Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 oct 2009 - Anul XIV, nr. 242 (4228)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O nouă specie de pterozaur, descoperită în China

Fosilele unei noi specii de pterozaur, care ar putea să îi ajute pe cercetători să înţeleagă mai bine evoluţia acestor reptile zburătoare misterioase, ce dominau spaţiul aerian în epoca dinozaurilor, au fost descoperite în China, de o echipă de cercetători britanici şi chinezi, informează AFP.
Această nouă specie a fost numită "Darwinopterus modularis", în onoarea lui Charles Darwin, născut în urmă cu 200 de ani, autorul lucrării "Originea speciilor", publicată în urmă cu 150 de ani.
Peste 20 de schelete fosilizate aparţinând acestei noi specii au fost descoperite, de la începutul acestui an, în partea de nord-est a Chinei, au explicat cinci paleontologi într-un articol publicat miercuri în revista ştiinţifică britanică Proceedings of the Royal Society B.
Aceste schelete fosilizate, dintre care unele sunt complete, au fost descoperite în roci vechi de aproape 160 de milioane de ani, ceea ce înseamnă că exemplarele au trăit cu cel puţin 10 milioane de ani înainte de apariţia primei specii cunoscute de păsări, Archaeopterix.
Darwinopterus pare să fie veriga intermediară între pterozaurii primitivi, care aveau cozi lungi - printre care se numără şi pterodactilii -, şi urmaşii acestora, ale căror cozi erau mai scurte şi care aveau posibilităţi mai sofisticate de zbor, putând atinge în unele cazuri dimensiuni uriaşe.
"Ce este straniu în legătură cu exemplarele de Darwinopterus este că ele au capul şi gâtul asemănătoare pterozaurilor evoluaţi, însă restul scheletului, inclusiv coada lor lungă, seamănă cu cel al speciilor primitive", a declarat David Unwin, paleontolog la Universitatea Leicester din Marea Britanie.
Jungchang Lu, de la Institutul de Geologie din Beijing, consideră că, în ceea ce priveşte evoluţia pterozaurilor, capul şi gâtul au fost primele părţi ale corpului care au suferit modificări, urmate de trunchi, coadă, aripi şi gheare.
"Multe schimbări importante s-au concentrat într-o perioadă scurtă de timp", a adăugat expertul britanic David Unwin.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă specie de pterozaur, descoperită în China.
 Vizualizări articol: 514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O nouă specie de pterozaur, descoperită în China0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei