Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 mar 2008 - Anul XIII, nr. 63 (3744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tentaţiile Occidentului

Migraţia cadrelor medico-sanitare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

21 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou au plecat la lucru în străinătate de la începutul anului, destinaţia favorită fiind Italia.

Potrivit datelor înregistrate de Serviciul Resurse Umane din cadrul unităţii, 15 asistente şi şase infirmiere şi îngrijitoare au renunţat la slujba de la spital în favoarea unui job în afara graniţelor ţării.

În primele luni ale lui 2008, un medic a plecat peste hotare să profeseze, destinaţia aleasă fiind Franţa. Doctorul s-a întors la vechiul loc de muncă după o perioadă scurtă de timp, însă ar putea pleca din nou, de data asta definitiv, dacă spitalul nu-i asigură condiţii de lucru conforme cu pregătirea sa profesională.

Managerul interimar al unităţii, dr. Doina Ganea Motan, spune că migraţia cadrelor medico-sanitare este determinată de salarizarea proastă şi condiţiile improprii de muncă oferite pe plan local. Şeful Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava arată că, la această oră, deficitul de personal este mare şi riscă să pună în pericol calitatea serviciilor oferite pacienţilor.

 

Deficit de personal, în spital

Dr. Motan a exemplificat în acest sens cu Unitatea de Primire a Urgenţelor, unde normativele prevăd 19 medici, dar numărul doctorilor angajaţi este de numai şapte, dintre care doar patru sunt specializaţi, restul fiind medici de familie.

„La acest serviciu, activitatea se desfăşoară bine numai datorită eforturilor pe care le fac doctorii. Asistenţa medicală este asigurată non-stop deoarece fiecare face mai multe gărzi, însă la un moment dat ar putea interveni un sindrom de oboseală care să afecteze calitatea actului medical. Anul trecut, un medic de la UPU, dr. Martiniuc, a plecat în Franţa, unde are un venit lunar net de 2.000 euro”, a explicat şeful Spitalului  Judeţean de Urgenţă cu precizarea că, în 2008, un alt medic, dr. Petrea, de la Chirurgie Vasculară, a mers să profeseze în această ţară.

„A revenit, din cauza familiei, dar riscăm să-l pierdem dacă în acest an nu reuşim să-i punem la dispoziţie o sală pentru operaţie şi un angiograf ca să-şi poată practica meseria aşa cum trebuie”, a punctat dr. Motan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Migraţia cadrelor medico-sanitare.
 Vizualizări articol: 1520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Migraţia cadrelor medico-sanitare2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De ce?? trimis de
(15 mar 2008, 12:00:58
De ce sunt medicii nemultumiti??K in Franta si oriunde in lume nu le ofera nimeni conditii ca aici cu salar mare ,garzi ,si alte facilitati fara sa se oboseasca prea mult..(De obicei medicul de garda nu prea poate fi deranjat).In spital medicii se uita la tine numai daca se intrvede posibilitatea de a primi ceva spaga,alfel ....jale.Asistentele si infirmkierela au cam un sfert din salariul unui medic si se uita la tine neputiincioase,medicii fac legea in spitale.Este eronat sa credem ca medicii si asistentele lucreaza in echipa;in orice spital din jud.Suceava cei ce fac legea(nu profesiunea)sunt medicii si personalul administrativ.De aceea pleaca asistentele si infirmierele.
1.1  RE: De ce?? trimis de
(15 mar 2008, 17:04:18
In franta tratezi intr-o garda sau nu neaparat maxim 10 pacienti pe cand aici in R si peste 50!
1.2  RE: De ce?? trimis de
(16 mar 2008, 16:00:16
doctorasul s-a intors de la francezi pt.ca nu-l baga nimeni in seama.nu se lasa francezul tratat de un cirpaci din est.aceasta-i realitatea!
2.   Slab trimis de
(15 mar 2008, 15:39:27
imi plac foarte mult articolele cu privire la spitalul judetean dupa plecarea lui dascaliuc... totul este minunat, managerul este foarte competent .. eventualele probleme dezbatute sunt doar din cauza sistemului.. Jenant foarte jenant...
3.   De ce in strainatate trimis de
(15 mar 2008, 18:04:49
pentru ca in italia de exemplu in cazul meu un asistent medical castiga cel putin 1800 de euro lunar pe cand in romania se ajunge la 300 de euro maxim iar preturile sant la fel
4.   Maturitate trimis de
(15 mar 2008, 18:08:45
Pacat de ani de scoala care au trecut...
5.   Profesorii, pecind la r�nd? trimis de
(15 mar 2008, 20:01:44
Profesorii se pare ca nu prea vor sa plece, au salarii babane!?
5.1  RE: Profesorii, pecind la r�nd? trimis de
(17 mar 2008, 09:39:41
Si profesorii , cei mai tineri, care au curajul unei reorientari profesionale sunt cu gandul spre alte meleaguri. In curand, cand generatia actuala de profesori cu experienta si devotati profesiei va iesi la pensie, va fi jale si in invatamant. E doar o parere.
6.   Idiotii trimis de
(16 mar 2008, 14:40:31
Nu stiu cum dracu va bagati in chestiile astea.Mi se pare ca dati in ziar lucruri despre care nici nu stiati despre ce e vorba!Mai idioti ca voi nu am vazut!duceti-va dracului de idioti si tampiti.V-as spune mai multe dar nu meritati sa ma aplec la nivelul vostru!
6.1  RE: Idiotii trimis de
(17 mar 2008, 07:30:08
nici nu mai ai unde sa te apleci, nene. Prin limbajul folosit si frustrarile clocotinde ai coborat mult sub nivelul marii. Sau poate ai vrut sa comentezi alt material?happy
7.   Jenant ....S trimis de
(16 mar 2008, 14:57:48
Stimata dna Dr si dna Director,afirmatia dumneavoastra la adresa mea,sincer nu o inteleg ? De cind sunt plecata din tara ,nu_mi amintesc sa va fi dat permisiunea ,ca dumneavoastra sa vorbiti in locul meu.Dar ,referitor la venitul meu ,pe care l_ati "spus sus si tare "este mult mai mult decit 2000 euro ,aceasta confidentialitate ,a vietii altora ,nu stiu daca dvoastra o cunoasteti,dar va lipseste aceasta "lectie".Citind "porcaria" facuta de dumneavoastra ma amuz copios ,spunindu_va doar ,ca NU POT sa ma cobor la nivelul dumneavoastra. De fapt ,dumneavoastra ,dna Dr ,sunteti CEEA CE SUNTETI.
8.   Care medici pleaca ? trimis de
(16 mar 2008, 15:12:03
Cati sefi de sectii din spitalele judetului sau cati medici de familie pleaca pentru ca nu-si pot intretine familiile,doar acolo salariile sunt mult mai mari? Singurele lor surse de venituri sunt numai cele oficiale[izate]? SUNT RARISSIME cazurile de medici tineri, fara MARI PILE, care trec de"filtru" si se pot afirma profesional,aici! Vorba cuiva din sistem"Cum au trecut aproape 20 de ani, or mai trece 20"!
9.   Ptr.doctori trimis de
(16 mar 2008, 18:14:49
mai bine ca in romania doctorii nu sunt tratati nicaieri.sa fie bucurosi ca oamenii de rand fac ce pot ,,saracii,vai de capul lor ,,se imprumuta si se duc la doctor cu spaga,oare nu le-o fi rusine ,nu se gandesc la dumnezeu .in strainatate asa ceva nu exista.daca ar incerca cineva sa faca asa ceva ramane toata viata lui fara servici.este egal,doctor asistent ,infirmier sau taran toti sunt ,,oameni,,
9.1  RE: Ptr.doctori trimis de
(17 mar 2008, 08:13:28
In California ca medic castig 140.000.USD anual. Aici salariile se calculeaza anual si nu lunar. Aici medicul este mult mai responsabil ca in tara dar are si o serie de avantaje si ajutor din partea sistemului.

Are acces la tot potentialul existent de explorare al bolnavului. In tara ma confruntam cu mari probleme din cauza din lipsei unor analize, nu puteam sa pun un diagnostic corect. Aici nu exista spaga, atentie, mita dar exista multa recunostiinta din partea pacientului si a familiei acestuia.

Nimenea nu-ti da bani dar din cauza ca intre pacient si doctor sa creeaza o relatie durabila si de incredere aceasta tine si dupa vindecarea bolnavului.

Sambata am fost invitat la masa de un pacient si bineinteles ca am fost si mi-a facut placere sa stau in sinul familiei sale. Am simtit o mare bucurie si rasplata prin acest gest!

Atat am avut de spus. Doamne ajuta si multa sanatate!
10.   Rezumat trimis de
(17 mar 2008, 09:37:00
Dr trecuti de varsta pensionarii sa lase locurile celor tineri.De ca pleaca multi?Pt. ca la Sv nu poti intra in spital fara rez. de bani in buzunar.Si incepi cu asistenta care te apostrofeaza ca sa intelegi sa-i dai mai intai ei ,,dreptul''Apoi dl. dr. este,,ocupat''iar ,,dai dreptul''.Apoi urmeaza sa-ti cauti medicamentele la farmacii si uite ca te inbolnavesti de altele pe langa ceea ce ai vrut sa ,,tratezi ''la inceput.PRIVATIZATI SPITALELE si bolnavii vor cheltuii MULT MAI PUTIN!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap în sos de mărar 4 porţii – 40 minute 4 bucăţi file de crap2 lămâi250g smântână sau iaurt gras2 leg. mărar2 căţei de usturoi1-2 linguri ulei de măsline100ml ulei pentru prăjit± sare, piper Fileurile de crap se... Citeşte