Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 iun 2012 - Anul XVII, nr. 128 (5033)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ochelari care "transformă" biscuiţii în prăjituri cu ciocolată, creaţi de cercetătorii japonezi

Persoanele descurajate de ideea de a ţine un regim de slăbire au un motiv de bucurie, după ce cercetătorii japonezi au fabricat o pereche de ochelari care "transformă" - pentru ochii şi papilele purtătorului - biscuiţii fazi în prăjituri delicioase cu ciocolată, informează AFP.

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au realizat pentru acest proiect mai multe tipuri de rame, mult mai stânjenitoare ca ramele ochelarilor clasici, echipate cu numeroase softuri informatice şi sisteme de realitate augmentată, cu scopul de a înşela simţurile purtătorului.

Una dintre aceste rame trimite imaginea obiectului privit de purtător la un computer care o prelucrează şi o retrimite purtătorului, care nu mai percepe decât realitatea modificată cu ajutorul acestei tehnici.

Astfel, o prăjitură ţinută în palmă poate să îi apară utilizatorului ca fiind mult mai mare (sau mai mică) decât este în realitate. În cadrul testelor, cobaii au mâncat, în medie, cu 10% mai puţini biscuiţi atunci când aceştia apăreau cu 50% mai mari, graţie acestor ochelari "înşelători" pentru simţuri.

Şoarecii au mâncat cu 15% mai multe prăjituri atunci când acestea păreau cu două treimi mai mici decât erau în realitate.

Pentru un proiect şi mai ambiţios, savanţii niponi au conceput o "meta-prăjitură", un sistem ce include o cască, ce acoperă ochii, dar şi tuburi conectate la flacoane de arome. Acest sistem vrea "să înşele" vederea prin conceptul de realitate augmentată, dar şi mirosul, prin trimiterea spre nas a unor fluxuri odorante, influenţând în final senzaţia gustativă.

Utilizatorul poate avea astfel impresia că mănâncă o prăjitură cu ciocolată sau cu căpşuni când, de fapt, el mănâncă un simplu biscuit lipsit de savoare.

"Realitatea există în mintea voastră", se amuză să declare coordonatorul studiului, profesorul Michitaka Hirose, pentru care cea mai simplă metodă de a înşela un simţ constă în "păcălirea" celorlalte simţuri.

El a precizat că 80% din persoanele care au testat "meta-prăjitura" au fost păcălite.

Savanţii niponi nu doresc să îşi comercializeze invenţia pentru moment, dar caută o eventuală aplicaţie pentru aceste sisteme în favoarea persoanelor care doresc să slăbească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ochelari care "transformă" biscuiţii în prăjituri cu ciocolată, creaţi de cercetătorii japonezi.
 Vizualizări articol: 520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ochelari care "transformă" biscuiţii în prăjituri cu ciocolată, creaţi de cercetătorii japonezi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei