Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 sep 2008 - Anul XIII, nr. 224 (3905)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Costâna

Zeci de familii nu vor să-şi mai lase copiii la şcoală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Zeci de familii din localitatea Costâna au refuzat ieri să-şi mai trimită copiii la şcoală.

Ieri, de la prima oră a dimineţii, în faţa şcolii din Costâna s-au adunat zeci de părinţi nemulţumiţi de decizia Inspectoratului Şcolar Suceava de a desfiinţa instituţia de învăţământ din localitate şi de a-i trimite pe copii să facă orele la Todireşti.

 

Patru elevi în plus ar menţine şcoala în localitate

46 de elevi au învăţat până pe 17 septembrie la Costâna, dată la care IŞJ Suceava a decis desfiinţarea instituţiei, din cauză că nici o unitate de învăţământ nu poate funcţiona fără minimum 50 de elevi. Practic, pentru a putea rămâne să înveţe în satul lor natal, în Costâna ar mai fi nevoie de încă patru elevi.

Inspectorul şcolar general adjunct Vasile Monacu a spus însă „că aceasta este situaţia, metodologia trebuie aplicată şi nu se pot aduce elevi din altă localitate pentru a se face numărul necesar”.

Nemulţumirea părinţilor constă în faptul că elevii trebui să meargă zilnic aproximativ 10 kilometri până la Todireşti. Chiar dacă elevilor li s-a pus la dispoziţie un microbuz şcolar, părinţii spun că cei mici se trezesc cu noaptea în cap pentru ca la ora 8:00 dimineaţa să fie deja la şcoală la Todireşti.

 

Microbuz pentru naveta elevilor

Ieri a fost prima zi în care decizia IŞJ de a-i muta pe elevii din Costâna la Todireşti trebuia aplicată, însă părinţii au refuzat să-i lase pe copii să urce în microbuz şi au spus că vor contesta decizia Inspectoratului Şcolar.

Inspectorul general şcolar adjunct Vasile Monacu a spus că „şcoală fără copii nu se poate, iar la Costâna efectivele de elevi sunt foarte mici”. Acesta a mai adăugat că şcoala din Costâna trebuia desfiinţată de acum trei ani de zile, însă din cauză că nu exista microbuz şcolar care să-i transporte pe elevi la Todireşti, s-a amânat această decizie.

„Acum avem microbuz, iar elevii merg la şcoală în condiţii civilizate”, a mai adăugat adjunctul IŞJ Vasile Monacu.

Părinţii elevilor din Costâna au rămas însă fermi în decizia lor de a contesta hotărârea Inspectoratului Şcolar şi au spus că până când problema nu se va rezolva, ei nu-şi vor lăsa copiii la şcoală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de familii nu vor să-şi mai lase copiii la şcoală.
 Vizualizări articol: 1948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zeci de familii nu vor să-şi mai lase copiii la şcoală5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce parinti trimis de
(23 sep 2008, 11:47:44
se joaca cu viitorul copiilor...in alte tari sunt copii care merg la scoala la 20-30 km distanta si nu se mai plange nimeni.au transportul gratuit atunci ce le mai trebuie?
1.1  RE: Ce parinti trimis de
(23 sep 2008, 14:49:40
Tu draga Larisa ti-ai trimite copilu in satu alaturat?La cati idioti sunt care au carnetele de sofer cumparate.ti-ar comveni daca copilu tau s-ar trezi la 5 sa se pregateasca pt scoala?Si pe vremea asta.Cum a functionat anu trecut scoala poae functiona si anu asa si anu viitor........

1.2  RE: Ce parinti trimis de
(23 sep 2008, 15:19:15
nu poate ptr ca nu exista nr min de elevi....cine plateste profesorii? problema e mai complexa, dar cineva din afara sistemului o poate privi f simplist....exista o legislatie in acest sens...anul trecut a functionat ptr ca a existat nr min de elevi, dar anul asta nu mai sunt...asta e situatia si acestea sunt reglementarilelegislative in vigoare...daca ai ceva de replicat, astept...
1.3  RE: Ce parinti trimis de
(23 sep 2008, 21:44:18
Daca-mi amintesc bine, in 1860 erau mai multi elevi in scoala Costana decat in 1980, e clar ca peste vreo 10, 20 de ani ,nu ca vor disparea elevii, ci chiar si satul ca localitate .TRIST dar ADEVARAT.Au cevs de spus GUVERNANTII despre acest fenomen?
2.   Legea trimis de
(23 sep 2008, 12:21:42
legea e lege. scoala nu poate functiona fara un anumit nr minim de elevi....or, acest numar nu este intrunit...e f clar, cu atat mai mult cu cat distanta nu e f mare si mai au si microbuz la dispozitie...ce vor sa conteste acei parinti? dispozitia de aplicare a legii?
3.   Nemultumitori trimis de
(23 sep 2008, 14:42:16
copilul meu de 6 ani se trezeste la 6:45 pt ca microbuzul trece la ora 7:15 pt a merge la scoala,si pe deasupra il si platesc destul de scump.nu inteleg de ce se plang
4.   Sunt comozi...parintii trimis de
(23 sep 2008, 17:01:41
daca s-ar putea sa fie scoala in curtea lor tare bine ar mai fi!sunt copii in aceasta tara care pleaca dimineata de acasa si ajung seara si nu au mai murit din acest motiv!asa ca trezirea si la scl. daca la costana muncesc nebunii (parintii)copii:la strans cartofi ,la vite...cred ca saracii or fi obositi dimineata!cat despre sofer m-am documentat e ca si cu sofetii de autobuze :experienta minima 3ani;profesionist nu amator asa ca lasati copii la scl.
4.1  RE: Sunt comozi...parintii trimis de
(23 sep 2008, 21:52:14
Ideea ta in mare exprima cumva adevarul,dar atitudinea si modul de exprimare lasa de dorit,muncesti si tu la "nebuni" [cartofi]? cumva?,cat despre soferi sunt destui in sat si inca foarte responsabili ,treaba e ca parintii fac scandal la sugestia profesorilor nu la mofturile copiilor ,ptr ca, copii sunt obisnuiti cu munca si sculatul de dimineata.
5.   Costina trimis de
(23 sep 2008, 18:47:05
daca vreau scoala in sat sa faca copii..... deci la munca ragi parinti
5.1  RE: Costina trimis de
(23 sep 2008, 23:19:48
fa tu si pentru altii copiii
6.   Prea multe mofturi trimis de
(24 sep 2008, 10:09:11
Eu am facut clasele 5-8 la o scoala din alt sat decat cel in care locuiam. Faceam cam 8 km dus si 8 km intors pe zi dar nu mi se parea chiar imposibil , cu exceptia perioadelor de iarna cand ne insoteau cativa tati ca sa ne faca partie prin zapada. Mai treceam si pe langa o padure si un cimitir , pe niste drumuri fara niciun fel de imbunatatiri, iar cand ploua se facea un noroi galben, cleios ce se tinea de incaltarile noastre . Si totusi am facut studiile respective, am mers la oras sa continui studiile, s.a.m.d. Nu se punea problema sa ne asigure cineva transportul iar astia refuza sa-i trimita cu un microbuz?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei