Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 sep 2008 - Anul XIII, nr. 219 (3900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reinventaţi dulceaţa de casă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vacanţa s-a terminat, la fel şi vara, dar de ele ne vor aminti borcanele de dulceţuri, recipiente în care păstrăm o fărâmă din culorile şi parfumurile fructelor de peste anotimpuri. Ultimele le pregătim în prag de toamnă şi ne vor ţine de dulce şi de dorul fructelor până vara viitoare.

S-a dus vremea reţetelor clasice ale bunicilor, iar anul acesta, până şi dulceaţa se vrea modernă şi inovatoare. Există două principii pentru prepararea dulceţurilor. În primul rând, e bine să ştiţi că toate se gătesc aproape la fel: o anumită cantitate de fructe se fierbe cu una egală de zahăr, de preferat într-o cratiţă de cupru. Apoi, după preparare, dulceaţa trebuie lăsată să scadă, indiferent că rezultatul final este peltea sau marmeladă (în special în cazul citricelor). Avantajul este că dulceţurile se pot prepara din orice fel de fructe sau chiar legume, începând de la „clasicele” căpşune şi ajungând până la ingrediente originale, precum roşiile. Puteţi aduce inovaţii în materie de preparare a dulceţurilor, folosind flori, rădăcini de plante, frunze, vin sau chiar lapte.

Zahărul este un ingredient indispensabil pentru dulceaţă. Este recomandat să folosiţi din cel alb, de trestie sau sfeclă de zahăr. Adăugaţi între 500 de grame şi un kilogram de zahăr pentru fiecare kilogram de fructe folosit, mai puţin în cazul celor care sunt în mod natural foarte dulci, aşa cum este ananasul. Există pe piaţă şi tipuri de zahăr îmbogăţite cu agenţi de gelificare, însă aceste substanţe scurtează timpul de conservare a dulceţei şi, în plus, îi pot altera gustul.

 

Păstrarea dulceţurilor

Timpul de conservare a dulceţei este determinat de cantitatea de zahăr folosită la preparare. Dacă nu puneţi prea mult zahăr în dulceaţă, cel mai bine este să păstraţi borcanele în frigider. Sau, pentru o mai bună conservare, puteţi adăuga câteva picături de zeamă de lămâie ori chiar de oţet.

Sterilizarea borcanelor este o etapă indispensabilă pentru prepararea şi păstrarea dulceţurilor. Borcanele trebuie să fie nu doar foarte curate, ci trebuie sterilizate, adică ţinute timp de cinci-zece minute în apă fierbinte. Pentru sigilarea lor alegeţi capace cu filet. Acestea au garnituri care se dilată la căldură şi împiedică trecerea aerului. După ce aţi umplut borcanele cu dulceaţă, le puteţi ţine puţin în apă fierbinte sau le puteţi lăsa în baie de aburi timp de 20 de minute.

 

Variaţi textura şi gustul

Dacă vreţi ca dulceaţa preparată de dumneavoastră să fie specială, cu o textură aparte, trebuie să ştiţi că secretul constă în tipul şi cantitatea de zahăr folosite. Sucul de mere poate fi un ingredient-minune pentru dulceaţă, contribuind la închegarea acesteia şi reducând cantitatea de zahăr necesară. În comerţ există un gel special numit agar-agar, care este ideal pentru obţinerea gemurilor sau pentru salvarea dulceţurilor prea „lichide”. Un gram de pudră de agar-agar este suficient pentru un kilogram de fructe. Iată cum se foloseşte această substanţă. Fierbeţi dulceaţa în mod obişnuit, diluaţi praful într-un pahar cu apă rece, vărsaţi compoziţia în dulceaţă, amestecând energic, şi mai lăsaţi să fiarbă un minut. Apoi puneţi dulceaţa în borcane.

Când alegeţi zahărul pe care îl veţi utiliza la dulceaţă, aveţi grijă să nu folosiţi produse prea dulci, care maschează gustul fructelor. Prin urmare, nu utilizaţi pentru îndulcire zahăr integral sau fabricat din deşeuri de rafinărie, dar nici sirop de paltin sau miere, pentru că acestea nu sunt compatibile cu procedeul de fierbere. Preferaţi-l, în schimb, pe cel brun, din trestie de zahăr, mai aromat decât cel alb.

 

Ierburi aromate şi condimente pentru dulceaţă

Puteţi îmbunătăţi reţetele clasice de dulceaţă, folosind ierburi aromatice bine alese, care să se potrivească cu fructele. Puteţi adăuga busuioc în dulceaţa de căpşune, cimbru în cea de caise, rozmarin pentru dulceaţa de piersici sau mentă în amestec cu fructe roşii.

Nici condimentele nu trebuie lăsate deoparte. Vanilia, anasonul, ghimbirul vor conferi dulceţurilor un parfum delicat şi subtil. Aveţi însă grijă la cantităţile folosite, pentru că un gram în plus poate să strice gustul dulceţei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reinventaţi dulceaţa de casă.
 Vizualizări articol: 786 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reinventaţi dulceaţa de casă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei