Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 oct 2007 - Anul XII, nr. 245 (3620)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Paranormalul contorizării

Sute de mii de metri cubi de apă dispar anual, fără urmă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

ACET Suceava susţine că din cauza necontorizării tuturor scărilor de bloc, peste 500.000 de metri cubi de apă sunt înregistraţi ca pierdere, deşi sunt consumaţi de suceveni. Conform directorului ACET, Ştefan Groza, sucevenii de la blocurile unde au fost montate contoare de scară, la nivel de branşament, plătesc mai mult decât cei care au doar contoare de apartament. Pentru aceştia se iau în calcul citirile făcute de ei, fără a exista nici un instrument de verificare a diferenţelor de consum reale. Din acest motiv, apar situaţii de-a dreptul hilare.

 

Misteriosul Triunghi al Bermudelor pare să se fi mutat la Suceava, cel puţin în privinţa furnizării apei potabile către populaţie, unde anual, sute de mii de metri cubi de apă sunt înregistrate ca pierdere. Conducerea ACET, societatea care furnizează serviciile de apă potabilă şi canalizare, susţine că de fapt o parte a populaţiei se foloseşte de acea apă, fără a o plăti.

Mecanismul este simplu. În municipiul Suceava, la blocurile contorizate la nivel de branşament, media consumului lunar de persoană este de 3,41 metri cubi de apă rece, în vreme ce la scările necontorizate, media consumului lunar este de doar 2,04 metri cubi de apă.

“Diferenţa de 1,37 de metri cubi de apă reprezintă cantitatea de apă care nu este raportată de cei care au contoare de apartament, cărora trebuie să le luăm în calcul citirile făcute de ei, fără a exista nici un instrument de verificare a diferenţelor de consum reale”, a declarat directorul ACET, Ştefan Groza.

Practic, sucevenii de la blocurile unde au fost montate contoare de scară, la nivel de branşament, plătesc mai mult decât cei care au doar contoare de apartament şi care raportează la asociaţia de proprietari consumurile pe care le vor ei, adeseori fiind constatate cazuri de-a dreptul hilare, în care o familie cu patru persoane raportează un consum lunar de doar un metru cub de apă rece.

Conform calculelor ACET, în municipiul Suceava sunt 30.864 de persoane ale căror blocuri nu au fost contorizate la nivel de scară, ceea ce ar însemna că, la o diferenţă de 1,37 metri cubi, ar rezulta un consum lunar neînregistrat de 42.283 metri cubi de apă.

Într-un an, din această diferenţă de consum, rezultă 507.396 de metri cubi de apă potabilă care nu este facturată nimănui, fiind înregistrată ca pierderi pentru societatea de apă – canalizare.

Directorul ACET, Ştefan Groza, a precizat că în toate localităţile judeţului, consumul lunar mediu contorizat este de 5,01 metri cubi de persoană, în municipiul reşedinţă de judeţ acesta fiind mai mic, de 3,41 mc, deoarece apa rece folosită pentru apa caldă se contorizează separat, media consumului lunar de persoană fiind de 1,6 mc.

Valoric, numai în municipiul Suceava, ca urmare a necontorizării tuturor blocurilor, pierderile ACET sunt de aproximativ 9 miliarde de lei vechi anual, situaţia urmând să fie rezolvată odată cu implementarea programului ISPA, care prevede şi contorizarea integrală la nivel de branşament."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de mii de metri cubi de apă dispar anual, fără urmă.
 Vizualizări articol: 1063 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sute de mii de metri cubi de apă dispar anual, fără urmă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei