Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 oct 2008 - Anul XIII, nr. 242 (3923)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie

Pojorîta scapă de exploziile la cariera de piatră

Exploatarea pietrei cu ajutorul explozibilului la cariera „Măgura” din Pojorîta, la 300 de metri de drumul naţional, calea ferată şi casele oamenilor i-a fost interzisă permanent SC „Compania Construcţii Feroviare” SA Câmpulung Moldovenesc de către Garda de Mediu, începând cu data de 15 octombrie.

Până atunci însă, localnicii vor mai trebuie să suporte o detonare controlată şi riscurile aferente pentru proprietăţile din jur, întrucât firma a apucat să perforeze trei găuri în versant, să încarce în ele 45 kg de dinamită şi să amorseze în vederea detonării.

După ce lumea a ieşit în stradă şi a împiedicat prin „zid uman” derularea detonării şi ploaia de pietre din jur, după ce exploatarea rocii prin detonare a fost oprită temporar de organele de control, capsele au fost tăiate şi fitilul detonant a fost izolat, însă comisarii de mediu au constatat că „se poate autodeclanşa explozia necontrolată” şi că explozibilul nu mai poate fi retras. În consecinţă, tocmai pentru binele populaţiei revoltate, detonarea aflată în lucru joia trecută trebuie efectuată.

Urmare a reacţiei dure a populaţiei la intenţia firmei de a provoca o nouă explozie, pe 10 octombrie în comună a avut loc o verificare amplă, derulată de comisarii suceveni ai Gărzii de Mediu şi de reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava - serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice.

S-a constatat că firma reclamată de populaţie deţinea o autorizaţie de mediu proaspăt reînnoită în luna iulie, care însă „s-a emis fără acceptul vecinilor din zona Carierei Măgura Pojorîta şi fără derularea procedurii de dezbatere publică”.

Totodată, autorizaţia impunea firmei să respecte legislaţia de mediu în vigoare şi să nu afecteze prin zgomot sau alt discomfort vecinătăţile. Comisarii de mediu au constatat că firma a produs anterior disconfort şi daune materiale reclamate de populaţie şi vor emite o notificare în vederea suspendării autorizaţiei de mediu a firmei incriminate, pentru cariera cu bucluc. Obligaţia de a rezolva rapid pericolul exploziei şi interdicţia de a mai exploata piatra prin derocare cu explozivi în acel loc au fost consemnate oficial în nota de constatare 589/13.10.2008.

Totodată, Primăriei comunei i s-a atras atenţia oficial că autorităţile locale au obligaţia, potrivit legii, să reglementeze, inclusiv prin interzicerea temporară sau permanentă, desfăşurarea unor activităţi generatoare de disconfort pentru populaţie în anumite zone ale localităţilor, cu predominanţă în spaţiile destinate locuinţelor, în zonele destinate tratamentului, odihnei, recreării şi agrementului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pojorîta scapă de exploziile la cariera de piatră.
 Vizualizări articol: 1686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Pojorîta scapă de exploziile la cariera de piatră3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei