Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 apr 2008 - Anul XIII, nr. 94 (3775)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din mănăstire la universitate

La mănăstirea Dragomirna, aproape jumătate dintre maici sunt la studii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Austerul mediu monahal a fost lăsat deoparte pentru următorii ani de aproape jumătate dintre maicile de la Mănăstirea Dragomirna. Unele dintre ele urmează o universitate, altele doar seminarul teologic, de cele mai multe ori continuarea studiilor fiind mai curând „ascultare”, decât urmarea propriilor dorinţe.

Stareţa de la Dragomirna, maica Heruvima, ne-a spus că din obştea acestei mănăstiri 13 maici sunt la seminar şi alte 10 la diverse universităţi din ţară. Astfel, două urmează Conservatorul la Bucureşti, trei sunt studente la Teologie, una la Arte Plastice la Iaşi şi alta la Medicină, tot în Iaşi.

O altă călugăriţă urmează un masterat, două sunt doctoranzi la facultăţile de istorie şi teologie, iar maica Dorina, absolventă a facultăţii de Medicină, este în ultimul an la rezidenţiat, în Iaşi.

Deşi vin din una dintre cele mai bogate Arhiepiscopii din ţară, călugăriţele îşi continuă studiile cu ajutorul familiilor din care provin şi al unor sponsori generoşi.

„Mănăstirea nu are posibilitatea să le ajute. Le sprijină familiile din care provin şi uneori unii buni creştini, cum este cazul domnului doctor Creţeanu, care o ajută pe maica Teodora”, ne-a spus maica Heruvima.

 

Medici fără arginţi

Sora Dorina şi maica Teodora vor fi medicii comunităţii de maici de la Dragomirna.

Amândouă sunt din judeţul Botoşani şi au venit aici de 4, respectiv de 15 ani, după ce au terminat una facultatea şi cealaltă liceul.

Maica Teodora a fost întâi la Mănăstirea Humor, apoi la Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, la Probota şi în final la Dragomirna.

Sora Dorina a absolvit facultatea de Medicină, a dat examenul de rezidenţiat, l-a luat, apoi a renunţat şi a venit la mănăstire.

„Să nu credeţi că a venit vreuna după decepţii. Dacă vii dintr-o decepţie la mănăstire, nu stai. Ele au vrut să-l slujească pe Dumnezeu. Sunt fete retrase, nu s-ar fi putut încadra în viaţa laică”, spune maica stareţă.

Despre sora Dorina povesteşte că şi în perioada studenţiei venea mereu la mănăstire şi când, după examenul de rezidenţiat, a decis să se retragă la mănăstire, părinţii ei n-au fost de acord.

„În ciuda opoziţiei familiei, a venit. După un an i-am cerut să dea examenul de rezidenţiat din nou şi să-şi continue studiile. Avem maici bătrâne, bolnave, care au nevoie de asistenţă medicală, vin oamenii din sat şi ne cer ajutorul şi trebuie să putem să le venim în ajutor. Nu suntem rupţi de oameni, chiar dacă suntem la mănăstire. Nu a prea vrut, dar a trebuit să dea ascultare. Maica Teodora a mers la Medicină din propria ei dorinţă. După ce vor termina sperăm să putem să le facem un cabinet medical, unde să dea şi consultaţii gratuite pentru cei din sat”, afirmă stareţa Heruvima.

 

Majoritatea maicilor de la Dragomirna vorbesc cel puţin o limbă străină

La Mănăstirea Dragomirna sunt 50 de maici, cu o medie de vârstă de 30 de ani.

Conform stareţei, majoritatea vorbesc cel puţin o limbă străină şi sunt capabile să se descurce în orice discuţie.

Cele care au potenţial sunt trimise la studii şi încurajate să-şi deschidă mintea. Deşi nu le este uşor să vină din nou în contact cu viaţa de dincolo de zidurile mănăstirii şi mai ales cu cea din mediul studenţesc, consideră că este şi acesta un test de rezistenţă şi de ascultare. „Mănăstirea noastră a fost un mare centru de cultură şi lui Dumnezeu trebuie să-i dai ce e mai bun, nu rebuturile. Maicile trebuie să ştie să vorbească cu orice fel de oameni, societatea merge înainte şi trebuie să ne pregătim şi noi”, mai spune maica Heruvima.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La mănăstirea Dragomirna, aproape jumătate dintre maici sunt la studii.
 Vizualizări articol: 5832 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
La mănăstirea Dragomirna, aproape jumătate dintre maici sunt la studii5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Stiinta trimis de
(21 apr 2008, 11:42:38
numa sa nu se.....afunde in ...teoria lui DARWIN .
2.   Nu e bai trimis de
(21 apr 2008, 11:47:18
Nu or sa se afunde in nici o teorie...Daca in general manastirile sunt cabinete medicale pentru suflet, acum vor avea si o componenta pentru trup. E de admirat ce fac ele acolo la Dragomirna si nu numai la Dragomirna. Au noroc de niste starete cu mintea limpede si deschisa.
3.   Omul potrivit la locul potrivit trimis de
(21 apr 2008, 12:02:34
Pentru meica Heruvima din Germania de la Veronica Nicoara. Angela ma bucur pentru tine si ca ai ajuns unde aiu ajuns findca ai meritat.Sanatate si putere de munca iti doresc si pe curind.
4.   Omul sfinteste locul trimis de
(21 apr 2008, 13:01:10
O cunosc foarte bine pe maica stareta Herovima si zicala:"OMUL SFINTESTE LOCUL" i se potriveste perfect. A fost, cu ani in urma, stareta si la Probota, infiintand Staretia de acolo. A facut si face eforturi deosebite sa mentina "STUPUL" (credeti-ma, comparatia nu e gratuita), oricare a fost acesta, Probota sau Dragomirna, in limitele cuviintei si credintei, dar si sa promoveze perlinajul/turismul la aceste Sfinte lacasuri.

5.   Stiinta si religia trimis de
(21 apr 2008, 15:18:16
Nu e rau de loc ca stiintele sa se confrunte putin cu dogmele. Au de cistigat oamenii inteligenti. Cit priveste teoria evolutionista a lui Darwin, ea nu deranjeaza decit pe cei inchistati in perceptele altora, fara putinta de gindire proprie si interpretare. Religia nu trebuie sa fie o piedica in calea...evolutiei societatii si ridicarii nivelului de cultura a populatiei. Se pare ca acest lucru a fost inteles foarte bine de maica stareta, suflet mare si minte luminata. Toata cinstea si-i dorim sanatate.
5.1  RE: Stiinta si religia trimis de
(22 apr 2008, 10:04:05
este absolut irelevant ca religia nu trebuie sa fie o piedica in cale ridicarii nivelului de cultura al populatiei...realitatea obiectiva este ca religia este o asemenea piedica
6.   Schimbare trimis de
(21 apr 2008, 20:58:12
...poate or deveni mai bune (unele se comporta urat cu crestinii )

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei