Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 mar 2008 - Anul XIII, nr. 63 (3744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


La peşte în bazinul electoral

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bazinul electoral, sintagmă întrebuinţată în exces în pre-lunile alegerilor, este un fel de băltoacă în care înoată bezmetic peşti. Peştii sunt de mai multe feluri. Diferă vestimentaţia de solzi, mărimea, culoarea, deprinderile culinare, opţiunile pentru un anumit gen de convieţuire în acvariul comun. Peştii suntem noi, iar pescari devin ciclic, din patru în patru ani, din cinci în cinci ani sau la voia sorţii, candidaţii la dregătorii şi funcţii. Pescuitul este o meserie complicată. Nu orice nătăfleaţă care aruncă undiţa în bazinul electoral capturează ceva. Poţi să înţepeneşti pe mal o săptămână şi să nu-ţi cadă nici măcar o fâţă în cârlig. Lupta pentru adjudecarea prăzii din bazinul electoral s-a asprit de ceva vreme. Se bat pentru noi mulţi. Pescuitul din băltoacă, făptuit nu neapărat după norme morale, este acompaniat de un război sângeros purtat pe mal. Pescarii, după regula junglei, îşi pun piedici, îşi fură sculele de pescuit, îşi înlocuiesc râmele electorale cu carbid şi praf de puşcă. Se mănâncă între ei de vii dacă pot. Cu cât vor rămâne mai puţini, cu atât mai bine.

Partidul domnului Geoană, redevenit acum, prin împăcări scrâşnite în culise şi jovial câinoase la vedere, şi partid al domnilor Iliescu şi Năstase, culege dintr-un bazin larg. Pesediştii se laudă că trei sferturi din populaţia care vieţuieşte încă în jurul Carpaţilor, se încadrează sociologic în categoria simpatizanţilor presupuşi. Sunt plevuşca săracă, debusolaţii, oropsiţii de soartă, peştii pe care-i înghite orice răpitor. Ei trebuie protejaţi, alintaţi cu danii guvernamentale, mângâiaţi pe cap când le ghiorăie maţele de foame. Dacă vietăţile piscicole din acest bazin s-ar supune comenzilor roşii de pe mal, n-ai mai putea vorbi la telefon nici cu Geoană, nici cu Hrebenciuc, nici cu Miron Mitrea, ai face anticameră trei ani pentru o audienţă de trei secunde iar Bunicuţa se va reînscăuna rege.

De stânga era până mai ieri şi partidul starostelui de la Cotroceni, Traian Băsescu. Între timp, preşedintele s-a plictisit şi într-o seară l-a chemat pe Boc şi i-a zis: Băi Boculeţ, tu nu ţi-ai dat seama că eşti de drepta, că în tine curge sânge juma’ liberal, juma’ popular, juma’ naţional-stelar? Fireşte că Boc, năucit pentru o clipă, n-a îndrăznit să-şi dea seama, nici în gândirea lui cea mai secretă, că un întreg nu poate avea trei jumătăţi. Să dea o replică? Ţi-ai găsit! Boc şi-a bătut călcâiele şi, cu toate că preşedintele nu excelează prin statură, s-a uitat cu supuşenie de jos în sus şi a grăit: Aşa e şefu’, simţeam eu o înfurnicare de centru-dreapta pe şira spinării. Şi PD-ul Internaţionalei Socialiste se făcu, cât ai zice Boc sau, mai lung, Elena Udrea, partid liberalo-popular. Nenorocirea aici este că bazinul electoral nu se nimereşte pe nici o costumaţie. Peştii vor râme, iar de pe mal le vin lăcuste. Trag la pătrăţel de mămăliguţă şi primesc muşte artificiale. Bazinul electoral ba este, ba nu este, în funcţie nu de creşterea şi descreşterea cotelor apelor Dunării, ci de creşterea şi descreşterea simpatiei populaţiei acvatice pentru Marele Delfin de pe mal. Urcă în sondaje Băsescu, creşte şi pofta de vot electoral pentru PD-L. Se duce pe nădragi în jos Pescarul Suprem, ajungând la vreo 40 la sută opţiuni electorale, cât este creditat acum conform unor sondaje de uz intern, se duce în jos şi prada din năvod a partidului adiacent.

În acelaşi bazin electoral dă la peşte Partidul Naţional Liberal, partid care de vreo sută şi ceva de ani îşi are relaţia lui strictă de comunicare cu o anumită categorie de peşti, pe care unii îi numesc, neacoperindu-i integral, clasă de mijloc. Încap aici şi marii peşti ai capitalismului, oameni cu ştiinţa banului, pricepuţi în cârmuirea afacerilor de anvergură. Capitaliştii de stânga, pe care-i tot laudă domnul Iliescu, nu sunt de stânga nici în visele lor cele mai urâte. Pot sprijini societăţi de binefacere, pot sponsoriza o idee culturală, dar nu-i obliga să-şi împartă moşia la iobagi cum, la bătrâneţe, încerca patriarhul Tolstoi, într-o Rusie a marilor scriitori idealişti. Liberalii îşi au, bine delimitat între maluri, bazinul lor neschimbat. Dacă sare de 15 la sută înseamnă că bazinul s-a lărgit artificial, unind în jurul unei antipatii comune specii diverse de peşti.

Mai sunt şi alţi pescari. Bazinele îşi varsă apa unele în altele pe principiul vaselor comunicante, sau pun stavile de netrecut oricărei comunicări. Privit din cosmos, un singur lucru rămâne alarmant: scade apa în toate regiunile electorale româneşti, se răresc peştii, migrează mulţi dintre ei, ca somonii, spre alte izvoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La peşte în bazinul electoral.
 Vizualizări articol: 2160 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
La peşte în bazinul electoral5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap în sos de mărar 4 porţii – 40 minute 4 bucăţi file de crap2 lămâi250g smântână sau iaurt gras2 leg. mărar2 căţei de usturoi1-2 linguri ulei de măsline100ml ulei pentru prăjit± sare, piper Fileurile de crap se... Citeşte