Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 sep 2008 - Anul XIII, nr. 224 (3905)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Drame

Nu au parte de educaţie din cauza sărăciei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sărăcia îi ţine departe de şcoală pe mulţi copii din comuna Ciprian Porumbescu. Fie că nu au rechizite, uniforme sau pacheţel pentru şcoală, fie că sunt ţinuţi acasă de părinţi pentru a-i ajuta la treburile casei, aceşti copii ajung la vârsta maturităţii fără să ştie să scrie şi să citească.

S-au născut în familii sărace de români, de romi sau în familii mixte (români – romi), care trăiesc din alocaţiile de stat, sau, mai rău, din pensiile copiilor cu handicap. În cel mai fericit caz, unii dintre aceşti minori urmează opt clase, după care, la fel ca şi părinţii lor, îşi continuă viaţa în sărăcie, fără să ştie o meserie, fără să aibă un venit.

 

Condamnaţi la analfabetism

Ileana Anişoara Răscol are 27 de ani şi cinci copii. Cel mai mare dintre minori are nouă ani, dar, după cum ne-a povestit femeia, din lipsa banilor nu l-a trimis la şcoală până acum. Următorul copil, Sabina, are şapte ani şi şi-a dorit foarte mult să meargă la şcoală în acest an. Acesta a fost motivul pentru care femeia i-a trimis pe ambii fraţi în clasa I, chiar dacă nu au fost daţi nici o zi la grădiniţă, nu au rechizite, uniforme, nici măcar nu au cu ce să scrie.

Soarta acestor micuţi este aproape pecetluită: pentru că nu au cu ce să le cumpere haine şi caiete, părinţii acestor şcolari îi vor retrage de la cursuri. Absenţele se vor aduna în catalog şi vor abandona şcoala înainte de a învăţa măcar să scrie şi să citească.

Femeia mai are trei copii, doi băieţi gemeni în vârstă de cinci ani şi o fetiţă – Irina, de doar doi anişori. Cei doi gemeni ar trebui duşi la grădiniţă, dar sărăcia îi ţine într-o cameră cu pereţii afumaţi, fără jucării, fără o igienă corespunzătoare.

„Eu şi soţul meu, cu care nu sunt cununată, nu avem nici un venit, decât alocaţia copiilor. O vecină mi-a dat o sobă, că altfel aş fi stat în frig cu copiii. Doi dintre copii au strabism şi cataractă congenitală. Soţul mai lucrează cu ziua, dar nu prea este de lucru în sat”, se plânge femeia, care nu ştie să citească.

 

La 17 ani, nu ştie să citească

La mică distanţă de casa sărăcăcioasă a Anişoarei Răscol şi a celor cinci copii ai ei, am întâlnit-o pe Lăcrămioara Solomon, o femeie de 33 de ani, care are doi copii, unul de 17 ani, celălalt în vârstă de un an şi opt luni. Dacă Bogdan, băieţelul cel mic, cu ochi albaştri, frumuşel şi vioi, ar putea să mai aibă o şansă la învăţătură, peste patru, cinci ani, cel mai mare băiat, Vasile, în vârstă de 17 ani, este, aproape de vârsta maturităţii, analfabet. Abia dacă ştie câteva litere, pentru că a fost retras de la şcoală, tot din cauza sărăciei, după primele săptămâni din clasa I.

N-a apucat să înveţe abecedarul şi părinţii lui au hotărât să-l ţină acasă. Vasile ne-a spus că ar vrea să mai aibă o şansă de a merge la şcoală, să înveţe să citească. Din păcate, părinţii lui i-au rupt drumul către educaţie. Fără curent electric, cu excepţia perioadelor în care mai „trag” un fir de la vecini (părinţii Lăcrămioarei), aceşti oameni dorm printre mormane de pământ şi lut, provenite de la o sobă veche şi stricată.

 

Disperare

Cazul Adrianei Solomon, fetiţa în vârstă de cinci ani, din comuna Ciprian Porumbescu, care nu vede şi nu poate merge, l-am mai prezentat în paginile cotidianului Monitorul de Suceava. Au fost mulţi oameni care i-au sărit în ajutor fetiţei şi mamei acesteia, Elena Solomon, care a bătut la toate uşile pentru a-şi salva copilul. Tuturor celor care i-au fost alături, le mulţumeşte. I-au fost de mare ajutor, însă necazul ei parcă nu are sfârşit.

La cinci ani, fetiţa nu are mai mult de 15 kilograme şi abia zăreşte cu un ochişor, operat de trei ori până acum. În disperarea ei, mama fetiţei, care mai are patru copii minori, i-a cumpărat Adrianei papuci ortopedici de 250 de lei, deşi fetiţa nici nu poate să se ţină în picioare, muşchii membrelor inferioare fiind aproape atrofiaţi.

Mama micuţei face eforturi mari să o ţină pe fetiţă în viaţă, hrănind-o cu lapte praf de cea mai bună calitate (două cutii pe săptămână, la 45 de lei cutia), cereale (două cutii pe săptămână, 28 de lei cutia), concentrat de carne de pasăre pentru copii (8 lei cutia). Deşi nu i se dau mari şanse Adrianei, părinţii micuţei se agaţă de orice speranţă. Nu vor să se despartă de fetiţă, mai ales că mama copilei primeşte o pensie, cu care hrăneşte şapte suflete.

 

Sacrificiu

Din păcate, ceilalţi patru fraţi ai Adrianei sunt lăsaţi de părinţi pe planul secund. Pentru că banii nu ajung nici măcar pentru tratamentul mezinei, una dintre fiice a făcut doar opt clase, după care a abandonat şcoala. Un alt copil al familiei, bolnav de epilepsie, lipseşte mult de la şcoală, din cauza crizelor. Celelalte două fetiţe, din clasele a V-a şi a VII-a, nu au rechizite, ghiozdane, haine groase de iarnă.

Copiii acestor familii din Ciprian Porumbescu au nevoie de ajutor pentru a merge la şcoală. Pot fi găsiţi în fiecare zi în bojdeucile lor sărăcăcioase, din Ciprian Porumbescu. V-ar spune mulţumesc, dacă le-aţi duce un caiet, un ghiozdan, încălţăminte de iarnă sau nişte mâncare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu au parte de educaţie din cauza sărăciei.
 Vizualizări articol: 1395 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Nu au parte de educaţie din cauza sărăciei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Poza 2 trimis de
(23 sep 2008, 12:15:56
bine macar ca au bani de parabolica !!!
1.1  RE: Poza 2 trimis de
(23 sep 2008, 14:51:49
Niste neispraviti de parinti, inconstienti total! Sa faci atatia copii si sa nu-ti pese de soarta lor, ba mai mult sa le consumi si alocatia! De fapt pentru alocatia aia fac atatia copii. Sunt acuma locuri de munca pentru toti analfabetii dar nu vor sa lucreze! Chiar credeti ca nu-i solicita nimeni sa lucreze la camp? Dar ei vor sa fie retribuiti cu 1 milion de lei pe zi ca acum cu 6-700000 lei/zi nu mai vrea nimeni sa munceasca!
1.2  RE: Poza 2 trimis de
(23 sep 2008, 15:43:50
aveti dreptate.stau ca putorile acasa si fac copii ca sa traiasca pe spinarea lor.este de lucru peste tot dar refuza sa lucreze ca e mai bine sa stai cu mana intinsa.pacat insa de niste copii nevinovati.ar trebui luati din grija putorilor astea si dusi in centre de plasament.
2.   ....hmmmm trimis de
(23 sep 2008, 14:55:29
Adriana Solomon a primit ghete ortopedice in luna septembrie 2008, GRATUITE.
3.   ..... trimis de
(23 sep 2008, 16:10:53
are 27 ani si copil de 9..insemna ca pe la 18 ani a nascut si de atunci nu s a mai gandit la bani si cum va creste copiii, s a iubit flamnda??? ori in loc de paine mai servea o portie de ...amor...la munca cu ei!!!
4.   Neglijenta trimis de
(24 sep 2008, 10:28:10
nu numai ca stau acasa ca putorile dar nici nu se spala ca miroase de la ei de mori sunt satul de acesti inconstienti

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei