Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 oct 2009 - Anul XIV, nr. 242 (4228)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Explicaţii

APIA dă vina pe fermieri pentru pierderea subvenţiilor la hectar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava susţine că vina pentru pierderea subvenţiilor la hectar aparţine, în cele mai multe cazuri, fermierilor, care nu au avut documentele în regulă.
Consilierul Nicoleta Cheler, de la Sistemul Integrat de Administrare şi Control (SIAC) din cadrul APIA Suceava, ne-a declarat că, în judeţ, 3.000-4.000 de fermieri sunt în situaţia de a pierde banii de subvenţii, dintr-un total de 57.000.
„Trei mii-patru mii nu înseamnă foarte mult şi încercăm să mai salvăm din ei. Lucrăm în flux continuu, am reverificat dosarele şi de cinci ori, erorile de sistem s-au eliminat aproape la maximum. S-au făcut reinterpretări de date, verificăm fiecare caz în parte”, a spus consilierul APIA. Potrivit acesteia, „doar” un procent de 10 la sută din sistările la plată au fost provocate de erori de interpretare, dar acestea ar fi fost în mare parte corijate.
Nicoleta Cheler afirmă că, în urma verificărilor prin teledetecţie, arendaşii sunt cei mai afectaţi, deoarece au contractat parcele mici, greu de identificat, greu de localizat, că în unele cazuri s-a suprapus desenul parcelei cu cel al proprietarului terenului, că au fost cazuri de copii după titluri de proprietate care se găsesc în mai multe dosare pentru că nu s-a făcut ieşirea din indiviziune şi fiecare succesor a arendat terenul altcuiva etc.
„Este posibil să fi primit subvenţia unul care nu a lucrat terenul şi cine ştie un caz concret să vină să ne spună. Firma Gauss (n.r. cea care a efectuat teledetecţia) şi-a făcut treaba. Erori sunt de toate părţile, dar sunt acceptabile. Dosarele rămase pe fluxul de autorizare n-au documentele complete. Nu este obligatoriu vinovată Gauss sau APIA. În general, cei care ţipă mai tare sunt cei vinovaţi”, a spus Cheler.

 

Plata subvenţiilor la hectar pentru 2009 ar putea începe în octombrie

La o analiză obiectivă, însă, ea recunoaşte că în prima fază şi firma de teledetecţie a înregistrat erori, dar spune că apoi s-a revenit şi s-au mai făcut reinterpretări ale culorilor şi datelor, ceea ce a permis ca fermierii să fie acceptaţi la plată.
Reglementările Uniunii Europene pentru subvenţii sunt extrem de stricte, dacă fermierul greşeşte la declarare cu un hectar de teren este penalizat cu două şi, pentru a putea justifica acele culturi pe care le-a declarat, trebuie să depună la dosar facturi pentru cantităţile de seminţe autorizate pe care le-a achiziţionat, acte de proprietate, asigurare pentru culturi, plan parcelar etc.
Consilierul Nicoleta Cheler a mai spus că APIA intenţionează ca în această lună să înceapă plata subvenţiilor la hectar pentru anul 2009.
Reamintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, mai mulţi fermieri suceveni au acuzat APIA şi firma Gauss că i-au lăsat fără banii de subvenţii din cauza unor erori ale sistemului de teledetecţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului APIA dă vina pe fermieri pentru pierderea subvenţiilor la hectar.
 Vizualizări articol: 804 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
APIA dă vina pe fermieri pentru pierderea subvenţiilor la hectar1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Controlul parcelelor agricole prin metoda teledete trimis de
(15 oct 2009, 14:12:48
Consideratiile d-nei Nicoleta Cheler sunt adevarate. Felicitari Danei Homoreanu. Putine articole corecte se scriu in presa despre mecanismul de acordare a subventiilor pe suprafata. Am citit si articolul precedent referitor la plangerile fermierilor pentru sanctiunile rezultate din controlul prin teledetectie sau lipsa banilor pentru animale, bani proveniti din platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic.

Referitor la teledetectie: cei sanctionati si aflati cu adevarat in neregula ar face bine ca in anul urmator sa se identifice corect altfel pot fi incadrati la intentie de frauda. Cei sanctionati pe nedrept pot depune contestatie dar multe cereri s-au rezolvat deja prin procedura de autosesizare specifica agentiei.

Despre teledetectie aici: http://antoniupoienaru.finantare.ro/2009/04/13/controlul-parcelelor-agricole-prin-metoda-teledetectiei/ si aici http://antoniupoienaru.finanta

2.   Zootehnie trimis de
(15 oct 2009, 14:50:43
In privinta platilor de la bugetul de stat in sectorul zootehnic si vegetal, altele decat platile din bugetele europene pe suprafata, fermierii pot sta linistiti. Vezi aici: http://www.apia.org.ro/comunicate_presa/IP_APIA_02.10.2009_plafon_CNDP_zootehnie.pdf si aici http://www.apia.org.ro/comunic

Este bine ca fermierii sa se adreseze agentiei si ministerului agriculturii cand au neclaritati. Vesnica plangere facuta la politicienii providentiali ar trebui sa inceteze. Politicienii la randul lor ar trebui sa vorbeasca de subventii in numele politicii agricole comune europene. Pana si platile nationale complementare din bugetul national nu se mai dau de catre partidele aflate la putere contra voturi, decat in plafoane aprobate de catre Comisia Europeana. Fermierii si functionarii agentiei stiu cel mai bine acest lucru.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei