Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 mar 2008 - Anul XIII, nr. 63 (3744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

AB4

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ascult radio în maşină. Deunăzi, un post tineresc m-a invitat cu gălăgioasă stăruinţă să ascult „un buchet” de cântece din creaţia trupei AB4. Nu numai că l-am ascultat, dar l-am şi înregistrat – sper că nu-i o ilegalitate.

Când, acasă, am re-ascultat banda, mi-am zis că ori îs complet defazat şi „expirat”, ori am intrat cu toţii în anul prostiei ţanţoşe şi agresive, ori s-a-ntors lumea cu fundul în sus şi-au ajuns la mare cinste gogomanii, gogomăniile, ilogismele, agramatismele – într-un cuvânt, prostia în stare gemă.

Cea dintâi piesă din „buchet” mi s-a părut tâmpă şi-atât: „Dureri de cap, dureri de bilă / m-am transformat în vată hidrofilă. / Nu, nu, nu mai sunt eu / Şi-acest lucru nu-l displac / Îmi place floarea de bumbac (...) Cu un aer divinal / Sunt pentru uz medicinal.”

N-are rost să comentăm nici diatezele aiuristice („nu-l displac”!!), nici inovaţiile lexicale cretine (aer „divinal”!), câtă vreme textul nu-şi propune să comunice nimic. Şi dacă idee nu e, nimic nu e!

Eventualul interes al „versurilor” rezidă doar din calibrul agramatismelor, ele dând măsura tristului vid ideatic din muzica uşoară românească, unde se rimează calp, la nesfârşit, noapte-şoapte, iubire-fericire, flori-mii de culori, mare-soare, mine-tine-bine - ca din coadă să sune... ce? Nimicul! Şi când, la ananghie, nu se găseşte rima-abţibild, textierul recurge fără jenă chiar şi la... nume proprii, răsturnate tronc şi ireverenţios unde se nimereşte: „Patul este scena / Se ridică, se coboară / Mai ceva ca Ayrton Senna”, ori „încep să cred că viaţa e o fată toantă / Făcută să mă simt ca Henry Coandă (!!!)”, ori „Sunt trei zile deja de când n-am mai fost acolo / La discolo. Mă simt ca Marco Polo (?!)”.

Nici un strop de logică! Unde se ridica şi cobora Senna? Nicăieri, nici măcar în clasamente, că din totdeauna confiscase locul I! De ce o fată toantă să se simtă... ca Henry Coandă? Şi discoteca, ce are cu Marco Polo?

Una-i versul suprarealist, care şi îngăduie, şi cultivă anacronismele, bizareriile, asociaţiile trăsnite, şi alta-i textul căznit de muzică uşoară, înţeles ca simplu pretext şi toporât la grămadă de analfabeţi cu pretenţii!

Dar să revenim la „buchetul” oferit de AB4: „Priveşte mamă la mine / Ce prinţesă am lângă mine (aşa-i că-i sublimă rima?) Ea este nevasta mea / Şi o cheamă Cristina”.

Biata mamă, află în sfârşit cum o cheamă pe consoarta odraslei, numai că accentul şui („Cristiná) te duce mai degrabă cu gândul la galeria oltenească, ce mereu accentuează incorect numele capitalei banilor: Craiová!

Tot AB4 ne delectează cu construcţii „logice” de tipul: „Şi ai o moacă de surprins / Chiar şi-aşa când stai întins”, ori „Sunt năpădit de gânduri / De parc-aş sta pe scânduri”, pentru a exploda finalmente apoteotic: „Te uiţi în ochii mei / Dar nu ajungi la ei / Du-te-n morţii mă-tii, ca să ştiu ce vrei”.

De altfel, textele trupei AB4 nu face excepţie, ci se încadrează armonios şi deplin în nivelul general execrabil al ideaticii promovată de muzica uşoară românească: „Vecinii mei mă înjurau regesc!”, cântă Bănică (corect ar fi fost „regeşte”, dar nu mai ieşea rima), Ov. Komornyk vrea „să sărute din nou iar buzele fierbinţi”, în vreme ce confraţii lor lălăie fără jenă „versuri” de genul „În Salonic sunt măsline / Iar toate cheile-s la tine”, ori „Ăsta e tramvaiul patru / Aici nimeni nu-şi face patul”, ori „Haideţi cu toţii să luăm mochetă / Aveţi o şansă să agăţaţi o cometă”...

Prostia se lăbărţează pe toate undele, încurajată, culmea, şi de posturile publice de radio. Nu-i de râs. E de plâns.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AB4.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
AB45.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Van trimis de
(15 mar 2008, 19:20:46
Nu cred ca se poate rezolva ceva."Cu prostia �nsisi zeii se lupta �n zadar "Fr. Schiller
2.   FARA ZAHAR trimis de
(16 mar 2008, 07:59:34
DE! CINE V-A PUS SA DESCHIDETI RADIOUL?SOLUTIA E DOAR UNA : NU INCERCATI SA GASITI RATIUNEA IN TARA LUI HAOS - VODA. NU INTELEG DE CE A TREBUIT SA AJUNGETI LA ASEMENEA CONCLUZII ABIA CAND ATI AJUNS ACASA, CATEVA SECUNDE SUNT SUFICIENTE PENTRU A REALIZA DIMENSIUNEA CATASTROFEI ACULTURALE.
3.   Infinitul trimis de
(16 mar 2008, 11:12:42
Einstein spunea ca doua lucruri sunt infinite: cosmosul si prostia. In privinta primului nu suntem prea siguri....
3.1  RE: Infinitul trimis de
(16 mar 2008, 12:10:13
EXTRAORDINAR!!!!!!!!!!!! EXACT, EXACT ACEEASI MAXIMA INTENTIONASEM SA O POSTEZ AZI DIMINEATA! FELICITARI! GANDIM LA FEL!
4.   SAH LA REGE trimis de
(16 mar 2008, 17:58:42
NEBUNUL POSTAT IN AB4 ESTE INOFENSIV ATUNCI CAND REGELE CULTURA ESTE APARAT DE TURNUL RATIUNE IN POZITIA AB5.
5.   Lucruri trecute cu vederea trimis de
(16 mar 2008, 22:06:20
Domnule Iacoban, in general, apreciez faptul ca aveti o scriitura care face onoare ziarului Monitorul (si oricaror alte ziare cu care mai colaborati), dar in acest articol ati omis (fie din doza de subiectivism pe care orice editorialist si-o permite, fie pentru ca pur si simplu v-a scapat), un element, zic eu, important: Daca Eminescu si-a permis sa foloseasca "din nou iarasi" ca licenta poetica, Ov. Komornyk de ce nu si-ar permite? Asta, ca prima observatie. In al doilea rand, maneaua are parte de promovare mult mai intensa ca AB4 sau orice alta trupa romaneasca, si are versuri mult mai inepte si pline de stupiditati si cretinisme. Totusi, nicaieri n-ati pomenit despre rimele "bani\dusmani" si alte asemenea. Cu respect, va salut.
6.   P. secular trimis de
(16 mar 2008, 22:43:26
Daca medicul trateaza un caz de paranoia, n-o sa-i reprosati dece nu se ocupa si de ciroza... Toate la timpul lor....Despre manele m.r.iacoban a mai scris. Si nu cunosc un alt scriitor care sa se fi ocupat cu atita sirguinta de fenomenele parazitare, suburbane, agramate sau,de-a dreptul, idioate din texte de muzica, de prezentare t.v., transmisii sportive, chiar articole de ziar - care lezeaza grav demnitatea limbii romane.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap în sos de mărar 4 porţii – 40 minute 4 bucăţi file de crap2 lămâi250g smântână sau iaurt gras2 leg. mărar2 căţei de usturoi1-2 linguri ulei de măsline100ml ulei pentru prăjit± sare, piper Fileurile de crap se... Citeşte