Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mar 2008 - Anul XIII, nr. 71 (3752)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără rezultat

Morţii care nu votează, fără interes pentru autorităţile locale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Discuţiile de ieri dintre prefectul de Suceava, Orest Onofrei, primarii de oraşe, conducerea Serviciului Judeţean de Medicină Legală şi directorii spitalelor sucevene pe tema dezastrului din morgi nu au dus la nici un rezultat.

După aproape o oră de dezbateri, concluzia prefectului a fost că „să faci ceea ce trebuie nu se poate”, aşa că le-a cerut primarilor şi directorilor de spitale să ia măsuri minime pentru ca necropsia răposaţilor să se poată realiza cât de cât decent.

„Le-am cerut să creeze condiţii pentru ca necropsiile să se facă măcar în spaţii închise, ventilate, izolate şi curate. Pe lângă aspectele morale şi sanitare pe care le implică necropsierea cadavrelor în curţi, pe o scândură aşezată pe două scaune, vorbim aici şi de implicaţii penale. Medicului legist trebuie să i se creeze condiţii să-şi poată desfăşura activitatea corespunzător pentru că, în funcţie de diagnosticul pe care îl pune el, un om rămâne liber sau merge la puşcărie. Vorbim de morţi violente, morţi în condiţii suspecte, unde fiecare indiciu este important şi medicul legist trebuie să aibă condiţii să găsească acest indiciu”, a declarat prefectul Onofrei.

 

Împărţirea morţilor

De cealaltă parte, gestionarii fondurilor – primarii şi directorii de spitale - nu au pe lista priorităţilor igienizarea morgilor. Sub pretextul lipsei banilor, grija pentru condiţiile în care sunt examinaţi cei care nu mai votează nu figurează pe agenda lor.

Unii dintre primari, precum Vasile Tofan, de la Fălticeni, propun chiar implicarea şi a altor instituţii pentru soluţionarea problemei. După Vasile Tofan, Biserica nu ar trebui să stea deoparte, ci să colaboreze cu autorităţile locale la modernizarea morgilor.

„La Fălticeni este prevăzută o morgă nouă în structura noului spital. Nu am nici bani şi nici nu are sens să o modernizez pe cea pe care o avem acum, dar vom face totuşi o igienizare”, a arătat primarul, care a mai precizat că nu consideră normal ca în această problemă să nu se implice şi autorităţile locale din cele 20 de comune arondate Fălticeniului.

„La Fălticeni vin morţii din 20 de comune, dar banii să-i dăm numai noi? Nu prea e normal”, a mai spus Vasile Tofan.

 

Cu cadavrul în căruţă

Suceava este unul din cele trei judeţe din ţară în care necropsiile se fac la fel ca acum 100 de ani. Aproape jumătate dintre necropsiile efectuate de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava se fac „la domiciliul clientului”, în curte, de regulă în dosul şurii sau într-un loc cât de cât ferit din gospodăria răposatului, cu un membru al familiei sau vreun vecin care să alunge pisicile şi câinii atraşi de ceea ce se taie pe masă.

Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava are o singură maşină de transportat cadavre, o Dacie Papuc carosată, folosită doar pentru municipiul Suceava şi comunele limitrofe.

În restul judeţului, legiştii şi poliţiştii trebuie să recurgă la fel de fel de soluţii improvizate - morţi căraţi la morgă cu maşinile personale sau cu tractoare şi căruţe „prinse” la autostop.

Majoritatea morgilor din judeţ sunt într-o stare avansată de degradare, fără condiţii minime de lucru. Sunt spaţii inadecvate, insalubre, pline de igrasie, cu geamuri sparte, pereţi scorojiţi, mese de lucru improprii efectuării necropsiilor. Iarna, frigul de afară ţine loc camerelor frigorifice destinate păstrării cadavrelor, dar vara mirosul devine de multe ori insuportabil chiar şi pentru legişti. La mare parte dintre morgile improvizate din judeţ, apa curge cu ţârâita, iar instalaţiile de scurgere sunt înfundate.

 

Necropsia în afara morgilor, permisă doar în situaţii excepţionale

Potrivit legii privind organizarea activităţii şi funcţionării instituţiilor de medicină legală, autopsia (necropsia) medico-legală este obligatorie în următoarele situaţii: moarte violentă, cauza morţii nu este cunoscută sau este suspectă.

Autopsia se efectuează numai de un medic legist, la morga spitalului în a cărui rază teritorială s-a produs moartea sau a fost găsit cadavrul. Legea prevede că „numai în mod excepţional, dacă nu există o astfel de morgă şi nici posibilitatea transportării cadavrului la morga cea mai apropiată, cu acordul medicului legist, necropsia se poate efectua acolo unde se află cadavrul sau într-un loc anume ales pentru aceasta”. Transportul cadavrelor la morgă, se mai arată în lege, se face numai după ce li se aplică la mâna dreaptă o brăţară de identificare pe care să figureze data, datele de identificare şi persoana sau autoritatea care le-a consemnat. De asemenea, spun prevederile legale, cadavrele se transportă în huse de plastic (impermeabile şi închise ermetic), indiferent de instanţă.

Şefa Serviciului de Medicină Legală Suceava, dr. Lăcrămioara Bălan, consideră prioritare achiziţionarea mai multor maşini pentru transportul cadavrelor, repararea morgilor din judeţ şi dotarea corespunzătoare a acestora, amenajarea unor spaţii pentru efectuarea necropsiilor la dispensarele comunale şi la celelalte spitale orăşeneşti. O altă soluţie ar fi achiziţionarea unei maşini, un fel de ambulanţă, dotată cu masă de necropsie, apă, aer condiţionat, aparatură, al cărei preţ ajunge la circa 40.000 de euro. Nici una din soluţii nu intră, însă, pe agenda primarilor suceveni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Morţii care nu votează, fără interes pentru autorităţile locale.
 Vizualizări articol: 1215 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Morţii care nu votează, fără interes pentru autorităţile locale4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Porci trimis de
(25 mar 2008, 11:37:57
De ce nu ziceti ca dupa o ora de minciuni,bautura si birfe,a-ti ajuns la concluzia ca nu se poate face nimica,pentru ca nu sunteti in stare de nimica,va bazati numai pe minciuna,hotie etc,rusine porcilor
2.   ??? trimis de
(25 mar 2008, 12:39:37
(impermeabile si �nchise ermetic),indiferent de instanta.

CUM ADICA INDIFERENT DE INSTANTA?????
3.   Alegeri trimis de
(25 mar 2008, 13:31:47
**** care voteaza beneficiaza de un tratament mai bun?
3.1  RE: Alegeri trimis de
(25 mar 2008, 13:43:37
Ciudat sistem de prevenire a limbajului suburban. Cuvintul folosit de ziarist in titlul articolului este interzis comentatorului si inlocuit cu stelute.
4.   Fa ceva cat esti viu..... trimis de
(25 mar 2008, 18:37:00
Daca Onofrei si-ar imagina unul din familie la morga in conditiile de acum, poate ar gasi solutii clare sa faca ceva....macar ptr. morti ca ptr vii nu face nimic...
5.   Cu cadavrul �n caruta.. trimis de
(26 mar 2008, 06:53:01
Onofrei intreaba la un incinerator :

-Cat costa sa-l incinerez pe tata?

-2000 de euro!

-I-ti dau 1000 de euro si pirpileste-l doar,de restul ma ocup eu....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei