Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 iun 2008 - Anul XIII, nr. 144 (3825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suspiciuni

Firma care ar urma să monteze radare în judeţ, implicată în scandaluri cu licitaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Firma clujeană SC Codec SRL, cu care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a semnat un protocol de colaborare privind amplasarea de camere de supraveghere video şi de radare pe mai multe porţiuni de drum periculoase din judeţ, are unele probleme de imagine, fiind implicată într-un scandal legat de faptul că a pus mâna pe contracte mari fără a fi organizată vreo licitaţie.

Conform unui articol publicat pe 18 iunie în paginile ziarului Adevărul, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a aplicat amenzi de câte 5000 de lei mai multor primării din Cluj, care au încheiat contracte cu această firmă.

Amenzile au fost date deoarece forma de protocol încheiată între cele două părţi nu coincide cu reglementarea achiziţiilor publice. Concret, a explicat cotidianului Adevărul Codrin Vulcu, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, primăriile nu au făcut o procedură de atribuire, o competiţie deschisă către toţi doritorii. Reprezentanţii respectivelor primării au contestat aceste amenzi, apelul lor fiind în momentul de faţă pe rol.

 

Şanse mari ca la Suceava să se întâmple acelaşi lucru

În urma unor sesizări venite de la mai mulţi dintre cititorii noştri, care cunoşteau antecedentele acestei firme, am luat legătura cu reprezentanţii poliţiei, pentru a lămuri cum de s-a ajuns la semnarea acestui protocol.

Comisarul şef Viorel Onea, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, care răspunde direct de evenimentele de pe linie rutieră, ne-a explicat de ce nu a fost necesară o licitaţie pentru alegerea firmei cu care să se colaboreze: „în acest proiect noi nu venim cu fonduri, nu implicăm vreun leu de la bugetul de stat, aşa că nu a fost nevoie de o licitaţie. Protocolul a fost semnat cu această firmă pentru că reprezentanţii ei au venit cu o ofertă”.  

Comisarul şef a explicat că toată aparatura, costurile de montare şi de utilizare, inclusiv întocmirea proceselor verbale de constatare a amenzilor şi trimiterea acestora la şoferi vor fi suportate de firma din Cluj, poliţia urmând să amenajeze doar un dispecerat, unde vor fi monitorizate datele preluate din punctele în care sunt montate radare şi camere de supraveghere.

„Contractele directe, care vor viza procentul ce revine firmei din amenzile încasate, vor fi încheiate între primăriile din localităţile în care se vor amplasa aceste radare şi firmă”, a subliniat Onea.

În aceste condiţii, şansele ca scenariul de la Cluj să se repete şi la Suceava sunt mari, asta dacă nu vor mai fi contactate şi alte firme de profil, care ar putea eventual să vină şi cu o oferă mai bună, adică să ceară un procent mai mic din amenzi.

Adjunctul şefului IPJ Suceava a precizat că dacă alte firme vor veni cu oferte de acest gen, nu se pune problema să nu se discute şi despre oferta acestora.

 

Radare şi camere de supraveghere, amenzi acasă în plic

La mijlocul acestei săptămâni, într-o conferinţă de presă, IPJ Suceava a anunţat că în aproximativ două luni de zile în mai multe localităţi străbătute de drumuri naţionale vor fi montate radare şi camere de supraveghere video, şoferii care vor fi surprinşi cu viteze peste limitele legale urmând să primească acasă, în plic, amenzile.

Principalul drum vizat pentru acest sistem, cel puţin în prima fază, va fi DN 2, care străbate judeţul de la Drăguşeni şi până la Siret, însă dacă rezultatele vor fi bune sistemul va fi extins şi la alte drumuri naţionale care străbat judeţul.

„Firma din Cluj va asigura toate costurile de montare şi folosire. Noi am parafat deja un protocol, de acum urmează ca primăriile din localităţile în care considerăm necesară amplasarea acestor radare fixe să poarte discuţii cu firma, asta pentru a stabili procentul din amenzi care va ajunge la firmă şi alte detalii. Nu credem că vreo autoritate locală poate să refuze o asemenea ofertă, aceste radare urmând să le aducă bani în plus la buget şi, cel mai important, o siguranţă sporită pentru cetăţeni”, declara, în cadrul conferinţei, comisarul şef Viorel Onea, adjunctul şefului IPJ Suceava.

 

Ca principiu, sistemul este bun

Amplasarea de radare şi camere video este considerată absolut necesară, în condiţiile în care numărul accidentelor grave, şi implicit al morţilor de pe şosele, a crescut alarmant. 

Anul trecut în judeţ s-au produs cu 25% mai multe accidente grave decât în 2006, iar în 2008, în primul trimestru, s-au produs 70 de accidente rutiere grave, faţă de doar 42 în primele trei luni din 2007.

Comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava a arătat că acest sistem de supraveghere şi monitorizare a şoferilor a dat roade atât în ţară, cât şi în străinătate, numărul accidentelor scăzând consistent după adoptarea sa.

Referitor la procentul din amenzi ce ar urma să fie încasat de firmă, acesta ar fi de cel puţin jumătate din valoare, restul urmând să ajungă la autoritatea rutieră cu care s-a semnat contractul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Firma care ar urma să monteze radare în judeţ, implicată în scandaluri cu licitaţii.
 Vizualizări articol: 1983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Firma care ar urma să monteze radare în judeţ, implicată în scandaluri cu licitaţii4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Da trimis de
(21 iun 2008, 11:29:33
De acord cu domn' tov. Hermeniuc, numai ca daca ii beliti, beliti-i pe toti care depasesc viteza, nu doar pe fraierii care nu au sfinti protectori "acolo sus" stiti dvs unde. Eu mi-am luat amenda ca mergeam cu 68 kmh intr-un rahat de localitate pe DN2, unde era limitare la 60, in conditiile in care am fost depasit, in aceeasi localitate, pe trecerea de pietoni chiar, de cel putin 6 masini, cu viteze net superioare, pe care nu le-am vazut oprite de tovarasul militian Capshuna.

Eu stiu sigur ca zmeii si astia cu numere de Italia/Spania/Grecia pe care ii doare in****de amenda ca nu aveti cui sa o trimiteti, o sa goneasca mai departe si o sa isi lipeasca masinile de toti copacii.

Cine pune c.u.r.u.l. la bataie daca nu scad accidentele dupa instalarea radarelor?
2.   Bani PD-L isti trimis de
(21 iun 2008, 14:32:02
Eu cred ca este o fabrica de bani pentru PD-L si e gindita de base, de accea apartut in Cluj lui Boc , si acum au venit la Suceava lui flutur . Si vorba lui max , daca nu scad nr de morti cine cade ??
2.1  RE: Bani PD-L isti trimis de
(22 iun 2008, 12:17:10
grosul accidentelor cu decese se inregistreaza in afara localitatilor,chestia cu radare,camere video in intravilan este doar o afacere a unora care constitue ,,STATUL SRL".Cel mai bine ar fi daca i-ar preocupa modul cum se extind localitatile de-a lungul cailor de comunicatie[fiecare isi face casa la asfalt urmand sa-i protejam noi cu radare],modul de realizare a lucrarilor de drumuri[se cara asfalt de la G.Humorului la Carlibaba[luna iunie 2008], ,unde ajunge sub temperatura de turnare,modul de proiectare a .reabilitarii pe DN 17[fara acostamente ,santuri necorespunzatoare].Pot continua cu multe altele.
3.   Analfabeti cu trese trimis de
(21 iun 2008, 15:07:35
dar-ar moartea in tablagii si toate neamurile lor
4.   Avocatiiii trimis de
(21 iun 2008, 15:39:41
Domnii avocati! Ce parere aveti?Cum se poate combate legal amenda si radarul acestei firme particulare? Cum ii fentam?

Suntem romani deci si inventivi.
5.   Vraja marii trimis de
(21 iun 2008, 16:32:47
ce vrajeala ca nu trebuie licitatie, domnii de la politie nu realizeaza ca cesioneaza un drept pe care il are statul roman (amendarea) contra unor venituri (cota parte din amenzile date de particular) ? cum sa nu faci licitatie ? poate alta firma da mai mult, poate alta pune mai mult echipament, etc, etc

e o mare rusine treaba asta si faptul ca pana si politia ne trage in piept chiar in stilul asta
5.1  RE: Vraja marii trimis de
(23 iun 2008, 09:08:05
Comisarul sef Viorel Onea ne spune verzi si uscate poate iese din KK-tu in care a intrat! Nu stiu cum a ajuns in aceasta functie dar este varza in legislatia care ar trebui sa o aplice! Astfel "nu implicam vreun leu de la bugetul de stat, asa ca nu a fost nevoie de o licitatie" este contrazis de OUG 34 care se refera la tot ce inseamna bani publici! Apoi tot acest "destept" ne explica cum primariile vor incheia contracte. Cu cine? Cu firma cu care politia a incheiat protocolul! Cum altfel?! Cum primaru din Cucuieti sa poata face licitatie, d-le Oanea, cu firme pentru procentul din amenzi cand voi spuneti ca este o singura firma care monteaza aparatele? Si mai explicati oamenilor cum negociati cuantumul din valoarea amenzilor ce se varsa in contul firmelor cand legea spune ca se varsa la bugetele locale sau cel de stat, dupa caz. Legea nu specifica nimic de bugetul SC Codec SRL!!!!

5.2  RE: Vraja marii trimis de
(23 iun 2008, 09:13:47
Si nu inteleg de ce tre sa vina o firma privata sa monteze aparatele. Politia pentru ce o platim? Dupa logica lui Oanea ne putem lipsi de serviciile lor in judet! Mai angajam o firma de paza pentru a veghea la ordinea publica, una de detectivi pt. cercetari si trai neneaca! Ce ne trebuie in judet acesti incuiati cu uniforme albastre salarii imense si care nu dau socoteala nimanui?!
6.   ! trimis de
(21 iun 2008, 17:46:12
Cum, monser, iara hoagarii la furat prin tara? Da' steie-n Kolosvary-ul lor de kk si puna-si amenzi si-n... Doamne iarta-ma! Hai poate facem si noi o firma si mergem �n porcarime (hogarime, Ardeal) si le punem o taxa, o amenda ceva c�nd m�nca pita cu slana, sau chiar ca respira, �n gura mamii lor de magari ordinari!
7.   ... trimis de
(21 iun 2008, 18:32:12
Firma din Cluj cu iz de PD-L, ca doar ei sunt la putere acolo. La fel si la noi, incet, incet, incep sa-si scoata banii pe care i-au bagat in campanie.
8.   Politia habar nu are trimis de
(21 iun 2008, 20:33:07
stiam ca singurul organ abilitat cu supravegherea circulatiei este politia rutiera. daca aceasta firma face inregistrarile si completeaza procesele verbale de constatare...?! care mai este rostul politiei. doar pune la dispozitie un sediu? pai dupa ce firma va incasa sume enorme de bani, care in mod normal ar trebui sa intre in buget- si asta este alt aspect care trebuie discutat, i se mai ofera si un sediu? Treziti-va romani pana nu ne fura lichelele si sufletul!!!
9.   Rahat trimis de
(22 iun 2008, 00:38:08
da' pe boii aia de la drumuri si gropuri care-au blocat traficul sa-ncarce basculanta n-ar vrea sa-i vada pe camere, da' ca multe strazi din oras au o singura banda practicabila (din cauza gurilor de canal facute de-a vaca) si pe aia se-nghesuie toti mocaitii pamantului, toate basculantele si betonierele - ba chiar artistii poporului de pe autobuze numai pe-acolo merg (vezi in special Calea Unirii) - p-astea n-ar vrea sa le vada pe camere?

de fapt era de-asteptat - cum s-or face drumurile mai de Doamne-ajuta - hap! - o sa vina boimea cu radare, camere, etc., si-or sa stea la pleasca, ca drumuri ca lumea nu face nimeni, da' toti umbla la ****t cetateanul!
10.   Camere video si radare trimis de
(22 iun 2008, 14:56:55
Trebuie ca politica rutiera a oricarei localitati sa fie supervizata de consiliul local ,de organizatiile cu profil (cluburi auto scoli de soferi etc) Politia,chiar si la nivel national ,are initiative legislative care de foarte multe ori nu sint in interesul participantilor la trafic, aceasta urmarind interese de breasla .
11.   Antiradar trimis de
(22 iun 2008, 15:56:43
Cine verifica daca aparatura d-lor inregistreaza corect?De unde stim ,poate d-lor o regleaza la alti parametri ,pentru inregistra depasiri de viteza si cand mergi ca melcul .Doar au nevoie de incasari cat mai mari din amenzi.Prima grija asta e! dupa aceea grija accidentelor.Comisioanele ,bata-le sa le bata!!!!! Politia ce mai face?Pleaca la prasit?Sau duc vaca la pascut?Ca dupa cum se vede "vaca-circulatie" e laptoasa rau.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei