Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 iun 2008 - Anul XIII, nr. 144 (3825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tinereţe fără bătrâneţe

Clopotar la 100 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La 100 de ani pe care i-a împlinit, ieri, 20 iunie, Mihai Iftimie, din Bogata – comuna Baia, încă mai trage clopotele la biserica din sat. De 30 de ani face acest lucru duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare, fără să i se pară greu, fără să se plângă.

A ajuns această vârstă datorită credinţei în Dumnezeu, de care nu se leapădă nici acum. I-a plăcut să ducă o viaţă cumpătată, alături de Porfira, soţia sa, care acum are 96 de ani. A mâncat de toate, mai ales borşuri, dar nu a dat înapoi nici de la carne. A băut cu măsură, câte un păhărel de vin sau rachiu făcut de casă, dar nu a fumat.

„Am făcut şi cinci ani de armată la căile ferate. Era muncă grea. Atunci, nemţii ne mai dădeau ţigări. Trăgeam câte un fum fiecare camarad. După ce fumam ne era tare foame. Mâncam câte o pâine. Dar nu era multă mâncare pe front. După ce am venit din armată nu am mai fumat”, ne-a povestit Mihai Iftimie.

 

75 de ani de căsnicie

La 25 de ani, Mihai Iftimie s-a căsătorit cu Porfira, şi împreună au avut cinci copii. Au lucrat în agricultură şi nu s-au dat în lături de la muncă. Din păcate, durerea cea mai mare pe care a suferit-o bătrânul în viaţă a fost aceea că şi-a pierdut un fiu, la doar 39 de ani. „Nu-i uşor să-ţi conduci copilul la groapă”, a spus bătrânul, dar, învăţat cu greutăţile a luat-o de la capăt şi a continuat să meargă la biserică şi să ajute în gospodărie atât cât poate.

Are nouă nepoţi şi cinci strănepoţi. „M-am dus într-o zi la biserică şi i-am spus părintelui să pună pe altul mai tânăr să tragă clopotele, să facă treabă prin biserică. A zis că da, şi următoarea duminică a strigat după mine să merg la biserică... Tot pe mine mă vor”, a zis cu satisfacţie bătrânul Iftimie, care se bucură de admiraţia şi respectul familie şi consătenilor.

Moş Iftimie se bucură şi de o pensie pe care, spune el, i-a dat-o preşedintele Ion Iliescu. „Dacă nu era Iliescu, aveam o pensie tare amărâtă... El ne-a mărit pensiile”, a completat bătrânul.

 

Moş Iftimie, „stâlpul” bisericii

Chiar dacă au doi copii care îi ajută mereu la treburile casnice, soţii Iftimie nu stau în loc. Tanti Porfira îşi mai dojeneşte soţul şi îi mai dă indicaţii, dar Moş Iftimie nu stă într-un loc. Chiar dacă îl dor picioarele, el spune că „am inima tare, stomacul bun şi cât o să vrea Dumnezeu să mă ţină, să mă ţină. Poate până la anul, dar, vai, nu ştiu ce fac până mâine, dar până la anul viitor...”.

Copiii şi nepoţii sunt cei care le dau putere să meargă mai departe, să mai adauge câţiva ani la ghemul vieţii, pentru ca, la fiecare sărbătoare mare, să aibă la cine „trage”, să se întâlnească şi, din poartă, Moş Iftimei să-i primească cu chipul său blând şi vorba şugubeaţă.

La Bogata erau ieri pregătirile în toi. Astăzi întreaga familie îl sărbătoreşte pe Moş Iftimie la cei 100 de ani de viaţă. Şi preotul din sat va fi prezent azi la sărbătoarea lui Moş Iftimie, pentru că bătrânul este considerat de toată lumea „stâlpul” bisericii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clopotar la 100 de ani.
 Vizualizări articol: 2122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Clopotar la 100 de ani5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Multa sanataste trimis de
(21 iun 2008, 13:31:28
l-am cunoscut pe Mos Mihai cu multi ani in urma, chiar in urma cu o saptamina am fost la biserica din sat cu ocazia Sarbatorilor de Rusalii si l-am vazut, e inca vrednic mosu, multa sanatate si ani cit o vrea Bunul Dumnezeu.La multi ani.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei