Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 sep 2008 - Anul XIII, nr. 226 (3907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plantele se apără cu aspirină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cercetătorii americani au descoperit că plantele afectate de secetă sau de temperaturi nepotrivite pentru dezvoltarea lor elimină o substanţă chimică asemănătoare aspirinei. Potrivit echipei din cadrul Centrului Naţional pentru Cercetare Atmosferică din Colorado, substanţa, numită salicilat de metil, poate ajuta plantele să reziste la condiţii neprielnice şi le-ar putea da posibilitatea să „semnaleze” pericolul.

„Spre deosebire de oameni, care iau aspirină pentru a calma febra, plantele au capacitatea de a produce propria substanţă asemănătoare aspirinei, care declanşează formarea proteinelor ce întăresc sistemul de protecţie biochimică”, a explicat Thomas Karl, conducătorul echipei de cercetători.

„Măsurătorile pe care le-am efectuat arată că plantele care reacţionează la secetă, temperaturi nepotrivite sau alţi factori de stres eliberează în atmosferă cantităţi semnificative din această substanţă”, a spus Karl. Acidul acetilsalicilic sau aspirina a fost obţinut iniţial din coajă de copac, prin urmare oamenii de ştiinţă ştiau deja că este vorba de o substanţă de origine vegetală, însă până acum nu s-a ştiut că acidul acetilsalicilic poate fi emis şi sub formă de gaz. Cercetătorii spun că au descoperit substanţa din întâmplare, când au încercat să monitorizeze compuşii organici volatili emişi de plante. Au constatat că, în cazul copacilor care sufereau din cauza secetei, nivelul de salicilat de metil emis creştea odată cu scăderea temperaturii în timpul nopţii şi mai ales când temperatura creştea brusc în ziua următoare.

S-a mai descoperit că există o anumită „comunicare” între plante la nivel de ecosistem şi că plantele folosesc substanţele chimice pe care le emit pentru a semnaliza pericolul, ca de exemplu un atac al insectelor sau apariţia unei boli.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plantele se apără cu aspirină.
 Vizualizări articol: 398 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Plantele se apără cu aspirină3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei