Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 feb 2008 - Anul XIII, nr. 50 (3731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Social

Locuinţa a 11 suflete, distrusă de dejecţiile provenite de la o fermă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuinţa familiei Rodica şi Dorin Gheorghe din Şcheia – Obor a fost distrusă, acum doi ani, de dejecţiile provenite de la o fermă (ţarc de vaci) aflată în apropiere. Mizeria provenită de la vaci (dejecţii solide şi lichide) a intrat în casa familiei Gheorghe, degradându-i pereţii, temelia, mobila şi făcându-i pe aceşti părinţi şi pe copiii lor să trăiască mai rău ca animalele.

La acea vreme, familia Gheorghe a făcut sesizări la Garda de Mediu şi la Direcţia de Sănătate Publică, pentru că se simţeau în pericol.

Autorităţile locale au constatat că familia Gheorghe (părinţii şi cei nouă copii) trăiau în condiţii greu de suportat. Proprietarul fermei a fost amendat şi i s-a cerut să mute amplasamentul ţarcului de vaci. Acest lucru s-a întâmplat, ulterior, însă familia Gheorghe a făcut o plângere şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Judeţului Suceava, pentru a primi despăgubiri de la cel care i-a distrus casa, din neglijenţă.

 

Vinovatul fără vină

În plângerea penală depusă la Parchet, Rodica Gheorghe a precizat că temelia casei şi o parte din mobilier au fost distruse din cauza celor 40 de bovine de rasă crescute pe un teren situat în apropierea locuinţei sale.

„Dejecţiile acestora au fost depozitate necontrolat şi au afectat imobilul locuinţă a reclamantei”, se spune în rezoluţia emisă de Parchet, la sfârşitul anului 2006. Răspunsul primit de familia Gheorghe, la plângerea făcută la Parchet, a fost că „Autoritatea de Sănătate l-a sancţionat pe proprietarul fermei cu 2.000 lei şi (...) având în vedere aspectele reţinute apreciem că fapta pentru care a fost cercetat proprietarul fermei nu este prevăzută în legea penală ca infracţiune”.

În concluzie, familia nu a primit nici o despăgubire din partea celui care le-a distrus casa, „pentru că nu a fost cu intenţie”, ne-a spus Rodica Gheorghe. De la Primăria Şcheia, familia păgubită a primit doar cinci saci de ciment, care nu pot să acopere, nici pe departe, distrugerile provocate la casă de mizeriile provenite de la ferma din vecinătate.

 

Puţin peste 400 de lei, împărţiţi la 11 persoane

Pentru că nu mai putea să stea în acel imobil, familia Gheorghe şi-a amenajat o cameră şi o bucătărie în casa fiului lor cel mai mare, căsătorit şi cu un copil de cinci luni.  

„Băiatul cu soţia şi nepotul stau într-o cameră, iar noi, ceilalţi, ne-am amenajat, de nevoie, o altă cameră. Avem un pat, o saltea, punem pături mai multe şi stăm toţi la grămadă. Cinci copii au probleme de sănătate. O parte dintre copii sunt la şcoală, unde nu ne-au făcut niciodată probleme. Sunt copii buni şi vreau să-i port la şcoală, dar, uneori, nu am ce să le dau nici de mâncare”, ne-a povestit Rodica Gheorghe.

Veniturile acestei familii se compun din 232 de lei ajutor social de la Primărie şi aproape 200 de lei alocaţia copiilor. Rodica Gheorghe face curăţenie, de două ori pe săptămână, la o familie înstărită din Suceava, pentru a mai completa veniturile familiei. Din păcate, şi cu copiii bolnavi, această familie nu reuşeşte să adune bani pentru a-şi reface casa.

Cei care vor să ajute această familie, pot să ia legătura cu Rodica Gheorghe, la numărul de telefon 0752/032694.

 

Vând fier vechi, pentru caiete

„De multe ori nu avem ce pune pe masă, nu am haine pentru copiii care merg la şcoală, dar ne luptăm. Ne-a mai ajutat şi Protecţia Copilului. Băieţii mai adună fier vechi, pe care îl vând şi îşi cumpără caiete. Un domn binevoitor a desfăcut un grajd şi ne-a dat tot lemnul nouă, pentru a-l folosi la casă. Acum, noi vrem să desfacem casa distrusă şi cu ce materiale mai avem, cu ce ne-ar mai ajuta unul sau altul, putem să facem o nouă temelie şi să ridicăm o nouă căsuţă, cu un zid mai înalt, pentru copii. Într-o cameră - 11 persoane - este foarte greu. Dacă ar exista o firmă de construcţii care ne-ar putea da nişte materiale, pentru început, noi doi, eu şi soţul, şi cu ajutorul copiilor, ne-am apuca de spart veche acasă, în care am locuit 25 de ani, pentru a ridica o alta.  Altfel, nu văd cum aş putea să le fac un viitor copiilor”, ne-a mai spus Rodica Gheorghe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locuinţa a 11 suflete, distrusă de dejecţiile provenite de la o fermă.
 Vizualizări articol: 727 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Locuinţa a 11 suflete, distrusă de dejecţiile provenite de la o fermă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă de spanac 4 porţii - 40 minute 500g spanac2 linguri apă4 ouă1/2 linguriţă nucşoară300ml sos de roşii5 linguri ulei1 lingură pesmetsare, piper   Umplutura 175g bucheţele de broccoli3 linguri caşcaval ras175g brânză mozzarella... Citeşte