Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 iul 2008 - Anul XIII, nr. 163 (3844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Căutări

Daţi în urmărire de Spitalul de Urgenţă Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asistenţa medicală gratuită şi decontarea acesteia către spital, de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS), este condiţionată de identificarea precisă a pacientului, pe baza codului numeric personal (CNP). În cazul copiilor neînregistraţi la Starea Civilă, al celor născuţi în străinătate, care nu au încă documentele româneşti, sau al persoanelor care nu au înscris CNP-ul în buletin, spitalul le acordă îngrijirea medicală de care au nevoie, numai că ulterior nu-şi poate recupera contravaloarea serviciilor medicale de la CAS.

 

Spitalul de Urgenţă Suceava solicită ajutorul poliţiei pentru a afla codul numeric personal al câtorva zeci de pacienţi, majoritatea copii, care au fost internaţi în Spitalul de Urgenţă Suceava. Din motive de confidenţialitate a datelor pacienţilor, spitalul poate apela doar la poliţie sau la Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei pentru a afla aceste date, de care are nevoie pentru decontarea, de către CAS, a serviciilor medicale oferite pacienţilor.

Managerul general al Spitalului de Urgenţă, dr. Doina Ganea Motan, afirmă că în această situaţie au fost, numai în primele 6 luni ale acestui an, 32 de pacienţi, din totalul de 11.174, câţi au fost externaţi.

Cei mai mulţi au fost copii, 19, care au fost internaţi în secţiile Pediatrie-16, Chirurgie şi Ortopedie pediatrică - 16 şi unul la Boli infecţioase copii. Ceilalţi pacienţi fără CNP au fost internaţi la Cardiologie - unul, Chirurgie generală- doi, Medicină internă - doi, Neurochirurgie - unul, Obstetrică - două paciente, Ortopedie - trei şi Psihiatrie - doi. Din datele pe care le-au dat ei la internare, 19 locuiesc în oraşe şi 13 la ţară, 9 femei şi 23 de bărbaţi.

În toate cazurile a fost vorba de urgenţe medicale, la internare medicii au luat de bune datele oferite de pacienţi, iar ulterior au avut surpriza să afle chiar că unele adrese declarate sunt fictive.

„La copii, există situaţia celor care s-au născut în străinătate, au fost aduşi în ţară şi, eventual, lăsaţi în grija bunicilor, care fie nu s-au ocupat de obţinerea documentelor româneşti de identitate, fie au fost descurajaţi de procedurile implicate de aceasta. De asemenea, am avut şi cazuri de copii care pur şi simplu nu au fost declaraţi de părinţi la Starea Civilă, nu aveau nici un fel de documente. Strict legal, chiar şi în cazul copiilor avem nevoie de CNP pentru a ni se deconta serviciile de Casa de Asigurări”, a precizat dr. Ganea Motan.

 

Naşterea copiilor se declară în maximum 15 zile, la primărie

În perioada ianuarie-mai, finanţarea spitalului nu a fost influenţată de pacienţii fără CNP deoarece unitatea spitalicească şi-a depăşit contractul la număr de pacienţi externaţi, iar cazurile menţionate au fost tăiate din depăşirile de contract.

În luna iunie, CAS a anulat cinci cazuri din cauza absenţei CNP, suma cheltuită de spital cu îngrijirile medicale acordate acestora fiind de 6.149 lei.

Potrivit legii, părinţii sunt obligaţi să îşi declare copiii la primării în maximum 15 zile de la naştere. În cazul în care omit acest lucru, dar se prezintă în primul an al vieţii copilului la administraţiile locale, naşterea poate fi înregistrată prin dispoziţie de primar. Peste acest termen este nevoie de sentinţă judecătorească.

Pentru copiii născuţi în străinătate, circuitul birocratic al transcrierii documentelor emise de autorităţile străine este şi mai complicat.

În cazul certificatelor de naştere, cererile, însoţite de documentele necesare, sunt depuse pentru copiii aduşi în ţară, de părinţii însoţitori, la oficiile de stare civilă de pe raza ultimului domiciliu stabil (cel dinaintea plecării în străinătate).

 

Trei luni pentru certificatul de naştere românesc al unui copil născut în străinătate

Dosarele sunt transmise de oficiile de stare civilă birourilor de evidenţă informatizată a persoanelor, de unde pleacă la serviciile judeţene de evidenţă a persoanelor, iar de aici la Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor (INEP).

După avizare, dosarul se întoarce la biroul de stare civilă teritorial, care emite certificatul. Transportul acestor documente are un regim special şi întreaga procedură poate dura până la 3 luni, în cazul copiilor care au vârsta până la 1 an, iar pentru cei mai mari poate dura mai mult, deoarece este nevoie de sentinţă judecătorească.

Până la finalizarea formalităţilor copiii nu mai pot părăsi România, deoarece în lipsa certificatului de naştere românesc nu se poate face nici o menţiune în paşaportul părintelui însoţitor.

Părinţii se întorc la muncă în străinătate pentru a nu-şi pierde slujba, iar copiii rămân în grija altcuiva. În cazul în care aceşti copii au probleme medicale, rudele merg cu ei la medic, dar mai departe nu se implică în rezolvarea problemelor legate de identitatea lor din punct de vedere legal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Daţi în urmărire de Spitalul de Urgenţă Suceava.
 Vizualizări articol: 2706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Daţi în urmărire de Spitalul de Urgenţă Suceava1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CAS oricum ia bani degeaba trimis de
(14 iul 2008, 11:03:03
CAS doarme in papucii statului
2.   Extraordinar, trimis de
(14 iul 2008, 11:08:20
pentru a fi in ochii sucevei,trebuie sa apari in presa....halal medic manager...DOAMNA NU AI JURISTI IN SPITAL..CA DOAR EI FAC ADRESA POLITIEI SI PRIMESTI RASPUNS....SAU TOATA LUMEA FACE CE NU TREBUIE,EU CUMPAR ZIARUL; SA TE VAD PE D-TA ....
3.   Mereu ...conferinte de presa.... trimis de
(14 iul 2008, 11:29:11
Ce sa_i faci ,daca ii place sa se vada data prin ziar ... si la tele in .... conferintele extraordinare ,de presa.........Asta_i Dna Manager .... aici se reduce ,orizontul ei profesional.....Nu cere ,ce nu_ti poate da....
3.1  RE: Mereu ...conferinte de presa.... trimis de
(14 iul 2008, 12:36:56
Mutantilor...ea a fost intervievata si nu juristul spitalului! Bag sama ca nu prea mai aveti ce comenta de o vreme asa ca va agatati de orice!

4.   Dana Humoreanu trimis de
(14 iul 2008, 11:57:14
Stiu ca e greu sa castigi un ban in ziua de azi, asa era si ieri si alaltaieri si din totdeauna, dar trebuie sa-ti respecti in primul rand conditia ta de truditor, indiferent in orice domeniu si, mai ales, demnitatea ta de om, calitate pe care o pastrezi numai prin munca onesta si multa!
5.   Protectie sociala... trimis de
(14 iul 2008, 12:29:53
Indiferent de natie,religie, sex daca te anunti pe teritoriul Spaniei ti-se acorda un card CATSALUT CE ITI DA DREPTUL LA ASISTENTA MEDICALA GRATUITA ...La noi de ce nu se poate?.
6.   R\RASPUNS PT. AIUREA. trimis de
(14 iul 2008, 13:18:41
NU STIU DACA AI AVUT

FERICIREA SA FII INTERNAT IN SPITAL LA SV.AICI POTI AVEA 100 DE CARDURI DE ASIGURARI FARA SPAGA MORI SI DE CEA MAI BANALA BOALA.EU AM STAT O LUNA IN SPITAL .

LA PNEUMO D-NA MONTEA NU S- A MULTUMIT CU UN MILION(M-A LASA FARA RTESPIRATIE O SAPTAMANA VENEA LA CONSULTATIE LA ORA 14 SI-MI ARATA CA-I CURG BANII DIN BUZUNARE.ARE O PUTOARE DE ASISTENTA CARE O INVATA SA SE POARTE URAT CU PACIENTII CARE NU DAU CIUBUC(d_na lenuta),.AM \PLECAT LA IASI PT. CA AICI NUMAI NU-I INTERESAU SA-MI PUNA UN DIAGNOSTIC CORECT.CAND AM AJUNS ACOLO PARCA AM INTRAT IN ALTA TARA,TOATA LUMEA AMABILA, AM VRUT SA DAU CEVA UNUI PROFESOR SI M-A REFUZAT F. ELEGANT SPUNANDU-MI:VA AMINTESC CA AICI NU SUNTETI LA SUCEAVA NOI RESPECTAM JURAMANRUL LUI HYPOCRATE.DOMNILOR MEDICI DE LA SUCEAVA DV. ATI AUZIT DE ACET HYPOCRATE?
7.   Dar spitalul cine il urmareste? trimis de
(14 iul 2008, 13:42:15
am avut tata internat si i-au incurcat analizele si i-au dat tratament gresit si alt bilet de iesire. medicul a fost arogant si l-a vazut doar la internare. am o prietena care face dializa si e vai de ea. mereu zice ca numai aici e mizerie ,nu-s destule asistente si infirmiere si ca medicii nici nu pun mana pe bolnavi. am inteles ca nici drepturile salariale nu sunt ca in alte centre, fiind mai mici, desi e un centru foarte mare fata de altele. suceava nu e in europa, nici macar in romania! iar sindicatul doarme pe umarul conducerii! ar trebui dati in judecata chiar de catre angajati!
8.   NU STITI NIMIC... trimis de
(14 iul 2008, 13:59:38
DOCTORITA BIHLA ARE SALAR O SUTA DE MILIOANE CU TOT C\U SPORURI ....TI SE PARE PUTIN???????????????O SUTA DE MILIOANE REST DE PLATA..

SI ACUN\M DOUA LUNI ERA DE GARDA SINU S-A TREZIT CAND A FOST SOLICITATA .ALASAT SA MOARA UN OM IAR ACUM PT CA A FOST SANCTIONATA CU 10ZILE SUSPENDARE(ATAT VALOREAZA VIATA UNUI OM),DA SPITALUL IN JUDECATA..

NU MSTII DOMNULE CATA NESIMTIRE E CUIBARITA IN SPITALUL DE LA SUCEAVA..

8.1  RE: NU STITI NIMIC... trimis de
(15 iul 2008, 09:12:03
Poti sa ne dai un desfasurator ca sa vedem exact ce sporuri are ?

Ma indoiesc ca salariul din spital e de o suta de milioane!

La un salar de incadrare de maxim 1600 RON nu stiu, zau ce sporuri pot sa se adauge ca sa-ti dea 10.000 RON.

Stiu ca d-na dr. mai are si ore la universitate + consultatii in particular dar asta e o alta poveste. Astea intra la "alte venituri" si nu la salariu. Daca eu am 1 hectar de greu si scot de pe el profit nu inseamna automat ca salariul meu = salar de la serviciu + profit din vinzarea grinelor! Logica dle!

9.   Balamucul romanesc trimis de
(14 iul 2008, 15:08:54
este adevarat? 3 luni pentru un certificat de nastere romanesc pentru un copil nascut in strainatate?
10.   Pt CA LA SUCEAVA NU-INICAIERI trimis de
(14 iul 2008, 16:00:17
HAI LAS-O MOARTA CA LA SPITALUL DE PNEUMO DIN IASI TE-A REFUZAT PROFUL.ASTEA SUNT NISTE MINCIUNI SFRUNTATE.POATE CA E ADEVARAT CA SUNT MULT MAI INTERESATI DE PACIENTI,SUNT MULT MAI BINE PREGATITI,APARATURA E ALTA PT CA E SPITAL UNIVERSITAR,DAR SPAGA SE DA SI ACOLO.DOAR AM TRECUT SI EU PE ACOLO SI NU CA PACIENT.
11.   Du-te si te convinge. trimis de
(14 iul 2008, 16:31:57
am vrut sa0i dau ceva la internare si m-a refuzat.duopa ce mi-a facut toate investigatiile si mi-astabilit diagnosticul corect mi-a urat sanatate si drum bun.a spus ca daca vreu sa-i dau bani ma invita la cabinetul particular.prof arama i-a dat unei batrane care a stat in solon cu mine 50 lei sa-si ia medicamente.

asa ca sigur tu trebuie sa fii vreun angajat de-al spitalului.acolo cand iesi din spital iti da un chestionar in care esti intrebat daca ai fost multumit de servicii si daca ai dat spaga.alea merg la minister.asa oamenii sunt coresti nu ca porcii de la suceava.

12.   Medicii sunt inumani trimis de
(14 iul 2008, 17:36:01
sunt categoria de cea mai joasa speta la suferintele oamenilor
13.   Caini trimis de
(14 iul 2008, 20:28:41
veniti la c_lun sa vedeti spital de-a...... vazic io morga este inca in lucru trebui sa mai asteptam cand ne face doctorul ciosnar o raza de la el garantat nici un doctor nu stie ce diagnostic nu mai stie ce sati dea

14.   Cei mai multi :bestii cu chip de om. trimis de
(14 iul 2008, 22:39:39
Astazi am internat pe o ruda la spital si a trebuit sa astept cinci ore la urgente.Domnule director va luati ,,leafa''degeaba,daca mai mult nu puteti macar obligati infirmierele sa poarte ecuson.Va garantez domnule director ca se va gasi cineva pina la al saptelea neam sa va plateasca pacatele.
15.   PT GIGEL trimis de
(15 iul 2008, 10:23:28
POTV SA-TI SPUN CA PE FLUTUSUSUL DE LA SERVICI(SPITAL),ARE O SUTA MILOANE SI ANUME CUM: SPOR DE CONDITII DEOSEBITE SUTA LA SUTA,JUMATATE DE LUNA GARJI(IN CARE INCUIE USA SI DOARME CU MENTIUNERA CLARA "SA NU FIE DERAMJATA"-A SE VEDEA SI FAPTUL C-A MURIT UN OM PE GARDA EI ALTE SPORURI PT SPECIALIZARI.STIMATE DOMN TE ASIGUR CA AM VAZUT FLUTURASUL SI NU SCRIE VENITURI DE PE PAMANT SAU CIUBUCURI....ORICUM MAI FACE PE PUTIM 50 MILIOANE CIUBUC PE LUNA...ALEA NU SE IMPOZITEAZA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei