Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 sep 2008 - Anul XIII, nr. 226 (3907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hypoestes sau Planta cu pistrui

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Hypoestes este un arbust semilemnos de mici dimensiuni, originar din Madagascar. Există aproximativ 40 de specii de Hypoestes, răspândite în Africa şi Asia meridională, însă doar câteva sunt cultivate ca plante ornamentale. Hypoestes, cunoscută sub denumirea populară de Planta cu pistrui, poate creşte până la aproximativ 30-40 de centimetri. Are frunzele de formă oval-eliptică, cu vârful ascuţit şi numeroase pete mici de culoare roz, pe fondul verde al feţei superioare. Reversul frunzei este violet. Florile acestei plante sunt mici şi nesemnificative, de culoare roz-lila (la cele cu frunzele cu pete roz) sau albe (la cele cu frunze cu pete albe). Ele trebuie îndepărtate pentru că vor lua din substanţele nutritive. Planta se cultivă în general în apartament, dar poate fi crescută şi în grădină.

 

Îngrijire

Hypoestes trebuie amplasată în-un loc luminos, fără să fie ferită de razele soarelui. În lunile calde, ghiveciul poate fi mutat în exterior. Vara suportă temperaturi de 21 grade Celsius şi chiar mai mari, cu condiţia să fie udată adecvat. Temperatura minimă pe care o suportă planta este de 15 grade şi trebuie protejată de curenţii de aer. Hypoestes trebuie udată cu regularitate, încercând să menţineţi pământul din ghiveci în permanenţă umed, însă nu foarte îmbibat de apă. Iarna se va reduce frecvenţa udărilor. Din martie şi până în octombrie, în apa folosită la udat se poate amesteca îngrăşământ pentru plantele cu flori. Această operaţiune se va efectua o dată la 15-20 de zile. Pentru o bună dezvoltare, planta are nevoie de un sol bogat în materie organică, care menţine o uşoară umiditate, iar terenul trebuie să aibă un drenaj bun. Vârfurile tulpinilor se vor tăia periodic pentru a avea o plantă de dimensiuni reduse, dar şi pentru a stimula o ramificare bună.

 

Înmulţire, paraziţi şi boli

Înmulţirea se realizează fie prin seminţe, fie prin butăşire. Seminţele se plantează la sfârşitul iernii, începutul primăverii. De asemenea, primăvara sau toamna se pot tăia butaşi de 8-10 centimetri. Aceştia au capacitatea de a face foarte repede rădăcină, din acest motiv putând fi plantaţi direct în ghiveciul cu pământ.

Hypoestes poate fi atacată de coşenile. Acestea se îndepărtează cu o periuţă înmuiată în alcool denaturat. Planta mai poate fi afectată de ciuperca Oidium. În acest caz, se va folosi un produs anticriptogamic specific. De asemenea, excesul de apă poate fi dăunător, putând duce la putrezirea rădăcinii şi mai apoi la moartea plantei. Lipsa luminii duce la pierderea aspectului plăcut al plantei şi la decolorarea frunzelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hypoestes sau Planta cu pistrui.
 Vizualizări articol: 958 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hypoestes sau Planta cu pistrui0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei