Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 oct 2008 - Anul XIII, nr. 242 (3923)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentarii au discutat în dezbaterea raportului CSAT pe 2007 despre cazul Hayssam şi Băsescu

Marţi, 14 Octombrie 2008 (18:39:19)
Plenul Parlamentului a luat în dezbatere, marţi, raportul CSAT pe 2007, unii parlamentari criticând proasta gestionare a cazului Omar Hayssam, în care ar fi implicat şi "şeful suprem al acestei instituţii", Traian Băsescu, aspect evidenţiat într-o interceptare telefonică.

Preşedintele de şedinţă, Norica Nicolai a prezentat raportul ca fiind "Strategia de apărare naţională a ţării", dar reprezentantul Comisiei pentru Apărare, liberalul Mihăiţă Călimente a citit raportul comisiilor vizavi de Raportul de activitate al CSAT pe 2007.

Parlamentarii nu au reuşit să exprime un vot din cauza lipsei de cvorum dar şi din cauza faptului că nu au fost prezenţi reprezentanţii MApN la dezbateri şi au decis reluarea dezbaterilor şi a votului într-o şedinţă ulterioară.

După prezentarea raportului comisiilor de specialitate, deputatul conservator Dragoş Dumitriu, indignat de faptul că sfârşitul de mandat ar putea fi un motiv de trecere cu uşurinţă peste rapoarte precum cel al CSAT, a susţinut că Traian Băsescu s-ar identifica cu un personaj dintr-o înregistrare celebră legată de Omar Hayssam.

"Dacă dumneavoastră aţi înţeles că CSAT ne-a reprezentat interesele şi s-a implicat în problemele majore şi de securitate a ţării, cred că am înţeles un pic greşit. Acum câteva luni a existat o interceptare telefonică între un procuror şi un terorist. Din interceptarea respectivă reieşea că şeful suprem al CSAT ar putea fi asimiliat cu un personaj din acea interceptare. Un senator a adresat o întrebare: Este oare «Profesorul» unul şi acelaşi cu un înalt personaj politic? Niciun răspuns. Acum câteva săptămâni a apărut o declaraţie în presă a respectivului terorist, în care personajul respectiv e nominalizat. Nu mai e niciun dubiu din acest punct de vedere. Oare s-a discutat în CSAT ipoteza ca un super înalt personaj politic al ţării să facă parte din acest organism şi cum contribuie relaţiile acestuia cu teroriştii la apărarea ţării?", s-a întrebat Dragoş Dumitriu.

În replică, senatorul PNL Norica Nicolai a spus că "atacurile de securitate" sunt cauzate de fragilitatea moralei şi a competenţei unora aşezaţi de Constituţie să apere securitatea naţională".

"Fără îndoială strategia de securitate a ţării este deosebit de actuală astăzi, când atacurile de securitate vulnerabilizează România, dar sunt total asimetrice, pentru că ele vin din fragilitatea competenţei şi fragilitatea moralei unora care sunt aşezaţi de Constituţie şi de lege să apere securitatea naţională", a spus Nicolai.

Ea amenţionat că nu se poate abţine să nu îi răspundă întrebării deputatului Dimitriu, care ar coincide cu întrebarea sa legată de cazul Hayssam.

"Nu mă pot abţine să nu dau un răspuns la ceea ce întreba colegul meu deputat. Am primit un răspuns la întrebarea mea. Din nefericire pentru România mi l-a dat Omar Hayssam, şi nu cine ar fi trebuit să mi-l dea. Aşa că instituţiile au şi ele oamenii pe care îi merită, şi e păcat, pentru că România şi instituţiile sale ar merita şi mai mult", a conchis senatorul PNL.

Mihăiţă Călimente a spus că în urma analizării raportului, comisiile au concluzionat că în anul 2007 "CSAT şi-a axat eforturile pe continuarea modernizării domeniului securităţii naţionale, printr-o mai bună coorodonare naţională a instituţiilor şi asigurarea integrării în funcţionare în sistemele de securitate din care România face parte".

"Eforturile s-au focalizat asupra structurilor, normelor, relaţiilor, misiunilor, instruirii şi resurselor sistemului cu stricta respectare a principiilor democratice, eficienţei, transparenţei şi non partizanatului politic. În cadrul celor şapte şedinţe desfăşurate în cursul anului 2007 CSAT a acţionat pentru îndeplinirea obiectivelor cuprinse în strategia de securitate naţională cu predilecţie asupra transformării şi impulsionării procesului de modernizare în domeniile apărării şi ordinii publice, al activităţii de informaţii, contrainformaţii şi de securitate”, a spus Călimente.

Potrivit lui Călimente, comisiile de apărare au avizat favorabil raportul CSAT pe 2007.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentarii au discutat în dezbaterea raportului CSAT pe 2007 despre cazul Hayssam şi Băsescu.
 Vizualizări articol: 727 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parlamentarii au discutat în dezbaterea raportului CSAT pe 2007 despre cazul Hayssam şi Băsescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei