Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 oct 2008 - Anul XIII, nr. 251 (3932)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Jatropha multifida, o plantă rezistentă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Jatropha multifida este un arbust de mici dimensiuni, originar din America Centrală. Exemplarele cultivate în natură pot ajunge până la înălţimea de doi-trei metri, în timp ce acelea cultivate în ghiveci se menţin între 100-150 de centimetri.

Planta are o tulpină principală semilemnoasă, din care cresc altele mai subţiri, de culoare maro deschis. Acestea se ramifică foarte mult spre vârfuri, ceea ce face ca arbustul să aibă o coroană bogată. Frunzele, care se dezvoltă la capătul crenguţelor, sunt mari, uşor arcuite, au formă palmată şi culoarea verde închis.

Dacă are condiţii climatice favorabile, Jatropha multifida înfloreşte pe parcursul întregului an, producând inflorescenţe de forma unei umbrele, formate din flori de dimensiuni mici cu petale cărnoase, de culoare portocaliu aprins. Din acestea se vor dezvolta ulterior fructe de dimensiuni destul de mari, ce conţin seminţe. În general, Jatropha multifida este considerată o plantă care îşi păstrează culoarea verde pe parcursul întregului an. În cazul în care sunt cultivate în zone cu o climă rece sau unde nu poate beneficia de suficientă lumină, planta îşi va pierde frunzele până când condiţiile climatice se îmbunătăţesc.

Genul Jatropha cuprinde numeroase specii. Printre acestea se numără şi Jatropha Curcas, care este cultivată pentru producerea de biodisel. Jatropha Curcas pare să fie o alternativă viabilă în momentul în care resursele de petrol vor fi consumate. Uleiul extras din seminţele acestei plante poate fi folosit în loc de combustibil (biodiesel) pentru o maşină diesel.

 

Îngrijire

Jatropha este o plantă care iubeşte lumina naturală. Are nevoie de cel puţin câteva ore de soare pe zi pentru a produce flori. Poate supravieţui şi în locurile semiumbroase, dar în această situaţie nu vă aşteptaţi la apariţia inflorescenţelor. Jatropha multifida se teme de frig, trebuind cultivată la temperaturi ce depăşesc 10-15 grade Celsius. În zonele meridionale pot fi crescute şi în exterior, ca plante de grădină. Din luna martie şi până în septembrie, planta trebuie udată cu regularitate, aşteptând de fiecare dată ca terenul să fie bine uscat între o udare şi alta.

Evitaţi udările excesive. Aceste plante pot suporta fără probleme perioade destul de lungi de secetă. În timpul perioadei vegetative este recomandată, dar nu absolut necesară, administrarea de îngrăşământ pentru plantele cu flori o dată la 10-12 zile. Acesta se va amesteca în apa folosită pentru udare. În ceea ce priveşte solul, Jatropha multifida nu este pretenţioasă. Această plantă se dezvoltă fără nici un fel de probleme în absolut orice fel se teren, oricât ar fi de uscat sau de poluat. Ea se hrăneşte extrăgându-şi apa şi o parte din substanţele nutritive din aer, nivelul redus de nutrienţi din sol nefiind o problemă. Din acest motiv, Jatropha poate fi cultivată pe soluri degradate, pe care nu creşte nici iarbă. Sunt de preferat însă amestecurile cu un drenaj foarte bun, bogate în nisip şi pietriş. O dată la doi-trei ani este recomandată schimbarea vasului.

 

Înmulţire, paraziţi şi boli

Înmulţirea se realizează fie prin seminţe, în cursul primăverii, fie prin butăşire. Jatropha multifida este o plantă extrem de rezistentă şi foarte rar se întâmplă să fie atacată de paraziţi sau de boli.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jatropha multifida, o plantă rezistentă.
 Vizualizări articol: 755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jatropha multifida, o plantă rezistentă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei