe care l-a cumpărat nu va rămâne doar piesă de muzeu.

„Am venit la ora 2.00 noaptea, dar nu eram primul, mai erau doi oameni înaintea mea. Până la 8.00, când s-a deschis la Iulius Mall şi am putut intra înăuntru, se adunase deja o mulţime mare de oameni. S-au împins atât de tare încât erau să spargă geamurile”, a explicat Constantin Maidan, din Rădăuţi. Bărbatul a precizat că a cumpărat un Fiat fabricat în 1999, pentru care a plătit în cursul zilei de luni taxa aferentă, adică 46 de milioane de lei vechi, iar dacă trebuia să plătească triplu ar fi renunţat la maşină.

„Eu trebuie să înmatriculez un Golf 3 fabricat în 1993. Am dat pe maşină 1.500 de euro şi taxă de 22 de milioane de lei vechi. Dacă trebuia să dau vreo 70 de milioane de lei vechi renunţam, că doar nu era să dau mai mulţi bani decât am dat pe maşină”, a declarat Ionuţ Cobzariu, din Dolhasca.

Şi cifrele oficiale oferite de conducerea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava arată o creştere semnificativă a numărului de clienţi.

„Dacă într-o zi obişnuită erau 120-140 de persoane pentru înmatriculări definitive, astăzi (n.r. - ieri) am avut peste 220 de dosare rezolvate. Din estimările noastre, şi zilele următoare va fi la fel de aglomerat”, a spus comisarul Florin Chiaptanaru, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.

 

Drumuri de pomană la Trezorerie

În schimb, toţi cei care s-au prezentat în cursul zilei de ieri la ghişeele Trezoreriei din judeţ pentru a achita taxa de înmatriculare după vechea formulă de calcul au avut surpriza să constate că banii pe care îi aveau la ei au fost insuficienţi, în condiţiile în care suma pe care trebuiau să o achite s-a triplat. Nemulţumirile au fost cu atât mai mari, cu cât, în cursul zilei de luni, 8 decembrie, dată de la care se aplică noua metodă de calcul, taxa de poluare auto a fost plătită după vechea formulă.

„Am venit astăzi (n.r. – ieri) de la ora 8.00 pentru a plăti 15 milioane de lei vechi, pentru o maşină din anul 1994, cu Euro 2. Când am ajuns la ghişeu, mi s-a spus că trebuie să dau 45 de milioane de lei, deci de trei ori mai mult. Am rămas total surprins de această situaţie. Nu am achitat suma care mi s-a cerut potrivit noii formule, şi nici nu o voi face, pentru că mi se pare exagerată”, a declarat suceveanul Viorel Cătălin Marchitan.

Cazul nu este unul singular, în condiţiile în care la ghişeele Trezoreriei Suceava s-au prezentat, ieri, zeci de persoane care au vrut să plătească taxa de poluare pentru maşinile second hand după vechea formulă.

 

Încasări record la Trezoreria Suceava

Dacă ieri nu s-a încasat nici un leu, în cursul zilei de luni, 8 decembrie a.c., s-a înregistrat un nou record. Astfel, dacă vineri, 5 decembrie a.c., Trezoreria a încasat puţin peste 770.000 de lei, în cursul zilei de luni valoarea a fost de 1.106 milioane de lei (11,06 miliarde de lei vechi).

Pe lângă decalarea termenului de aplicare a majorărilor la taxa de poluare, una dintre nemulţumirile celor care au venit să o plătească a fost aceea că au trebuit să achite o sumă mai mare decât dacă ar fi venit la Trezorerie în cursul zilei de luni. Se pare că această situaţie a fost determinată de faptul că Ministerul Finanţelor Publice a transmis noul software-ul prin care se calculează noua taxă abia în cursul zilei de marţi, 9 decembrie. De asemenea, Monitorul Oficial în care a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului a fost transmisă Administraţiilor Fiscale după încheierea programului de luni al Trezoreriei.

 

Taxa nu va fi plătită pentru maşinile Euro 5 şi Euro 6

Pe lângă majorarea taxei de poluare plătită la înmatricularea maşinilor rulate, în ordonanţa de urgenţă a Guvernului se mai precizează că începând cu data de 15 decembrie a.c., autovehiculele a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 de centimetri cubi şi care se înmatriculează pentru prima dată în România sau în alte state ale Uniunii Europene sunt exceptate de la plata taxei. În acelaşi timp, de luni, 8 decembrie a.c., nu se va plăti taxa de poluare pentru maşinile conforme cu normele Euro 5 şi Euro 6, dar şi pentru cele electrice şi hibride.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Panică în rândul proprietarilor de maşini second neînmatriculate.
 Vizualizări articol: 778 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Panică în rândul proprietarilor de maşini second neînmatriculate3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Despre taxa trimis de
(10 dec 2008, 19:43:06
se strang acum 100.000 de semnaturi undeva prin ARAD , sper sa jungem si noi cu semnaturile ,pentru o initiativa legislativa care va modifica aceasta taxa aberanta, in tot cazul masinile care au un contract de vanzare -cumparare inainte de 15 decembrie 2008 trebuie sa mearga dupa vechea taxa , vom face mitinguri , modificam legislatia , si asa rade toata UNIUNEA EUROPEANA de noi , de departe suntem cei mai prosti , tara din UNIUNEA Europeana , auzi , mai mare rusinea !!!!! vai de noi , vom ajunge sa emigram in CONGO!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei