Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 sep 2008 - Anul XIII, nr. 224 (3905)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Minte brici

Un student din Suceava scoate energie electrică din steaguri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Un tânăr sucevean susţine că a descoperit cum se poate scoate energie electrică din steaguri. Mihai Duduţă, absolvent al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, actualmente student la Institutul Tehnologic din Massachusetts, din SUA, vrea să-şi vândă invenţia şi spune că descoperirea sa va reduce dependenţa faţă de resursele petroliere.

 

Mihai Duduţă participă la un concurs de invenţii, iar faptul că echipa sa a câştigat deja două etape a atras atenţia. Publicaţia „Green Report” a publicat un scurt interviu cu tânărul sucevean, care şi-a expus ideile legate de noua sursă de producere a energiei electrice.

„N-am vrut neapărat să captăm energia vântului, ci să captăm energia irosită de maşini mişcând aerul din jurul lor. Rezistenţa aerului la trecerea unei maşini creşte la puterea a doua comparat cu viteza maşinii. Cu cât ea merge mai repede, cu atât aerul se opune mai tare şi maşina consumă mai multă benzină. Noi vrem să economisim energie şi nu poţi pune turbine lângă autostrăzi, nu neapărat pentru că sunt urâte, ci pentru că aerul nu este constant. Aveam nevoie de ceva căruia să-i dai un impuls şi să oscileze, după care să-i preiei energia. Iar soluţia la toate aceste probleme a fost un steag”, a dezvăluit Mihai Duduţă.

Suceveanul a adăugat că-şi va vinde invenţia în SUA, motivând această decizie prin faptul că traficul rutier de acolo se derulează în principal pe autostrăzi.

„Se pot pune steaguri şi pe marginea unui pod, pentru că şi acolo ai energie similară, pentru că diferenţa de presiune dintre apă şi şosea generează o sursă constantă de vânt. Dacă reuşeşti să scoţi de la un steag un watt, ca bază, el îţi ocupă 20 de centimetri, aşa că se pot pune două steaguri într-un metru, deci într-un kilometru ai avea 2.000 de watti, ceea ce e foarte bine”, a calculat tânărul originar din Suceava.

 

Doreşte să rezolve probleme de mediu

Cât priveşte aplicabilitatea teoriilor sale în România, Mihai Duduţă nu crede că ar fi un deziderat imposibil. Suceveanul este de părere că dezvoltarea infrastructurii rutiere ar putea fi coroborată cu implementarea acestui proiect, pentru ca „toate lucrurile de pe autostradă, telefoanele de urgenţă, benzinăriile etc., să devină independente din punct de vedere energetic”.

Mihai Duduţă nu crede că petrolul va putea fi înlocuit total ca sursă de energie, dar speră ca soluţiile alternative să fie tot mai multe şi mai viabile.

Suceveanul şi-a exprimat satisfacţia că reuşeşte să se implice activ în rezolvarea unor probleme de mediu şi spune că următorul său proiect va fi chiar mai ambiţios decât cel prezentat acum.

 

Medaliat la nivel internaţional şi cetăţean de onoare al Sucevei

Mihai Duduţă a absolvit cursurile Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” acum patru ani. A fost premiat la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale pe teme de chimie. În 2004, la Olimpiada Internaţională de Chimie care a avut loc în localitatea germană Kiel, Mihai Duduţă a obţinut medalia de argint.

După absolvirea cursurilor liceale s-a înscris la Institutul Politehnic Bucureşti, dar după un an s-a transferat în SUA, acolo unde învaţă şi în prezent.

Meritele i-au fost recunoscute şi la nivel local, autorităţile sucevene decernându-i în 2006 titlul de cetăţean de onoare al municipiului Suceava.

Ca un amănunt de culoare, în ianuarie 2009, Mihai Duduţă şi alţi tineri talentaţi care învaţă în SUA vor participa la un dineu oferit de Barack Obama, cel despre care mulţi americani cred că va fi viitorul preşedinte al ţării după alegerile din această toamnă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un student din Suceava scoate energie electrică din steaguri.
 Vizualizări articol: 1235 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 20 voturi
Un student din Suceava scoate energie electrică din steaguri4.6520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hmm trimis de
(23 sep 2008, 11:06:36
Articol preluat din EVZ-ul de ieri... De tot rasul.

Oricum, felicitari tanaruluihappy
1.1  RE: Hmm trimis de
(23 sep 2008, 12:19:01
bai tu ori esti chior ori esti prost, nu vezi ca scrie ca interviul a aparut in Green Report si ideile principale au fost preluate de acolo si de evz si de monitorul
1.2  RE: Hmm trimis de
(23 sep 2008, 13:42:07
Daca sunt ceva, informatule, aia e ignorant, ca am citit vreo 10 articole despre copilul asta, dar pe cel din Monitorul -nu. In romana am citit ieri, in evz. De ras a fost ca abia azi au scris si astia. Revenind la insultele tale, proasta-i ma-ta...
2.   Olimpicii romani... trimis de
(23 sep 2008, 11:21:22
Cind tinerii romani de mare valoare vor putea studia,cerceta si mai ales vor putea trai in tara lor?
2.1  RE: Olimpicii romani... trimis de
(23 sep 2008, 13:02:16
sa zicem ca .... niciodata !
3.   Bravo trimis de
(23 sep 2008, 11:29:21
un baiat intr-adevar inteligent. Am fost colegi de liceu. Felicitari sincere?
4.   Bravo tinarului trimis de
(23 sep 2008, 12:31:03
E frumos ca se mai scriu si articole frumoase despre tinere talente sucevene
5.   Fk trimis de
(23 sep 2008, 14:03:30
se confirma proverbul la romani ,,sa faci din rahat bici,,!
5.1  RE: Fk trimis de
(23 sep 2008, 14:27:22
Mai urmeaza sa si pocneasca !!!
6.   Vrajeala... trimis de
(23 sep 2008, 14:41:18
si eu o sa scot bani din pom..o sa plantez bani si o sa iasa bani din pom....o inventez masini din cauciuc....
7.   Gura mica inghite p..a mare trimis de
(23 sep 2008, 15:22:06
eu stiu un sucevean in munchen, care scoate energie din bere. bea mas dupa mas si-si consuma energia la oktoberfest..:))
8.   Felicitari trimis de
(23 sep 2008, 15:45:10
Iata ca scola romaneasca produce rezultate.Un copil cu o inteligenta deosebita, crescut in spiritul exigentelor scolii romanesti da ca produs final un geniu. Felicitari si succes, Mihai!
8.1  RE: Felicitari trimis de
(23 sep 2008, 19:08:44
mda ce sa-ti zic... din nu stiu cati absolventi mai gasim cate un exemplu din asta si atunci ne apucam si laudam sistemul de **** al invatamantului!
9.   Bravo lui trimis de
(23 sep 2008, 16:06:21
Bravo lui!
10.   Ideea e de baza trimis de
(23 sep 2008, 16:13:00
Oricum au si romanii oameni cu care sa se mandreasca.Ideea nu e rea de loc. La numarul mare de autoturisme de pe autostrazi, miscarea aerului e permanenta . Ar fi energia cea mai ieftina si cea mai curata. Chiar daca articolul a fost preluat, consider ca publicarea intr-un jurnal local este o chestie de mandrie. Denota ca nasc si la Suceava oameni.
11.   Institutul politehnic din bucuresti trimis de
(23 sep 2008, 16:18:14
...nu l-a inscris pe mishu din prima pentru ca nu-si platise taxa de inmatriculare de 30 lei pe vremea aia... ca era la internationala cand s-au facut inmatricularile... si apoi s-au oferit sa-i suplimenteze un loc in facultate, dar cu taxa.... asta sa stie toata lumea cum ne tratam noi valorile.
12.   @ Raluca trimis de
(23 sep 2008, 16:27:47
asa e. ai dreptate! oricum nu cred ca avea ce face pe acolo! eventual sa o invete pe nevasta lu' Nechifor cum se scrie formula benzenului. prietenii stiu ce zic!!
13.   SUA trimis de
(23 sep 2008, 16:31:35
AICI IN STATE INCA MAI SUNT BINE VAZUTI SI APRECIATI ROMANII. DACA ROMANIA AR FI INTRAT IN PROGRAMUL "VISA WAIVER" ORICINE AR PUTEA VENI AICI, APOI NU MARE O SA FIE MIRAREA SA VEZI TIGANII NOSTRI PRIN INTERSECTII. INTR-ADEVAR, AU SI EI TIGANII LOR, NU LE TREBUIE ALTII "DIN IMPORT".

CEI DIN CONGRES AU INVATAT DIN GRESELILE GUVERNELOR ITALIAN, SPANIOL, ETC.., DE ACEEA NU SE VA DA DRUMUL LA VIZE PREA CURAND.

FELICITARI MIHAI, STIU CA MAI AI MULT DE PARCURS, BAFTA MARE IN CONTINUARE.
14.   Suceveanca trimis de
(23 sep 2008, 18:03:47
bravo baiete!
15.   BRAVO trimis de
(23 sep 2008, 18:54:49
Bravo si felicitari. Mult succes !!! Felicitari si parintilor.BRAVO, BRAVO, BRAVO!!!
16.   Nebun trimis de
(23 sep 2008, 20:05:26
ii

cu vaca

17.   Curent trimis de
(23 sep 2008, 20:16:58
As vrea sa brevetez o inventie realizabila an Suceava: Scoaterea energiei electrice din budigaii intinsi la uscat in toate balcoanele de catre gospodine
18.   Aa trimis de
(23 sep 2008, 20:51:21
bravo...aa...au mai fost vreo doi care au spart coduri p la nasa si acu cica lucreaza p acolo....asa fratilor lucrati invatati acolo ca oricum statul roman e frectie la picior de lemn...si aici va inecati in sperante desarte

19.   EXACT trimis de
(23 sep 2008, 21:16:04
Pentru cei care nu stiu, bobina Tesla (inventia celui mai mare geniu al omenirii, aromanul Nicolae Teslea, nu Nikola Tesla, de origine ungureacsa, cum scrie in cartile de istorie falsificate) capteaza energia din aer, aproximativ 2 kw, iar cu doua astfel de bobine poti incalzi lejer diverse inaperi, intalatii cu apa etc.Numai ca nu are nimeni in lume voie sa o foloseasca deorece, nu mai au marii tepari ce prostesc lumea cu energia electrica de unde-si cumpara Q7 si X5-uri.

Tocmai de aceea acest tanar nu va pune in functiune niciodata o astfel de inventie, nici macar nu-i va fi brevetata, cum nu sunt brevetate multe inventii ce ar putea face ca lumea sa foloseasca energia libera cu costuri zero,motorul cu apa, fara carburantii clasici exorbitant de scumpi, s.a.m.d.
19.1  RE: EXACT trimis de
(23 sep 2008, 21:52:56
stai putin :

cum functioneaza bobina aia? se foloseste de miscarea browniana a particulelor din atmosfera ?

si de ce nu dati inventia la chinezi ? aia o fac ieftin si multe bucati. nu le pasa lor de patente, + ca n-o sa-i ameninte nimeni cu ceva dpdv economic.
19.2  RE: EXACT trimis de
(23 sep 2008, 22:00:11
inca ceva : pustiul ala e un prost. n-are pic de patriotism in el. i-a venit si lui o idee buna (mie-mi vin 100 cand beau 10 beri), si gata vinde ideea strainilor. in tara lui ar fi o persoana f respectata si cu ceva bani cat sa fie multumit, pe cand el vrea un munte de bani. crede el ca strainul o sa-i faca lui toate hachitele. diferenta dintre lacomia lui pt bani si un cocalar manelar ( ciorilor cu lanturi la gat din america) e f f mica, aproape imperceptibila.

19.3  RE: EXACT trimis de
(24 sep 2008, 01:14:18
Cracanatule.....mare domn , mare caracter....

Un dobitoc prin excelenta.
19.4  RE: EXACT trimis de
(24 sep 2008, 20:46:14
Bai cracanatorule...diferenta dintre tine si "pustiul ala prost" este ca la el neuronii cam stau ca la crescatorie, iar la tine e seceta mare.Nu inteleg de ce cand bei tu asa, 10 beri..te crezi desptept de mananci pamantul(...oare sa fie la propriu??)De ce nu te gandesti ca poate o firma din state chiar o sa faca ceva folositor pentru planeta asta?Si sunt ferm convins ca nu s-a gandit la cati bani o sa ia nici macar un minut.Stii de ce sunt asa convins?...pentru ca il cunosc..pentru ca este un prieten de-al meu si pentru ca m-am convins de capacitatile lui intelectuale.

Cocalarii manelari pot fi si oamenii de genul tau,...nu trebuie sa asculte manele!
20.   Felicitari trimis de
(23 sep 2008, 21:20:17
felicitari
21.   FELICITARI trimis de
(24 sep 2008, 09:16:46
BRAVO STEFANISTILOR!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei