Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 iul 2008 - Anul XIII, nr. 163 (3844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Deficit

Suceava, în criză de muncitori în construcţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muncitorii în construcţii sunt foarte greu de găsit în Suceava, în ciuda faptului că salariile oferite de firmele din domeniu se apropie de nivelul lefurilor din alte ţări. Problema, spun reprezentanţii firmelor de construcţii, este că tinerii care vin să se angajeze vor de la început salarii mari, în ciuda faptului că majoritatea dintre ei nu cunosc meserie.

 

Firma Victor Construct din Botoşani lucrează din luna noiembrie a anului trecut la ridicarea centrului comercial Galleria Mall. În momentul de faţă în lucrare sunt angrenaţi 148 de muncitori, care au termen de finalizare a construcţiei finele acestui an. Valentin Mihalache, şeful de lucrare, ne-a spus câteva lucruri despre forţa de muncă de pe şantier.

„Noi avem un nucleu de oameni cu care muncim de ani de zile, cam 50-60% din cei care lucrează aici, la construirea centrului comercial, sunt din această categorie. Personal nou calificat este greu de găsit, mai avem câţiva tineri care au venit la noi fără să ştie nimic, i-am învăţat meserie, şi acum sunt muncitori buni. Mulţi nu fac faţă lucrului, iar alţii întâi întreabă de bani şi apoi spun ce ştiu să facă”, spune Valentin Mihalache.

Acesta susţine că are muncitori în echipă care ajung să câştige şi 2500 de lei, şi în general, venitul unui muncitor bun se apropie la 80% din suma care poate fi câştigată pentru aceeaşi muncă în Italia sau Spania. Chiar şi în aceste condiţii, muncitorii sunt foarte greu de găsit.

„Am avut tineri care spuneau că au pus ani de zile faianţă în străinătate, iar când i-am pus la treabă, la lucrări mai complexe cum avem noi, m-am trezit că nu se descurcă deloc. S-au supărat în câteva zile şi au cerut banii, că ei vor să plece”, spune Mihalache.     

Acesta ne-a povestit că s-a şi înrudit cu parte dintre muncitori, legându-i astfel de el şi de lucrările ce trebuie duse la îndeplinire. Pentru a atrage muncitorii, firma a dat anunţuri de angajări în care oferă salarii de 750 de euro celor care ştiu o meserie şi sunt dispuşi să muncească.

 

Muncitorii buni, salarii comparabile cu cele din străinătate

Şi firma General Construct, care are foarte multe lucrări în Suceava, are probleme cu forţa de muncă. La fel ca şi în cazul celeilalte firme, muncitorii noi sunt foarte greu de găsit.

„Principala problemă în construcţii este că nu se formează tineri. Aceştia au plecat mai toţi în străinătate, iar pretenţiile lor salariale sunt la nivelul din occident. Până acum 3-4 ani aveam un flux de tineri, însă acum greu vine cineva din urmă”, a declarat Doru Gheaţă, directorul tehnic al General Construct.

El a precizat că muncitorii buni din firmă ajung şi la un venit de vârf de 1000 de euro, condiţii în care se poate vorbi de un câştig comparabil cu cel din străinătate. Cei care nu ştiu meserie şi se angajează ca muncitori necalificaţi câştigă în jur de 1400 de lei în lunile de vârf, însă media câştigului anual nu depăşeşte 1000 de lei lunar.

Referitor la meseriile cu cel mai mare deficit de forţă de muncă, directorul tehnic a amintit de fierari, dulgheri şi finisori, cu menţiunea că ultimii au început să se întoarcă în număr mai mare din străinătate. 

 

Locuri de muncă multe, doritori puţini

Criza de forţă de muncă din domeniul construcţiilor este confirmată şi de cifrele statistice ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava.

În ultima ofertă de locuri de muncă a agenţiei, pentru meseriile din domeniul construcţiilor sunt 88 de posturi vacante, ceea ce reprezintă un procent de 18% din întreaga ofertă.

La Bursa generală a locurilor de muncă din aprilie, angajatorii din domeniul construcţiilor au venit cu 233 de posturi vacante, ceea ce a reprezentat 22% din totalul ofertei. Dintre acestea, numai 92 de locuri de muncă au fost ocupate.

„În domeniul construcţiilor cererea din partea angajatorilor este mare. Locurile de muncă în construcţii reprezintă în medie 20% din ofertă, în timp ce şomerii cu calificare în domeniu sunt în proporţie de doar 1,3% din total”, a declarat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, în criză de muncitori în construcţii.
 Vizualizări articol: 2572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suceava, în criză de muncitori în construcţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Constructii trimis de
(14 iul 2008, 11:40:59
Acum o luna am mers de la Suceava la Vatra Dornei. Multi muncitori am vazut la reparatia drumului. Putini muncitori am vazut care munceau.

La un semafor l-am intrebat pe un muncitor care butona telefonul de zor daca seful lui stie ca face asta in timpul lucrului. Raspunsul lui a fost: "sintem doar in Romania."
1.1  RE: Constructii trimis de
(14 iul 2008, 18:58:25
bine ca nu te-a injurat
2.   Vrajeli ... trimis de
(14 iul 2008, 12:05:46
Daca nu ar fi de plins as ride cu gura pina la urechi...patronii astia din constructii se cred mari smecheri si dau din fleanca asa inainte, doar ,doar or convinge pe cineva...Pai domnilor angajatori filantropi,un muncitor necalificat ce lucreaza in occident are in jur de 1500 euro,iar unul calificat poate ajunge in perioade de virf si la 2500 euro pe un program de 10 ore pe zi in timp ce voi oferiti 1000-1500 lei pe un program de 12 ore ,6 zile pe saptamina ...Asa ca mereti voi putin la plimbare prin occident documentati-va si dupa aceaia plingeti-va ...PINA ATUNCI ,SALUTARI DIN EUROPA .
2.1  RE: Vrajeli ... trimis de
(14 iul 2008, 16:51:12
d le aiurea bea un pic de apa inainte de a vorbi ca faci praf , eu acu m am intors din strainatate . un necalificat primeste 1500 de euro si un calificat primeste si 2500 de euro, unde asta ... da mi te rog si mie pontul .toti fratii mei muncesc in italia , grecia si stii ce , nu mai pot strange nici un ban. sa terminat cu ,,europa,, a fost pana acuma ce a fost dar sa terminat acolo vor ramane doar cei buni din cei buni . si care vor fi platiti ca stranieri. nu vor lua bani cat un italian sau un grec niciodata . in rest lichelele si cei lenesi se vor intoarce acasa si vor cere salarii mari de la patroni , sa se rezeme de schele si sa vorbeasca la telefon toata ziua .daca se poate pe salarii europene .... asta niciodata .
2.2  RE: Vrajeli ... trimis de
(14 iul 2008, 17:12:11
Sollo,cine cauta gaseste ,daca ai mers in strainatate si ai ramas cu gura cascata la vitrine in loc sa-ti cauti de munca asta nu inseamna ca altii nu cistiga...in ceia ce priveste cu venitul acasa ,cred ca ai vazut ce succes a avut tirgul de munca din Italia cit si cel din Spania,asa ca lasa dracului gargara si pleaca inapoi in strainatate,ca pont mergi in Spania se construieste pe sub Pirinei un tunel intre Spania si Franta,acolo se cistiga foarte bine ,numai cu nu angajeaza nici bagatori de seama si nici gura casca,cei care au asemenea pretentii sa se abtina...
3.   Wow trimis de
(14 iul 2008, 13:38:15
unde is anuntzurile ...pentru ca sotzul meu care stie rigips...cauta de munca si nu am gasit anuntzuri...poate ne putetzi indruma

4.   :) trimis de
(14 iul 2008, 13:39:56
PS vrem si noi salariu de 750 de euro...sunt curioasa daca ajunge sotzul meu la angajare si kiar datzi atat...oricum nu cred....dar ma rog:)
4.1  RE: :) trimis de
(14 iul 2008, 14:55:34
Nu lucrez in constructi, dar lucrez cu oamenii, asa ca imi pot permite sa-ti dau un sfat, pentru "sotzul" tau: NU ASTEPTA ACASA ANUNTURILE, MERGI PE SANTIERE SI ARATA CE POTI! Un bun manager vrea sa cunoasca omul si aptitudinile sale, daca postezi un CV pe un site, ai sansa sa-l citeasca cineva, iar cam 25% dintre acestea sa fie si acceptate, dar la proba practica...

Prefer un muncitor care "bate" la poarta santierului decat unul care sta acasa. Prietenii stiu de ce...
5.   Ai dreptate.. trimis de
(14 iul 2008, 16:57:19
vrem si noi un salar de 750 de euro . da stam acasa ...poate vine unul sa ne ia din pat, iar noi ,,buhaiti ,,de somn sa intrebam cu juma de gura ....da cat dai patroane ??.am intalnit si din astia care sa ti zica in fata ,,mie daca nu mi dai 1 milion la zi nici nu ma misc de acasa ./...uite de astia chiar nici nu am nevoie sa se miste deloc. arata frate ce stii . scoate productie sa aiba omul din ce te plati si apoi fa pretentii si daca nu ti da cat ceri pleaca si sa vezi ca te cauta daca esti bun ...
5.1  RE: Ai dreptate.. trimis de
(14 iul 2008, 22:53:52
Piata fortei de munca (trebuie sa-i dam dreptate lui Marx care spunea ca aceasta este o marfa) functioneaza corect atita timp cit statul nu intervine negativ ,asa cum este la noi .In momentul in care nu vor mai exista permise de munca pentru imigranti in romania ,totul se va rezolva.Tarile occidentale s-au servit de imigranti in mod tacit( o fac si astazi fara scrupule) si ne-au impus noua o politica restrictiva in domeniul imigratiei .Asa ca de multe alte dati ,noi nu realizam ca tarile mari una spun si alta fac .
6.   Forta de munca trimis de
(14 iul 2008, 20:53:00
este criza de forta de munca peste tot si ma bucur caci incetul cu incetul dispare statutu de muncitor deoarece acesti oameni sunt condamnati la o viata de mizerie,saracie si umilinta .ori unde muncitori sunt tratati ca niste sclavi, nu destul ca lucrezi in niste conditi greu de imaginat,vara in caldura greu desuportat fara apa rece de baut ,iarna in friguri de crapa lemnele si ne mai miram ca e criza de muncitori.de exemplu la ambro unde este patron francez sunt niste salari de 600 si 700 lei.cum naiba sa traesti cu acesti bani ? in fiecare zi sunt oameni care isi dau demisia si vin la angajare doar niste amarati de tigani. se lauda uni patroni ca dau salari ca in occident ,dar nu este adevarat .ce se vor face domni patroni fara prostimea de muncitori?
7.   Vrajeala patronilor romani trimis de
(14 iul 2008, 21:23:33
eu lucrez in constructii aici in spania luna trecuta am luat 1050euro ca muncitor necalificat cu un program de 9 ore pe zi de luni pana vineri si zile de fiesta liber cum sa vin eu sa lucrez in romania cu 1400lei?va mai trece mult timp.....
8.   Poate... trimis de
(14 iul 2008, 22:08:19
dar cei din anglia iau chiar mai bine...stiu care au si 3400 pounds la luna.si aici...is asa de multi straini ca nobody cares de unde esti atata timp cat esti istet si harnic enough pt ei.sunt multi romani care se trag de la sat si nu ar fi avut sansele astea in 1000 de ani sa faca asa ceva in rom s-auzim de bine
8.1  RE: Poate... trimis de
(14 iul 2008, 22:35:26
Mai Ion mai,a dracului cum ai uitat tu limba romana ca Raducioiu,cred ca ai mintea mica ca o boaba de mazare,ca un fotbalist...
9.   Pentru SOLLO trimis de
(14 iul 2008, 22:31:22
nu vreau sa te intreb cat ai stat in ITALIA si ceai muncit dar aici in Spania eu care lucrez in constructii am castigat si 3500 euro pe 26 de zile lucratoare asa ca nu vorbii mult ca esti in afara realitatii.. Unul necalificat are 6 euro pe ora iar unul calificat poate ajunge si la14,15 euro pe ora.Daca tu ai umblat de la o firma la alta clar ca nu poti castiga mai mult.
10.   PENTRU TOTI trimis de
(14 iul 2008, 22:41:07
Vreau sa atentionez ca acum in Spania este o mare criza de cumparatori de apartamente,sant peste un milion construite si nu le cumpara nimeni ca nu mai sant bani iar noi nu mai luam salarul la inceputul lunii ca pana acum decat numai cand incaseaza seful banii,poate sa fie chiar si in jurul datei de 20 a lunii,si aceasta criza poate sa fie pana in 2012 dupa cum spun oficialii de la MADRID.
11.   Pentru toti trimis de
(14 iul 2008, 23:03:43
Este normal ca fiecare om sa urmareasca un cistig maxim! Ginditi-va ca totdeauna se va gasi o solutie la orice problema asa ca sa nu mire pe nimeni daca in doi- trei ani, veti vedea din ce in ce mai des muncitori chinezi ,indieni sau din alte natii.Este doar o chestiune de timp.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei