Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 nov 2007 - Anul XII, nr. 265 (3639)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din 28 noiembrie

Expoziţie dedicată mareşalului Constantin Prezan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava va putea fi vizionată,  începând cu data de 28 noiembrie a.c., expoziţia cu genericul “Mareşalul Constantin Prezan - un mare comandant în războiul reîntregirii naţionale 1916-1818”.

Expoziţia, care se circumscrie manifestărilor organizate cu prilejul sărbătoririi Unirii Bucovinei cu Ţara, este realizată în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie „Ştefan cel Mare” din Vaslui, instituţie muzeală care administrează conacul de la Schinetea, comuna Dumeşti, unde se află şi mormântul mareşalului Constantin Prezan şi al soţiei sale, Olga.

 

La vernisaj va participa nepoata mareşalului

 

Constantin Prezan, născut la data de 27 ianuarie 1861, la Sterianul de Mijloc, în comuna Butimanu, plasa Snagov, judeţul Ilfov (în prezent judeţul Dâmboviţa), s-a dedicat carierei militare. 

La 1 septembrie 1877 s-a înscris la Şcoala de Infanterie şi Cavalerie din Bucureşti, iar după absolvire a urmat Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu de la Fontainebleu.

În anul 1897 s-a stabilit pe meleaguri vasluiene cumpărând conacul şi moşia de la Schinetea.

La 40 de ani este înaintat la gradul de colonel şi este numit în fruntea Regimentului VII Rahova 25 Vaslui. În anul 1904 este înaintat la gradul de general. În anul 1916 a preluat comanda Armatei IV Române în luptele din Transilvania fiind, pe toată durata războiului, şeful Marelui Cartier General. Ca specialist în arma geniului a coordonat planul campaniei din anul 1917 în bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.

După război ajunge în fruntea Marelui Stat Major al Armatei Române pentru doi ani (1918 - 1920).

Din anul 1923 s-a aflat la conducerea Regimentului VII Rahova 25 Vaslui. Devine mareşal al Armatei Române în anul 1930, la cererea expresă a regelui Carol al II-lea, care îi înmânează, într-un cadru oficial, bastonul de mareşal.

Constantin Prezan, unul din cei 3 mareşali din istoria României (grad deţinut în Armata Română de Alexandru Averescu şi Ion Antonescu) s-a stins la conacul de la Schinetea la data de 27 august 1943, la venerabila vârstă de 82 de ani.

Legat sufleteşte de vasluieni şi de moşia de la Schinetea, Constantin Prezan a contribuit la reînfiinţarea Schitului de la Mălineşti, desfiinţat prin secularizarea din 1864. Olga Prezan, soţia mareşalului, cu mare grijă pentru locuitorii din zonă, a construit o şcoală, care îi va purta, ulterior, numele.

La vernisajul expoziţiei de la Suceava, în care vor putea fi văzute obiecte personale, documente, fotografii, care au aparţinut mareşalului, va fi prezentă nepoata acestuia, dr. Olga Macarie, prin actul de donaţie al căreia conacul de la Schinetea a devenit obiectiv al muzeului vasluian.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie dedicată mareşalului Constantin Prezan.
 Vizualizări articol: 1588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţie dedicată mareşalului Constantin Prezan0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei