Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 dec 2008 - Anul XIII, nr. 290 (3971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Pavel LUCESCU

Pavel LUCESCU


Ce fel de guvern vor românii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
A răspunde la o asemenea întrebare înseamnă a reuşi să traduci rezultatul votului din 30 noiembrie. Dar cum s-o faci, când mai mult de jumătate dintre români nu au votat, iar din ce-a rămas, circa 40 la sută, o treime, ceea ce în termeni reali înseamnă de fapt vreo 13 procente, au votat candidaţi de stânga, o altă treime s-a pronunţat pentru candidaţii unui partid declarat de dreapta (PD-L) ,iar mai puţin de 8% au optat pentru cei propuşi de liberali.

Cu alte cuvinte, nu doar că avem destul de puţine voci care să fi spus ceva prin votul lor, ci şi o mare ambiguitate în mesaj. Ce-nseamnă, spre exemplu, votul dat unui candidat PSD?

Văd că liderii acestui partid care negociază acum intrarea la guvernare alături de PD-L vorbesc într-una de un mandat pe care l-au primit din partea alegătorilor şi că acesta s-ar traduce, în esenţă, prin nevoia unor politici de stânga. Pensii mai mari, asistenţă socială, locuri de muncă asigurate, şi altele din această categorie.

Dar numai eu ştiu trei persoane care au votat candidaţi PSD nu pentru ce promitea acest partid în campanie, ci pentru simplu fapt că le-au plăcut mai mult decât de contracandidaţii lor. Şi vorbesc de trei persoane care numai de stânga nu se pot numi, votând până acum doar cu dreapta. Şi, sunt convins, s-a întâmplat şi viceversa. Au fost destui care au votat cu PNL, nu pentru cota unică, pentru a lua un exemplu de măsură de dreapta, susţinută fără rezerve de acest partid, ci pentru că sub guvernarea liberalilor li s-au mărit foarte mult pensiile.

Vor ei, de fapt, votând cu candidaţi ai PNL, un nou guvern de dreapta? Sau poate fi interpretat un asemenea vot, drept un gir acordat unei alianţe PNL-PSD, pe ideea că majorarea pensiilor din ultimul an s-a realizat urmare a unei înţelegeri dintre cele două partide?

Sau altă nedumerire. S-a votat mai degrabă pentru trecut, pentru ceea ce „ni s-a dat”, sau mai mult cu gândul la viitor, la promisiunea unei schimbări? Aici lucrurile se complică odată în plus, pentru că nici măcar vorbind de viitor nu poţi decela ceva consistent.

Criza mondială a început deja să-şi facă simţite efectele şi la noi, şi acesta e doar începutul, dar nici un partid nu pare să aibă soluţii credibile. Ceea ce nu-i neapărat o surpriză, criza dând bătăi de cap tuturor marilor lumii, dar întrebarea rămâne. Iată cât de greu e să înţelegi ceva din votul românilor dacă e să extragi din el, să zicem, soluţia unei guvernări. Iată de ce, în continuare, negocierile care au loc în continuare pentru constituirea unui guvern, par în ochii majorităţii, un fel de joc fără noimă.

Şi totuşi, un fir roşu pare să existe. Românii, votanţi sau nu, de dreapta sau de stânga, săraci sau mai puţin săraci, de la ţară sau din marile oraşe ale României, sunt tot mai îngrijoraţi de viitorul imediat şi ceea ce le prisoseşte cu siguranţă e scandalul politic dublat de o guvernare instabilă. Nici un partid nu deţine monopolul unei soluţii miraculoase la ceea ce ne aşteaptă în următorii cel puţin doi-trei ani, şi chiar dacă ar pretinde asta nimeni nu l-ar crede.

Prin urmare premisa oricărei posibile soluţii de guvernare a ţării e obligatoriu una transpartinică. De compromis politic major, unul în care interesele imediate, inclusiv cele legate de alegerile prezidenţiale şi euro-parlamentare de peste un an, să rămână în plan secund. Ştiu, pare aproape utopic să gândeşti că politicienii noştri ar fi capabili de aşa ceva, dar asta nu mă împiedică s-o spun. Indiferent cum va arăta, politic vorbind, viitorul guvern, el va fi pe măsura aşteptărilor majorităţii românilor numai dacă va lăsa deoparte interesul de partid şi se va concentra pe promovarea unor măsuri obţinute prin compromis. Cel ce ştie să cedeze e mai de dorit acum decât cel ce pare, din aritmetica oricum controverstată a votului din 30 noiembrie, mai puternic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce fel de guvern vor românii.
 Vizualizări articol: 2662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce fel de guvern vor românii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei