Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 oct 2009 - Anul XIV, nr. 242 (4228)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

De azi, în „Sala Tezaur”

Expoziţia „Comorile dacilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava se deschide astăzi, la ora 12:00, expoziţia „Comorile dacilor”.

 

Peste 200 de piese din aur şi argint

Expoziţia se înscrie în seria manifestărilor care au debutat în toamna anului 2007, când, sub genericul „Brăţările de aur ale regilor daci”, au fost expuse la Suceava nouă brăţări de aur (care cântăreau împreună cca. 12 kg), recuperate de statul român şi clasate la categoria Tezaur, serie de manifestări care a continuat apoi cu expoziţia intitulată „Comorile tracilor”, în care au fost prezentate, în premieră, bunuri culturale de patrimoniu aparţinând civilizaţiei tracilor nord-dunăreni.
În „Sala Tezaur” a Muzeului de Istorie vor fi expuse o serie de piese dacice din metal nobil din colecţiile câtorva muzee din ţară.
Expoziţia „Comorile dacilor”, despre care organizatorii au prezentat informaţii diferite de la o zi la alta (genericul anunţat iniţial a fost “Aurul dacilor”, iar numărul exponatelor era de 300) prezintă peste 200 de piese din aur şi argint, între care şi patru brăţări de aur, podoabe şi însemne de rang regal, din care trei nu au făcut parte din lotul celor nouă care au fost expuse cu doi ani în urmă.

 

Brăţări şi kosoni de aur

Colaboratorii Complexului Muzeal Bucovina în realizarea acestei expoziţii sunt Muzeul Naţional de Istorie a României - Bucureşti, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane - Deva, Muzeul Naţional al Unirii - Alba Iulia, Complexul Muzeal Naţional Moldova - Iaşi şi Complexul Muzeal Judeţean Neamţ - Piatra Neamţ.
Celor patru brăţări dacice de aur (de formă plurispiralică, având extremităţile aplatizate şi decorate cu incizii „ramură de brad”) li se alătură în această desfăşurare expoziţională câţiva kosoni de aur, enigmaticele monede care s-au găsit numai în Transilvania, în spaţiul civilizaţiei dacice (piese care au stârnit controverse întrucât unii istorici susţin că dacii nu au bătut niciodată monede de aur) dar şi numeroase alte piese realizate din argint (monede, brăţări, coliere, cercei, fibule, medalioane, vase, opaiţe…).

 

Exponatele au ajuns la Suceava cu trei transporturi auto însoţite de poliţişti şi jandarmi

Exponatele au ajuns la Suceava cu trei transporturi auto însoţite de poliţişti şi jandarmi.
Piesele, ambalate şi protejate în cutii de carton, au fost aduse într-un seif metalic. Cu primul transport au venit exponatele de la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi şi Complexul Muzeal Judeţean Neamţ.
Cu cel de-al doilea transport (care a ajuns la Suceava marţi seara, după ora 20:00) au fost aduse piese de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (care deţine o impresionantă colecţie numismatică alcătuită din 18.568 de piese) şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, constând în cca. 30 de kosoni şi bijuterii din aur şi argint.
Cu cel de-al treilea transport, care a ajuns aseară, au sosit brăţările dacice.
În expoziţie pot fi văzute piese de excepţie din tezaurele monetare geto-dacice de la Rădeni şi Vovrieşti şi din tezaurul cu obiecte de argint de la Lupu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Comorile dacilor”.
 Vizualizări articol: 2800 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Expoziţia „Comorile dacilor”4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei