Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 aug 2008 - Anul XIII, nr. 192 (3873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Blestemul lui august

Aglomeraţie la paşapoarte, permise şi înmatriculări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Obţinerea unui permis de conducere, a unui paşaport sau înmatricularea unui autovehicul este o adevărată piatră de încercare pentru sucevenii care doresc să obţină aceste documente în cursul lunii august. Ghişeele sunt luate practic cu asalt, iar pentru a prinde un loc mai în faţă sucevenii întocmesc liste de ordine cu ore bune înainte de începerea programului de lucru cu publicul. În cazul programărilor pentru examenul de obţinere a permisului de conducere, listele se întocmesc încă de cu seară. Cauza aglomeraţiei este sosirea în ţară a sucevenilor care muncesc în străinătate şi care în perioada celor câteva săptămâni de concediu încearcă să-şi rezolve toate problemele legate de documente.

 

Numărul persoanelor care se prezintă zilnic la sediul Serviciului Paşapoarte şi al Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni. Dacă la permise şi numere de înmatriculare se constată o creştere de circa 50% faţă de o zi normală, la Serviciul Paşapoarte vin zilnic de trei-patru ori mai mulţi oameni în comparaţie cu celelalte luni ale anului.

Aglomeraţia este amplificată şi de lipsa unor spaţii adecvate în care cele două instituţii îşi desfăşoară activitatea. Aşa se face că oamenii aşteaptă în aer liber să le vină rândul la ghişeele unde au treabă.

Cele mai mari probleme se înregistrează la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto, unde zilnic se prezintă, în medie, câte 1.300 de persoane.

„Eu am venit dimineaţă la ora 5.00 aici şi eram deja al 163-lea pe lista de aşteptare. Acum e ora 12.00 şi sper ca până pe la ora 16.00 să pot intra pentru a mă programa la examenul de obţinere a permisului de conducere”, a spus Ion Finiş, un bărbat venit din Fălticeni.

Alături de el este un tânăr ceva mai norocos. Tocmai trebuia să fie strigat pentru a i se prelua dosarul şi imaginea în vederea programării la examen.

„Am venit încă de aseară, pe la 11.00. M-am programat şi aveam deja numărul de ordine 92. Nu e normal ce se întâmplă, mai ales că venim din tot judeţul. Iar să vii cu o seară înainte şi să stai până a doua zi e peste mână”, a mărturisit Vasile Popescu.

 

„Lucrăm peste program”

Comisarul Florin Chiaptanaru, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, a declarat că singura soluţie pentru a servi un număr cât mai mare de persoane este prelungirea programului de lucru.

„Aglomeraţia se va menţine cel mai probabil până la finalul acestei luni. În lipsa unui spaţiu corespunzător nu prea avem soluţii de a oferi condiţii adecvate celor care se prezintă la ghişeele instituţiei noastre. Mulţumesc colegilor mei că sunt înţelegători şi lucrează şi peste program, pentru că altfel aglomeraţia ar fi şi mai mare”, a precizat comisarul Chiaptanaru.  

 

Creşteri mari şi la înmatriculări

Şi în ceea ce priveşte înmatricularea autovehiculelor s-a înregistrat o creştere importantă de solicitări. Dacă în iulie erau în jur de 70 de cazuri pe zi, acum numărul cererilor a crescut la 130.

„Am constatat că mulţi români care lucrează în străinătate preferă să-şi înregistreze maşinile aici şi asta ca urmare a intrării în vigoare a noii taxe de poluare. Probabil, taxele şi impozitele plătite în România sunt mai mici decât în străinătate”, a spus comisarul Sorin Murariu, de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.

Acest aspect a fost confirmat de un român care este stabilit în Italia de mai multă vreme.

„Numai asigurarea este undeva la 1.400 de euro în Italia. Cu banii ăştia plătesc asigurarea în România timp de câţiva ani. Înmatriculez maşina în România şi apoi circul cu ea în Italia, unde am de plătit numai taxa de drumuri. În timp, este o economie importantă de bani”, a mărturisit George Munteanu.

 

La Paşapoarte, mulţi copii

Activitatea lejeră din lunile precedente de la Serviciul de Paşapoarte a fost deja uitată. Venirea în ţară a sucevenilor care lucrează în Italia, Spania sau în alte ţări din Europa s-a soldat cu o triplare a numărului de solicitări. Cele mai multe cazuri vizează trecerea pe paşaport a copiilor pe care familiile de suceveni vor să-i ia în noua ţară de „adopţie”.

„Eu lucrez în Italia şi acum vreau să-mi iau şi soţia şi cei doi copii. Pentru asta trebuie să-i trec pe copii pe paşaport. Soţia a venit dimineaţă la ora 6.00 şi s-a înscris pe lista de aşteptare şi acum (n.r. – aproximativ ora 12.00) am venit aici împreună cu copiii pentru a putea face toate formalităţile”, a menţionat Gabriel Prescure, un bărbat din Mihoveni.

Pentru a evita înghesuiala din sala de aşteptare din interiorul clădirii, angajaţii Serviciului Paşapoarte primesc doar grupuri de câte 10 persoane, iar imediat ce aceştia termină toate formalităţile, inclusiv preluarea imaginilor, este chemat un alt grup de 10 persoane.

Conducerea Serviciului Paşapoarte estimează că aglomeraţia se va menţine încă două săptămâni, iar în septembrie se va reveni la fluxul de 100 de persoane pe zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aglomeraţie la paşapoarte, permise şi înmatriculări.
 Vizualizări articol: 1048 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Aglomeraţie la paşapoarte, permise şi înmatriculări1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ? trimis de
(16 aug 2008, 13:40:35
chiar e posibil ca un articol din doua sa trateze subiectul ''stranierilor'' ?

strazi care nu reusesc sa sustina traficul majorat din cauza lor, magazine care vand mai mult, inmatriculari crescute... domnilor din recatie, in orice tara civilizata in timpul vacantelor populatia oricum creste sensibil din cauza turistilor, inceracti sa va obishnuiti, in loc sa faceti un apel catre autoritati deoarece judetul suceava nu e dotat cu sosele de centura, trotuare pentru bicicletele si tot ceea ce ar terbui sa aiba, voi va luati de saracii romani care vin si eu sa-si revada familia.
1.1  RE: ? trimis de
(16 aug 2008, 14:23:54
ai dreptate si cele mai des intilnite articole sunt cu italieni de parca numai in italia sunt romin si toate problemele sunt tot din cauza lor dar asta e ce sa ceri??????????????????????????
1.2  RE: ? trimis de
(17 aug 2008, 02:46:49
va mai curge multa apa pe raul Suceava, pana vor introduce si acolo sistemul on-line de rezervare pt un permis sau alte documente. Pacat, pentru ca oricum persoane care se pricep la asa ceva sunt ,dar probabil ca ar ramane unii domni politisti fara posturi, asa ca romanii vor trebui sa se inghesuie in continuare ca oile, chiar daca vin dintr-o tara civilizata.
1.3  RE: ? trimis de
(18 aug 2008, 07:54:12
Ce sistem on-line, frate? Si mai ales la stat!?! Am avut o experienta care m-a facut sa cred ca suntem pe vremea cind nu exista alta posibilitate decit cea a prezentarii in persoana pentru a te programa la doctor! Pentru o programare la policlinica Bethesda trebuie sa fii la 6:45 la poarta, ca sa ai certitudinea ca vei fi programat in acea zi. Daca incerci sa suni dimineata in primele minute dupa ora 7, primesti ton de ocupat, dupa care adio programari pe ziua respectiva. Nu este acceptat sistemul de programare in avans, vazindu-te astfel obligat, bolnav fiind, sa te inghesui la usa dis de dimineata sa primesti bon. Cine nu intelege oare ca toate acestea sunt in defavoarea imaginii pozitive cu care ne-a obisnuit policlinica Bethesda?
2.   Daca-as fi intr-o fuctie de conducere as ajuta! trimis de
(16 aug 2008, 14:59:17
Mai trebuie spus ca vin si vad ca nu avem spatii verzi si fac comparatie cu ceea ce se gaseste in occident! Daca-as fi intr-o fuctie de conducere mi-ar fi rusine!
2.1  RE: Daca-as fi intr-o fuctie de conducere as ajuta! trimis de
(16 aug 2008, 20:01:53
atunci vino si lucreaza cu forme legale in Romania ca sa contribui la buget. Cat timp nu contribui nu ai dreptul sa te plangi!
2.2  RE: Daca-as fi intr-o fuctie de conducere as ajuta! trimis de
(16 aug 2008, 22:21:44
Mai KKK, tu cand mergi in concediu in Grecia nu ai dreptul sa te plangi cand nu-ti convine ceva? Trebuie neaparat sa platesti taxe ca sa ai dreptul sa te plangi? Bine gandit.
2.3  RE: Daca-as fi intr-o fuctie de conducere as ajuta! trimis de
(17 aug 2008, 11:32:17
mai FL, DA! si daca nu iti convine ce ai, te duci in aia a ma`tii acasa sau unde bagi tu bani in buget si acolo poti face cate nazuri vrei. si da, e f bine gandit, pentru ca 3 milioane din populatia activa a tarii nu mai plateste nimic la bugetul roman, cum dracu` sa faci si sa ai???
2.4  RE: Daca-as fi intr-o fuctie de conducere as ajuta! trimis de
(17 aug 2008, 13:49:35
Mai KKK, vad ca gandesti la fel de bine in continuarelaughing

Eu sunt in strainatate de cativa ani dar toti banii mei au ajuns intr-o forma sau alta in Romania. Aici s-au dus pe taxe la notar, pe taxa pe valoare adaugata din produsele pe care le-am cumparat, pe impozit pe terenuri si cladiri, pe taxe de transfer a banilor din strainatate in Romania, pe multe alte taxe vazute si nevazute.

Inmulteste asta cu 3 milioane de romani si o sa vezi ca romanii de afara platesc taxe in Romania. Eu cel putin sunt sigur ca am platit mai multe taxe in Romania decat tine. Daca nici dupa asta nu ai inteles atunci fa-ti un implant de creierlaughing
2.5  RE: Daca-as fi intr-o fuctie de conducere as ajuta! trimis de
(17 aug 2008, 23:27:33
sunt sigur ca datorita unui implant "de creier" ai ajuns tu asa destept... daca locuiai si munceai in romania plateai taxele alea oricum, si, in plus, plateai si impozite pe venituri statului roman, din care iti construia autostrazi, parcuri si ce mai voiai tu. asa, se fac din banii nostri. ce faci tu cu banii e treaba ta, deocamdata platesti la bugetul statului unde traiesti, oricare ar fi ala si daca platesti impozite acolo, si acelui stat ii poti face nazuri cate vrei... pana una alta m`am saturat sa tot aud ca "sigur ca asa e aici ca e in romania, in noastra, unde stau eu, in 2 ore rezolvam" cui nu`i place - inapoi in tarile unde sunteti sclavi si multumiti...
2.6  RE: Daca-as fi intr-o fuctie de conducere as ajuta! trimis de
(18 aug 2008, 10:58:19
Uai nene vad ca tot n-ai priceput. Ai dreptate ca plateam impozitele alea oricum dar la sume mult mai mici...

Daca io acu sa presupunem ca am 55.000 de euro pe an brut in strainatate si in Romania castigam 12.000 de euro brut pe an cum e mai bine pentru bugetul Romaniei? Io sa muncesc in tara si sa platesc 16% din 12.000 sau sa platesc 5% din 60.000? Unde mai pui ca intra o caruta de bani in tara care vor fi taxati indirect. Adica io am dat banii aia cuiva si acea persoana/firma o sa plateasca la randul ei impozit pe venit/profit pentru banii primiti de la mine.
3.   Pasapoarte trimis de
(16 aug 2008, 15:08:08
totusi nu inteleg de ce se aglomereaza la pasapoarte acym dupa ce am intrat in UE si se poate circula doar cu cartea de identitate. Eu am pasaport, dar nu l-am mai folosit de loc. Anul asta am fost de 4 ori in strainatate si am folosit numai CI.

In schimb a trebuit sa-mi preschimb permisul de conducere. Treaba este organizata foarte prost, un singur functionar, am stat la coada 1 ora si 30 min, erau vreo 15 persoane inaintea mea. Nu exista un aparat cu bonuri de ordine asa cum e in toate intitutiile civilizate, lumea se inghesuie intr--un hol de 25 m2 pt inmatriculari si permise. Holul nu are aer conditionat, este jenant.

Florin Cheptanaru nu are nici o treaba cu organizarea,totul este ca pe vremuri.
3.1  RE: Pasapoarte trimis de
(16 aug 2008, 16:34:19
daca mergila munca iti pune contractu pe pasaport si iti trebuie in unele tari nu in toatehappy:):):)

3.2  RE: Pasapoarte trimis de
(17 aug 2008, 02:49:29
nu inteleg de ce nu isi schimba astia permisele in strainatate? ca se poate si asa.
3.3  RE: Pasapoarte trimis de
(17 aug 2008, 15:41:38
pt ca costa mai mult si e mai greu trebuie sa faci mai multe actehappy:):):):)si e mai usor in tara unde teai nascut si de unde esti
4.   Aglomeratie trimis de
(16 aug 2008, 18:45:59
Au venit sclavii. Se dau mari aici cu masinile lor inchiriate , dar afara sunt doar niste sclavi. Am fost in concediu in EUROPA si o sa va spun in alte comentarii cum sta treaba cu ''STRANIERII''. Cultura lor a ramas la ultima clasa absolvita ..... cam a 5-a......
4.1  RE: Aglomeratie trimis de
(16 aug 2008, 20:02:42
subscriu
4.2  RE: Aglomeratie trimis de
(18 aug 2008, 21:02:56
Subscriu,ai dreptate,Cucu!
5.   Program trimis de
(16 aug 2008, 22:41:19
bai baieti bai... eu am mers luni, la 14 : 30, am depus actele, si numerele vechi, pt inmatriculare....omuletul de acolo mi-a zis, vino la ora 16 sa iei numerele si certificatul. m-am plimbat prin oras, iar la ora 16 fix eram acolo, la ora 16:30 mi-au dat numerele PREFERENTIALE, si certificatul de inmatriculare....deci, daca veniti la timp cand va cheama ei, este ok...nu faceti ca toti burtosii care, vin si lasa actele, si se intorc dupa ele la 5 zile...si fac scandal ca de ce dureaza atata....bai baieti...vi se spune o ora, veniti dracu' la timp si nu asteptati sa va strige de 4-5 ori pe zi sa va luati actele...personal am observat acest lucru, si nu vb aiurea....un cetatean era strigat de la ora 13 de cel putin 4 ori, iar el, venise pe la ora 15 si incepuse sa ia la misto functionarii, care, de la ora 8 juma' incearca sa inteleaga specimene ca...el si multi altii....baaah odihiti-va in pace...
6.   BUROCRAZIR DI MERDA trimis de
(17 aug 2008, 04:00:39
DE CE OARE IN ROMANIA NOASTRA SA FACI UN PASAPORT E O ADEVARATA LUPTA PE CAND IN ITALIA IL PRIMESTI ACASA PRIN POSTA
6.1  RE: BUROCRAZIR DI MERDA trimis de
(17 aug 2008, 11:34:34
fa`ti pasaport in Italia, atunci!
7.   URASC ASATA SI NIMENI NU IA MASURI trimis de
(17 aug 2008, 04:04:31
DE CE CINEVA ACOLO SUS NU IA MASURI?
8.   La Pasapoarte, multi copii trimis de
(17 aug 2008, 14:06:50
sa-mi bag ****unvapu la toti copii ce pleaca precum oile la supt lapte din tzatza berbecului ce alearga ijn santierele broscarilor
9.   Slobozia trimis de
(17 aug 2008, 14:07:50
slobodan milosevici
10.   Nesimtire trimis de
(17 aug 2008, 14:25:44
ci acea secretara grasa

Astia nici n-au aflat ca exista stat de drept uniunea europeana ,ca sunt functionari publici platiti din contributiile noastre si la dispozitia noastra.
11.   Pentru "EU" trimis de
(17 aug 2008, 22:29:46
"ci acea secretara grasa

Astia nici n-au aflat ca exista stat de drept uniunea europeana ,ca sunt functionari publici platiti din contributiile noastre si la dispozitia noastra."

Care "contributii" si cam cum ar fi "la dispozitia noastra"??

Am incercat(in concediu) sa ma abtin de a mai face comenturi, dar... "Stranierilor", va dati "toba" de democratie si stiinta serviciilor publice, asa ca spuneti cum e cu concediile serviciilor publice din OCCIDENT?? Cam ce servicii mai au cate unu-doi functionari pe perioada CO... Veniti cu "aere" de europeni sadea si "sariti" la gatul slujbasului roman, dar nu sunteti in stare sa va completati o cerere si nici nu stiti preabine ce doriti, mergeti pe ideea ca BANUL VA REZOLVA TOTUL,iar acolo unde nu va reusete cu "ploconul" aplicati forta verbala, dar sa stiti ca asa nu veti putea obtine/cumpara si ceva minte....

Prietenii stiu de ce....
11.1  RE: Pentru "EU" trimis de
(17 aug 2008, 23:29:10
din nou, subscriu
12.   Carati-va trimis de
(18 aug 2008, 09:28:27
italienilor,voi veniti trei zile in Romania si vreti sa va faceti pasaport,permis,sa va insurati,casa,sex si multe,multe altele...mars inapoi in vest unde nu ciriiti nimic la autoritati ca imediat vin carabinierii si va arata cealalta fata a democratiei...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei