Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 aug 2008 - Anul XIII, nr. 192 (3873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Gest umanitar

Şapte tiruri cu ajutoare din Craiova, pentru sinistraţii din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O caravană umanitară, venită din partea oltenilor, greu încercaţi de inundaţii în urmă cu doi ani de revărsarea apelor Dunării, a sosit ieri dimineaţă în judeţul Suceava, încărcată cu mii de tone de materiale de construcţii, alimente, haine şi medicamente.

Convoiul cu donaţii strânse în cadrul campaniei „Craiova ajută Moldova”, iniţiată de Fundaţia “Gazeta de Sud”, Primăria Craiova şi Monitorul de Suceava, a poposit în cele din urmă la Vicovu de Jos, în localitatea natală a vocii de aur a Bucovinei, Sofia Vicoveanca, unde apele învolburate ale unui pârâu care de obicei nu e mai mare de doi metri au intrat în casele a 215 familii şi au dus la surparea terenului de sub alte cinci case.

 

Înconjuraţi de ape în toiul nopţii

“M-am trezit noaptea cu apa de un metru în casă. Venea apă peste tot, cum nu am crezut că va fi vreodată. M-am urcat pe pat, pe perne şi am aşteptat. Ce o fi, o fi, am zis. Asta a vrut cel de Sus, nu mă pot eu împotrivi”, povesteşte Ana Hrişcă, o bătrână de 82 de ani, care a fost scoasă de pompieri din casa inundată.

De mai bine de o săptămână, bătrâna, care doarme în grajd, tot spală nămolul din casă, de pe pereţii, de pe mobila care stă acum trasă în mijlocul camerelor, în vreme ce toate geamurile sunt larg deschise, pentru ca umezeala să iasă din pereţi.

E de ajuns să mergi prin sat ca să îţi dai seama care sunt casele în care a intrat apa. Toate geamurile sunt larg deschise, soarele fiind poftit înăuntru, să usuce pereţii umflaţi, de pe care tencuiala se desprinde şi pică la prima atingere.

Unii nu mai au nici duşumele în casă, le-au scos, după ce apa le-a umflat, iar acum, când intri, calci direct pe pământ sau pe temelie.

 

Pârâul distrugător

Pârăul care a făcut prăpăd în casele gospodarilor din Vicovu de Jos curge acum molcom, clipocind liniştit. Dar mărturie a furiei apelor venite din munte stau casele inundate, kilometri întregi de drum distrus, şanţurile săpate pe dealuri şi copacii smulşi cu rădăcini cu tot şi aruncaţi ici-colo, ca nişte vreascuri.

Şansa oamenilor de aici a fost că, după obiceiul locului, casele sunt făcute trainic, să reziste sute de ani, încât, chiar de au avut de păgubit, măcar au rămas cu un acoperiş deasupra capului şi cu forţa de a repara stricăciunile.

Totuşi, în unele cazuri, apele au făcut mai mult decât să inunde – au săpat pământul şi l-au luat cu ele, prăbuşindu-l peste case.

 

Ameninţarea pământului

Aşa s-a întâmplat în satul Remezău, unde familiile care locuiesc în cinci case ar trebui strămutate, pentru ca într-o zi dealul să nu îi înghită cu totul.

Pământul a luat-o la vale, în falii care presează peste casele lor şi le-au afectat structura de rezistenţă.

“În casa asta am crescut şi stau de 67 de ani. Părul din fundul curţii are 55 de ani. Unde să plec eu de aici? Stau cât se mai poate. O să plec odată cu casa în gârlă, mai departe nu are unde să mă ducă. Tot ce vroiam era să îmi petrec bătrâneţile în casa mea”, spune Petru Roşca, aşezat resemnat pe un car de lemne, înnegrite de ani, proptit în lutul cu ochiuri de apă din spatele casei.

“Nu mai avem putere să ne mutăm. Nu suntem melci, să ne luăm casa în spinare şi să plecăm cu ea în altă parte”, adaugă şi soţia sa, Ana Roşca.

În spatele casei au săpat un şanţ de unde au scos sute de kilograme de pământ îmbibat cu apă, ce le presa pereţii. Stau pe costişa unui deal care a pornit la vale, mânat de ape.

În aceeaşi situaţie e şi vecinul său, Dumitru Onică, care stă cu teama că într-o zi pământul va veni peste el şi familia sa, iar zidurile casei nu vor rezista. În spatele casei sale, pământul e surpat, la o înălţime de patru metri, iar resturile unui gard atârnă jalnic pe buza râpei create.

“Pentru cei ce trăiesc pe dealul care se surpă, vom acorda în regim de urgenţă teren de casă în altă parte, într-o zonă cu acces la utilităţi, dar mai ales sigură”, spune primarul comunei Vicovu de Jos, Constantin Lupescu, care a condus echipa venită cu ajutoare umanitare din casă în casă, arătându-le problemele oamenilor.

În aceste condiţii, materialele de construcţii oferite de firmele din Craiova şi adunate de Fundaţia “Gazeta de Sud” au fost mai mult decât binevenite, oferindu-le oamenilor şansa de a avea o casă nouă, în care să nu mai trăiască cu teama de a fi înghiţiţi de pământul care se surpă.

 

Ajutoare în valoare de 100.000 de lei

Convoiul venit din Oltenia conţine 9.000 de ţigle oferite de firma Elpreco, 44 de tone de ciment din partea firmei Mitliv, 12 tone de cărămizi din partea SC Fir Aur Construct SRL, care a donat şi bani pentru achiziţionarea de ciment şi rechizite pentru copii, 500 de saci de glet din partea Oz Maraton, 100 mp de polistiren pentru izolarea termică a caselor şi 30 de saci de adeziv din partea firmei G&G, precum şi 22 de plăci de gips carton, 10 saci de ciment, 10 de adeziv, vopsea lavabilă, polistiren, dibluri şi holz-şuruburi din partea firmei Pro Gopo.

Materialele de construcţii au fost încredinţate Primăriei Vicovu de Jos, care se va ocupa de gestionarea materialelor de construcţii în aşa fel încât să fie făcute o serie de case noi, dar şi pentru a fi ridicată o nouă grădiniţă, în locul celei vechi, distrusă de ape.

În plus, Primăria Craiova a acordat ajutoare financiare direct familiilor cu cele mai multe pagube produse de inundaţii, în vreme ce alte firme, precum Selgros, au trimis în acest convoi produse alimentare de bază, neperisabile, în valoare de 2.500 de lei.

Merită apreciat şi gestul firmei craiovene Domarcons, care a depus în contul deschis pentru ajutorarea sinistraţilor 15.000 lei.  

În total, valoarea ajutoarelor venite cu convoiul de şapte tiruri este estimată la 100.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şapte tiruri cu ajutoare din Craiova, pentru sinistraţii din Suceava.
 Vizualizări articol: 1157 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Şapte tiruri cu ajutoare din Craiova, pentru sinistraţii din Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei