Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 73 (5280)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un fragment dintr-un os de pasăre dodo, scos la licitaţie la Londra

 

Un fragment dintr-un os de pasăre dodo, având o lungime de circa 10 centimetri, va fi scos la licitaţie în luna aprilie, la Londra, la 300 de ani după ce această specie, incapabilă să zboare şi devenită între timp un simbol al "demodării", a fost vânată până la dispariţie, informează Reuters.

Specialiştii casei de licitaţii Christie's au declarat, miercuri, că speră să obţină pe acest fragment de femur de pasăre dodo cel puţin 15.000 de lire sterline (22.600 dolari).

Cea mai recentă vânzare la licitaţie a unor rămăşiţe de pasăre dodo datează din 1934, la Londra, un eveniment care a generat un interes considerabil din partea oamenilor de ştiinţă şi a colecţionarilor.

"De la apariţia sa din «Alice în Ţara Minunilor» şi până la expresia «mort ca o pasăre dodo», această pasăre şi-a asigurat locul în moştenirea noastră culturală", a declarat James Hyslop, directorul departamentului Travel, Science and Natural History din cadrul casei Christie's.

Occidentalii au auzit pentru prima dată de existenţa păsărilor dodo în anul 1598, în urma relatărilor unui marinar olandez, care văzuse aceste păsări pe insula Mauriţius din Oceanul Indian.

La mai puţin de 100 de ani după aceea, păsările dodo au dispărut. Cercetătorii consideră că ele au fost cel mai probabil vânate de marinari şi de alte animale de talie mare pe care aceştia le-au adus cu ei pe insulă.

Niciun schelet complet de pasăre dodo nu a rezistat până în zilele noastre - oamenii de ştiinţă au adunat fragmente de oase de-a lungul anilor pentru a încerca să îşi dea seama cum arătau în realitate aceste păsări.

Celebra imagine a unei păsări grăsuţe, comice, cu gâtul scurt, imortalizată în ilustraţiile realizate de John Tenniel pentru cartea "Alice în Ţara Minunilor", este considerată în prezent ca fiind eronată.

Reprezentanţii casei Christie's nu au precizat dacă fragmentul de os scos la licitaţie, provenind dintr-o colecţie britanică privată, ar putea să ofere indicii noi.

Fragmentul de os a fost descoperit în 1865 în localitatea Mare aux Songes din Insula Mauriţius, în timpul unor săpături realizate de naturalistul George Clark.

Osul face parte din cele 260 de loturi ce vor fi scoase la vânzare de casa Christie's, la Londra, pe 24 aprilie. Toate obiectele vor putea fi văzute de public începând din 20 aprilie.

Printre celelalte obiecte scoase la vânzare se numără un ou fosilizat de pasăre-elefant, o specie originară din Madagascar la rândul ei dispărută, care este de 100 de ori mai mare decât un ou de găină, dar şi instrumente ştiinţifice, hărţi şi globuri geografice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fragment dintr-un os de pasăre dodo, scos la licitaţie la Londra.
 Vizualizări articol: 802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un fragment dintr-un os de pasăre dodo, scos la licitaţie la Londra0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei