Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 iun 2008 - Anul XIII, nr. 144 (3825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Universitatea Suceava

Taxe de licenţă cât pentru un an de şcolarizare, la facultăţile autorizate provizoriu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Studenţii care au urmat cursurile uneia dintre facultăţile autorizate provizoriu din cadrul universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava plătesc mai mult pentru a obţine diploma finală decât colegii lor, de la facultăţile acreditate.

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava nu are voie să organizeze examen de licenţă pentru studenţii care urmează cursurile facultăţilor autorizate, iar aceştia trebuie să-şi dea examenul de absolvire în alte centre universitare din ţară.

Chiar dacă examenul de licenţă propriu-zis se ţine la Suceava, comisia de examinare este formată din profesori universitari din alte centre. Pentru că susţin examenul final în cadrul altei universităţi, studenţii trebuie să achite o taxă de licenţă care poate ajunge şi până la 1500 de lei.

„Fiecare universitate îşi pune o taxă de licenţă, nu Universitatea Suceava o stabileşte, pe care trebuie să o plătească orice student care nu a făcut facultatea acolo, dar vrea să-şi susţină examenul final la acea universitate”, a declarat Ştefan Purici, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Acesta a mai precizat că studenţii ştiu de taxa aceasta, pentru că de când au optat pentru facultăţile autorizate au ştiut că trebuie să dea examenul final la altă universitate.

Taxa pentru un an de studiu la Universitatea „Ştefan cel Mare” este cuprinsă între 1600 şi 2000 de lei, în funcţie de facultatea şi de profilul pentru care optează studentul.

 

Examene în alte centre

În anii anteriori, pentru anumite specializări din cadrul facultăţilor sucevene, care erau autorizate provizoriu, examenul de licenţă se organiza cu profesori de la Universitatea din Bucureşti.

Deşi plăteau o taxă de licenţă, comisia de examen venea la Suceava, iar studenţii nu mai erau nevoiţi să mai suporte şi costurile de deplasare şi de cazare în Bucureşti. Anul acesta, Universitatea din Bucureşti, printr-o hotărâre a Senatului universităţii, a interzis cadrelor didactice să se deplaseze la alte universităţi şi să organizeze examen de licenţă. În această situaţie sunt în acest an studenţii de la specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.

Decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie, în cadrul căreia funcţionează şi specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a mai precizat că „studenţii fie trebuie să meargă la Bucureşti să dea licenţa, fie s-a luat în calcul varianta de a aduce o comisie din Cluj, dar taxa de licenţă stabilită de universitatea din Cluj este de 1500 de lei” .

 

23 de specializări autorizate provizoriu

La Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava sunt înscrişi aproximativ 13.000 de studenţi, la una dintre cele 48 de programe de studii la nivel de licenţă.

Din cele 48 de specializări existente, 25 sunt acreditate, iar 23 de specializări sunt autorizate provizoriu. Practic, pentru aproape jumătate dintre specializările existente, Universitatea Suceava nu are dreptul de a organiza examenul propriu de licenţă, iar studenţii trebuie să meargă în alte centre universitare, sau să aducă comisii din alte centre, şi să plătească taxe de susţinere a licenţei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxe de licenţă cât pentru un an de şcolarizare, la facultăţile autorizate provizoriu.
 Vizualizări articol: 2717 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Taxe de licenţă cât pentru un an de şcolarizare, la facultăţile autorizate provizoriu5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INFORMATIE INCOMPLETA trimis de
(21 iun 2008, 11:16:41
Specializarile /programele de studiu care sunt in domenii acreditate la universitate pot sustine licenta la Suceava fara niciun fel de taxa suolimentara.Din cele 23 de specializari autorizate doar 3 sau 4 se gasesc in situatia mentionata in articol.
2.   Re trimis de
(21 iun 2008, 12:09:06
domnul purici nici macar nu are voie sa vorbeasca cand a aparut specializarea era decan lazar,iar la secretariutul facultatii s-a zis cu totul altceva,imi pare rau fostii mei colegi care dau licenta acum,,bani cheltuiti degeaba,sunt curios cati dintre voi veti profesa cu rise absolvit,in acest domeniu.

bafta si sa invatati ca e nasol la SNSPA unde ve-ti da licenta!

P.S bine ca au scos specializari autorizate si nu acreditate sa dea studentii bani,ca la licenta sa se descurce! halal universitate
3.   Dati-l afara pe barba trimis de
(21 iun 2008, 15:04:11
sa-l ia dracu pe neculai barba de la electrotehnica cu tot neamul lu
3.1  RE: Dati-l afara pe barba trimis de
(21 iun 2008, 17:35:40
:)) de ce mah?
4.   Master STUDII EUROPENE trimis de
(21 iun 2008, 15:17:13
Sunt si eu curioasa daca la anul viitor cand voi sustine lucrarea de dizertatie pe langa taxa de scolarizare care si asa e mare, voi fi nevoita sa platesc si taxa pentru examenul de dizertatie... Ca sincer nu se merita !
5.   Licenta trimis de
(21 iun 2008, 19:30:17
bine ca s-a acreditat macar cig id ca sunt cam multi care termina anul asta si facea facultatea prea multi bani!
6.   ......... trimis de
(21 iun 2008, 19:33:29
Plangaciosilor.....nu stiti ca in ziua de azi functioneaza noua zicala "ai bani , ai parte"..........si cine termina la suceava facultatea inseamna ca are bani ca diploma......oricum nu se uita nimeni la ea
7.   Neclaritate trimis de
(21 iun 2008, 22:34:49
Dupa revolutie au aparut facultati ai caror studenti nu prea se considera studenti (uneori nici de catre cetateanul de la catedra) dar profesorii lor pot fi profunivdrdoci fara probleme si salarizati in consecinta. De ce oare? Credeti ca toti absolventii care lucreaza ca salhori,vanzatoare sau mai rau au terminat la scoli autorizate provizoriu? Cat de adanc a fost sondata oferta de locuri de munca inainte de a se stabili cifra de scolarizare? Vai multe nulitati au urcat sus de cand se tot vorbeste despre competenta, nu spun eu, rezultatele arata.Nu ma credeti? Priviti in jur, in sifonier, in frigider, in portofel ...
8.   Interesant trimis de
(22 iun 2008, 09:58:49
Pentru sustinerea examenului de licenta, conform legii, nu se percepe taxa. Mai studiati ... E valabil pentru studentii fara taxa, indiferent de locul in care se sustine examenul - adica la care universitate acreditata din tara. Din punct de vedere legal, solicitarea acestei taxe e cu foarte multe probleme. Trebuie niste juristi foarte buni care se descalceasca lucrurile. Desigur, universitatile acreditate te pot primii sa sustii examenul, gratuit, dar poti avea surpriza sa pici. E vorba si de un mic santaj aici cred, din partea celor mari, care au avut si au painea si cutitul.
9.   Mafie trimis de
(22 iun 2008, 11:12:30
aici sunt interese mari!baisanu se lauda ca el aduce comisie la suceava ca relatii internationale e sectia lui.ce declara decanul purici in articol sunt numai minciuni.studentilor li s-a spus in ultima clipa ca trebuie sa plece la bucucresti si sa-si vanda apartamentele sa plateasca taxa de licenta
10.   2 trimis de
(22 iun 2008, 22:32:51
niste cerse tori ,au cele mai mari taxe din romania si la ex tre; sa dai ca daca nu ...pici

11.   Altul trimis de
(23 iun 2008, 07:31:15
deci: la fac. de ist ...orie.... niste bulibase care beau mananca si se gandesc doar la parale... vede-i-as desfiintati...
12.   O PORCARIEE.. o TAMPENIIEEE!!!!!!!!! trimis de
(23 iun 2008, 14:29:14
m'am saturat de legile facultatii de istorie-geografie ... Purici nu are habar ce vorbeste... noi cand ne-am inscris stiam ca e in curs de acreditare, nu ca ar fi trebuit sa mergem la mama dracului in praznic sa ne dam porcaria asta de licenta.. offff.... in ziua de azi sa fii profesor e o afacere... HAIDETI FRATILOR SA NE FACEM PROFESORI SI AVEM SI SALARII UHA.... PLUS BARU PLIN CU STICLE DE WHISKY SI CARTUSE CU TIGARI.. CA ALTFEL TE FREACA LA EXAMENE DE POMENESTI SI TZATZA CE AI SUPT-O...ooofffff; nici daca faceam o facultate particulara nu plateam atata, dar macar acolo eram sigura ca iau toate examenele cu 9 si 10.. iar de licenta nu se mai pune problema... ca acolo e vazuta ca un examen oarecare... ASA CA, DRAGI TOVARASI SI COLEGI... DATI-VA CU CURU DE PAMANT PANA SCOATETI INCA VREO 10 MIL .. CA SA NU STATI IN BOSCHETII DE CAPITALA, SA AVETI CE MANCA.. PLUS TAXA DE LICENTA... CINE DRACU O MAI SCOS-O!!!! FUCK FUCK FUCK!!

DUMNEZEU CU MILA!
13.   Hotilor...... pokeristilorrrrrrrrrrrrr trimis de
(23 iun 2008, 14:40:42
VINERI ERA TAXA DE INSCRIERE 600 RON... AZI (LUNI, 23 IUNIE) E 650 RON.... PANA VINERI UNDE SE AJUNGE?? LA VREO 800-900 RON??

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei