Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 iul 2008 - Anul XIII, nr. 163 (3844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Problemă gravă

Sucevenii, sufocaţi de fumul incendiilor de la groapa de gunoi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceava e pe cale să ajungă un oraş sufocat de fumul gunoaielor proprii. Săptămânal, cel puţin două-trei incendii izbucnesc la groapa de gunoi, de pe malul râului Suceava, fiind o serioasă problemă de mediu, cât şi pentru sănătatea oamenilor, care inhalează fumul produs.

O dovadă în plus a pericolului pe care îl reprezintă această groapă de gunoi e incendiul de proporţii care a izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 22.00, şi care nu a putut fi stins total nici măcar până duminică la amiază. Focul, izbucnit prin autoaprindere sau chiar prin incendiere forţată, s-a întins pe o suprafaţă extrem de mare şi nu a mai putut fi controlat de angajaţii firmei Test Prima, care se ocupă de administrarea gropii de gunoi.

Aceştia au alertat Comandamentul de Voluntari de la Primăria Suceava, care a chemat în ajutor forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Numai că puterea focului nu a putut fi stăvilită nici de eforturile pompierilor, ajutaţi de cele patru autospeciale care au intervenit la incendiu, gunoiul arzând cu putere toată noaptea şi în cursul dimineţii.

 

Suceava, invadată de fumul gunoaielor arse

Efectele incendiului nu s-au lăsat aşteptate, în scurtă vreme întreg oraşul, chiar şi cartierul Burdujeni, unde ajunge mai rar fumul de la groapa de gunoi, fiind acoperite de o perdea de fum înecăcios, deosebit de periculos pentru cei ce suferă de boli pulmonare.

Pe timpul nopţii, la stingerea incendiului a participat şi viceprimarul Lucian Harşovschi, care intenţionează să sporească măsurile de securitate, pentru a fi prevenite, pe cât posibil, asemenea incendii de proporţii.

“Avem o vară foarte călduroasă şi incendiile se ţin lanţ. Fenomenul de autoaprindere se manifestă foarte tare în această perioadă. Tocmai de aceea am pus pază non-stop la groapa de gunoi, avem gardieni care nu vor mai permite accesul celor care veneau aici să adune fier vechi şi care adesea puneau foc la gunoaie, iar la Primărie avem un dispecerat ce funcţionează 24 de ore din 24. Vom mai aduce la groapa de gunoi o moto-pompă de capacitate mai mare şi vom face un sistem de stropire a gunoaielor, asemeni unui sistem de irigaţii, pentru a mai ţine în frâu acest fenomen neplăcut”, a precizat Lucian Harşovschi.

 

Groapa de gunoi, o ameninţare pentru fondurile ISPA

Pe lângă fumul cu care îi sufocă pe suceveni, groapa de gunoi a oraşului reprezintă o mare ameninţare şi pentru fondurile europene pe care trebuie să le primească Suceava în cadrul proiectului ISPA, de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare.

“Din păcate, dacă nu vom reuşi să rezolvăm problema gropii de gunoi şi să o închidem definitiv, nu vom primi toţi banii alocaţi în cadrul proiectului ISPA. Când au fost oficialii ISPA la Suceava, să vadă staţia de epurare, au văzut şi fumul care iese continuu de acolo. Au fost foarte nemulţumiţi şi au spus că nu vom primi finanţarea integral, până când nu vom rezolva problema gropii de gunoi. Tocmai de aceea, interesul nostru este să facem tot ce se poate pentru a închide groapa de gunoi şi a opri incendiile”, a adăugat Lucian Harşovschi.

Termenul oficial de închidere a gropii de gunoi este ianuarie 2009, dar acesta nu va putea fi respectat, deoarece până acum nici nu au început lucrările de amenajare a unei gropi de gunoi ecologice, care să o înlocuiască.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii, sufocaţi de fumul incendiilor de la groapa de gunoi.
 Vizualizări articol: 813 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sucevenii, sufocaţi de fumul incendiilor de la groapa de gunoi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Numai atit?... trimis de
(14 iul 2008, 11:40:59
Pentru cei ce ar trebui sa vada si sa auda:SINTEM SUFOCATI si de mizeria din oras si de ciinii dintre blocuri si de gropile din asfalt si de nesimtirea militienilor si de nesimtirea functionarilor si de nesimtirea alesilor neamului si de spagile de tot felul ce le dam la tot pasul etc...Pentru aceste probleme aveti ceva asemanator pompelor amintite in articol?

1.1  RE: Numai atit?... trimis de
(14 iul 2008, 12:40:47
De ce numai Lucian Harsovschi se afla acolo ? Primarul sunt sigur ca dormea ca un porc la ora aia !! Bravo vicelui !
2.   Groapa trimis de
(14 iul 2008, 11:46:42
primarul lungu sa mai lase zilele festive si sa se apuce de groapa, ca de ani buni ne tot amina.
2.1  RE: Groapa trimis de
(14 iul 2008, 12:36:14
lasa ca juravle de la test prima e prieten bun cu lungu,asa ca,long live the prelipcaru!
3.   Dar apa? trimis de
(14 iul 2008, 13:30:37
ce ne facem cu apa scursa de la stingerea incendiului? cam cit de poluata este? si ce visam la groapa ecologica nu stiti ca master planul pe mediu e busit? sau aproape de a fi. mai bine se lua drept exemplu vreo primarie de comuna care a reusit prin forte proprii sa acceseze fonduri pt groapa/rampa selectie etc. fara a face parte din maretul master plan; iar ne apuca dorinta de a rezolva problemele la nivel macro. de ce nu pe bucati mici si bine facute? vezi si marele operator regional ACET. in loc sa faca ceva specific municipiului ne baga pe toti in aceeasi oala si suportam pierderile altor puncte din judet...
4.   S-o mute! trimis de
(14 iul 2008, 13:38:15
Groapa nu e mutata deja de la Calau fiindca primariile de comune din vecini ( mai ales Stroiestiul) nu vor sa dea autorizatie pentru alta groapa. Vezi doamne nu cumva sa-i deranjam pe taranoi ca au nasul fin si nu-s obisnuiti decat cu putoarea de baliga! Nenea primaru ar trebui sa se dupa la Flutur si sa-i ceara sa exproprieze teren pentru alta groapa pe undeva pe drumul spre Berchisesti sau spre Mihoveni.
4.1  RE: S-o mute! trimis de
(14 iul 2008, 14:36:36
Pentru prima data ma exprim mai "bruienos". SEBI, pupa-i pe taranoi undeva, cu muma-ta cu tot! De ce sa fie obligati altii sa ne accepte gunoaiele noastre, iar noi sa nu ne asumam nici o raspundere? Tie ti-ar conveni ca "taranoii" sa-ti depoziteze sub geam gunoiul de grajd? Fiecare loc/locatie cu avantajele si dejavantajele lui, iar fiecare cetatean/comunitate sa-si administreze deseurile sale.

Invata sa respecti, apoi sa gandesti si la urma sa postezi. Prietenii stiu de ce....

4.2  RE: S-o mute! trimis de
(14 iul 2008, 15:05:35
esti un mare prost mai sebi .asta ti-o spune un taranoi care are poate mai multa scoala decat tine si cu siguranta mai mult bun simt si cei 7 ani de acasa.oricum ,decat la oras mort de foame si rupt in c-r mai bine taranoi cu stomacul plin .fiecare sa-si suporte mizeria.de ce sa mi-o aduci mie? tine-o sub geamul tau.
5.   Tare multi trimis de
(14 iul 2008, 17:41:11
mda, tare multi mai scriu prin forumurile astea numai ca sa spuna si ei ceva, sa se afle in treaba, majoritatea asa numitelor comentarii le puteti sterge, sint oameni fara un fel de informatii, sau habar n-au despre ce e vorba
6.   Jenant trimis de
(14 iul 2008, 19:52:14
Sunt cel putin 4 ani de cand tot atrag atentia celor de la Garda de Mediu,de la primarie,in ceea ce priveste fumul si mizeria din jurul Sucevei.Nimeni nu a incercat sa rezolve macar o parte din aceste probleme.Fumul care ne intoxica zi de zi, ptr care cei de la mediu au o explicatie care suna astfel"fumul este degajat de biogazul provenit din cadavrele si oasele animalelor de la IRIC de acum 25-30 de ani".Mizeria din oras,cainii vagabonzi precum si lipsa spatiilor verzi,sunt rezultatul indiferentei celor de la primarie,consiliul local si a firmelor de salubritate din oras.Nu cred ca in Romania exista o mentalitate de european,impregnata in capul asazisului manager de societate.
7.   Naspa trimis de
(14 iul 2008, 20:26:03
In tarile civilizate gunoiul de peste zi seara se acopera cu pamant iar apa este trasa de cisterne si dusa pa epurare
7.1  RE: Naspa trimis de
(14 iul 2008, 22:09:04
In tarile civilizate se face colectarea diferentiata a gunoaielor(plastic,hartie,stic si cutii de metal,resturi menajere).

Asta face ca marea majoritate a materialelor sa fie recuperate ,ceea ce ramane produce biogas cu care se produce energie electrica si/sau termica, si in sfarsit ceea ce nu se poate recupera se depoziteaza.

In practica se reduce cantitatea de deseuri care trebuiesc bagate in groapa de gunoi,cu mult.

Problema e si ca nu suntem educati sa facem asta si nici nu cred ca o sa avem bunul simt sa facem ceva de genul asta prea repede...DIN PACATE...
8.   Pentru SEBI trimis de
(14 iul 2008, 20:39:28
Ce pacat ca mai sint care gindesc ca tine. Cred ca faci parte din categoria celor care arunca resturile de mincare pe geamul de la bucatarie. Tranoii sa stii ca sint mai civilizati si se gospodaresc mai bine. Cum pe tine sucevean parvenit te deranjeza fumul cu iz de toxine ce este produs de gunoaile orasului si taranoii au dreptul sa-si apere mediul in care traiesc. Peste tot in lumea civilizata, cine produce deseuri plateste pentru a fi reciclate, nu sa distruga natura. Dar tu esti departe de a intelege asta! Gunoiul din Suceava nu trebuie imprastiat prin judet si nu trebuie formata alta "groapa". Este destul loc in jurul Sucevei si costurile nu ar fi asa mari decit sa-l duci la zeci de kilometri.
9.   Lasa-ne domn primar trimis de
(14 iul 2008, 20:42:08
Atunci c�nd domnul primar era PNL din tata-n fiu ne anunta cu surle si tr�mbite ca a obtinut bani pentru o groapa de gunoi ecologica, ca guvernul a repartizat o suprafata de pam�nt la Moara pentru constructia ei, ca s-a facut licitatia pentru executarea proiectului si ca o firma din Germania a c�stigat aceasta licitatie. Dupa cum se vede treaba totul a fost o abureala. Cred ca explicatia este simpla si se impune de la sine. Domnul primar Lungu si cu domnul Flutur de la Consiliul Judetean au c�stigat alegerile dar pentru ca au tradat pe cei de de la PNL nu vor primi nimic. Daca �n toamna PD-L nu va c�stiga alegerile ne-am lins pe bot de orice finantare si orice proiect european. Cei de la PNL si PSD vor face orice pentru a le plati polita domnului Lungu si Flutur.
10.   Buletin de ......botosani trimis de
(14 iul 2008, 20:51:50
Sebi eu cred ca tu trebuiesti mutat.........departe de tara ca mirosi tare urat , boule
11.   ??? trimis de
(15 iul 2008, 09:29:24
Sambata la ora 22 nu era nimeni din partea primariei sau din partea firmei Test Prima. Angajatii firmei nu au cu ce stinge nici un bat de chibrit macar iar voluntarii primariei (daca exista) la fel. Nu au apa. Alte comentarii sunt de prisos... Ma mir ca cei de la Monitorul au ajuns in zona cu obiectivele de la camera foto. Nu au indraznit sa vina la groapa. Poza e facuta de pe malul celalalt al apei.
12.   ... trimis de
(15 iul 2008, 09:33:32
Cosmin ROMEGA. Nu stiu de unde ai asemenea informatii. Scrii doar dupa zvonuri. Rusinica!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei