Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 mar 2008 - Anul XIII, nr. 63 (3744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Douăzeci de noi metode de prevenire a cancerului

Specialiştii au vorbit mereu despre metodele de prevenire a cancerului.

Iată ce spun noile studii efectuate în lume:

 

Periază-ţi dinţii corect

Perierea corectă a dinţilor – cu mişcări mici şi circulare – este una din metodele de prevenire a cancerului pancreatic. Experţii spun că gingivita, provocată de perierea incorectă a dinţilor, poate creşte riscul de cancer cu 63%.

 

Bea ceai verde

Specialiştii ştiau de multă vreme că ceaiul verde conţine antioxidanţi, dar capacitatea sa de a lupta împotriva cancerului este mult mai mare decât se bănuia. Ceaiul verde poate preveni cancerul pielii, pulmonar, renal şi hepatic şi doar două ceşti din această băutură consumate zilnic scad riscul de cancer digestiv cu 32%. Bărbaţii care beau mai mult de cinci ceşti de ceai zilnic prezintă cu 50% mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la prostată.

 

Ia aspirină

Medicamentul ieftin poate contribui la scăderea riscului de cancer mamar cu 20%, potrivit unui studiu publicat în luna martie. Aspirina poate scădea riscul de cancer al pielii, colonorectal şi riscul de tumori mamare.

 

Consumă cinci porţii de fructe şi legume zilnic

Se recomandă mai ales zmeură, morcovi, afine şi legume crucifere, precum broccoli şi varză, cunoscute pentru calităţile de prevenire a cancerului şi a încetinirii procesului de îmbătrânire.

 

Evită gazele de eşapament

Expunerea la gazele de eşapament poate modifica ADN-ul uman, crescând semnificativ riscul de cancer. Un studiu recent a scos la iveală faptul că femeile care locuiesc în mediul urban prezintă cu 1,5 mai multe riscuri de a dezvolta cancer decât cele din mediul rural. Gazele de eşapament conţin hidrocarburi aromatice policiclice care au acelaşi efect asupra ţesuturilor ca estrogenul. Evitaţi acest lucru ţinând geamurile închise şi alegând drumurile mai liniştite – mai ales dimineaţa, când aerul mai rece aduce particulele poluante la nivelul străzii.

 

Fă sport

Aerobicul, jogging-ul şi înotul protejează femeile împotriva cancerului la sân, însă acest lucru are efect doar dacă se practică de mai mult de cinci ori pe săptămână. Un studiu recent realizat în SUA a scos la iveală faptul că sportul practicat des scade riscul de cancer. Activităţile fizice moderate, precum golful sau plimbările, nu au niciun efect asupra riscului de a dezvolta cancer. Sportul reduce nivelul hormonilor din organism de care tumorile au nevoie pentru a se dezvolta.

 

Nu consuma alcool în exces

O cantitate de 300 de mililitri de bere sau de vin poate contribui la creşterea cu 10% a riscului de cancer de colon. Un pahar de alcool creşte cu 20% riscul de cancer mamar. Alcoolul consumat în exces dublează riscul de cancer. Alcoolul creşte şi riscul de cancer hepatic.

 

Evită solarele

Aparatele moderne de bronzat au lămpi puternice, care emit doze de două-trei ori mai mari de raze ultraviolete faţă de cele produse în 1997. Riscul de cancer al pielii creşte astfel de două ori.

 

Evită carnea roşie

Carnea roşie introduce în ţesuturi molecule potenţial periculoase, care pot modifica ADN-ul şi creşte riscul de cancer de colon. Femeile care consumă de mai mult de trei ori pe săptămână carne roşie prezintă un risc crescut de cancer mamar. Cele mai afectate sunt femeile aflate la menopauză.

 

Nu te supăra

Persoanele care se îngrijorează des prezintă cu 50% mai multe riscuri de deces prematur, indiferent de cauză, potrivit unui studiu recent. Stresul şi îngrijorările provoacă o creştere a nivelului de hormoni din organism. În cazul femeilor, stresul dublează riscul de cancer mamar.

 

Renunţă la alimentele procesate

Hrana procesată de tipul şuncii, costiţei sau cârnaţilor, consumată zilnic, creşte riscul de cancer de colon cu 21%. De asemenea, hrana procesată creşte riscul de cancer la esofag, pulmonar, stomacal şi la prostată.

 

Consumă ouă

Femeile care consumă săptămânal cel puţin şase ouă prezintă cu 40% mai puţine riscuri de a dezvolta cancer mamar. Sfingolipidele, substanţe care împiedică dezvoltarea tumorilor, sunt ingredientul magic.

 

Evită fumatul şi fumul de ţigară

Nefumătorii care fumează pasiv prezintă cu 20% - 30% mai multe riscuri de a dezvolta cancer pulmonar.

 

Supraveghează-ţi greutatea

După fumat, obezitatea este cel mai important factor de risc, fiind responsabil, numai în Marea Britanie, de o treime din cazurile de cancer. Excesul ponderal poate provoca şase tipuri de cancer comune, inclusiv mamar, de colon şi pancreatic.

 

Bea lapte

Un studiu recent a scos la iveală faptul că o ceaşcă de lapte semidegresat consumată zilnic poate ajuta la reducerea riscului de cancer ovarian cu 40% şi influenţează producţia de proteine paratiroide asociate cu dezvoltarea cancerului. Totuşi, excesul de lapte – două pahare - contribuie la creşterea riscului de cancer ovarian .

 

Evită sexul oral

Cercetătorii cred că papilomavirusurile umane (HPV), cauza apariţiei cancerului de col uterin, sunt transmise mai ales pe cale orală.

 

Alăptează copilul

Femeile care îşi alăptează copilul timp de şase luni prezintă cu 7% mai puţine riscuri de a dezvolta cancer mamar şi ovarian cu 7%. Riscul scade cu 7% cu fiecare copil hrănit astfel. De asemenea, un studiu recent a scos la iveală faptul că greţurile de dimineaţă de care se plâng unele femei însărcinate sunt un lucru benefic, pentru că în organism se produce astfel un hormon care contribuie la scăderea riscului de cancer.

 

Ia pilule contraceptive

Reduc riscul de a dezvolta cancer, însă probabilitatea de boală creşte dacă se depăşeşte perioada de opt ani. Protecţia durează peste 30 de ani de la întreruperea tratamentului. Depăşirea perioadei de tratament poate creşte riscul de cancer, mai ales cervical şi al sistemului nervos central.

 

Nu uita de loţiunea de plajă

Loţiunea nu se foloseşte numai pe plajă, ci şi în zilele foarte însorite când soarele este foarte puternic, pentru a preveni cancerul pielii.

 

Poţi folosi telefonul mobil

Telefoanele mobile nu contribuie la creşterea riscului de cancer, cel puţin nu în primii zece ani de utilizare, potrivit celui mai mare studiu realizat până în prezent. Studiul a fost efectuat de Institute of Cancer Research pe baza unor date colectate din cinci ţări europene. Însă copiii nu ar trebui să folosească telefoane mobile din cauza implicaţiilor pe termen lung. Experţii recomandă limitarea timpul de utilizare a telefonului mobil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Douăzeci de noi metode de prevenire a cancerului.
 Vizualizări articol: 1091 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Douăzeci de noi metode de prevenire a cancerului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap în sos de mărar 4 porţii – 40 minute 4 bucăţi file de crap2 lămâi250g smântână sau iaurt gras2 leg. mărar2 căţei de usturoi1-2 linguri ulei de măsline100ml ulei pentru prăjit± sare, piper Fileurile de crap se... Citeşte