Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 sep 2008 - Anul XIII, nr. 207 (3888)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un craniu de mamut, vechi de 400.000 de ani, descoperit în Franţa

Un craniu de mamut de stepă, cu o vechime de 400.000 de ani, a fost găsit în stare intactă în sudul Franţei, descoperirea având un rol semnificativ în înţelegerea evoluţiei acestei specii de animale, informează BBC News.Descoperirea fosilei de mamut în regiunea Auvergne din Franţa este importantă pentru că poate oferi noi indicii cercetătorilor interesaţi să umple spaţiile goale din evoluţia acestei specii.

Până în prezent, în zonă au fost descoperiţi mai mulţi dinţi de mamuţi de stepă, dar există doar un număr foarte mic de schelete conservate şi rareori acestea au craniul intact. Paleontologii care au evaluat craniul consideră că este foarte bine conservat şi că aparţine speciei Mammuthus trogontherii. Fosila aparţine unui exemplar care a avut o înălţime de aproximativ 3,7 metri şi a trăit în urmă cu 400.000 de ani, în Pleistocenul mediu.

Conform estimărilor autorilor acestei descoperiri, Frederic Lacombat şi Dick Mol, de la Muzeul de ştiinţele Naturii din Rotterdam (Olanda), mamutul avea aproximativ 35 de ani când a murit.

Mamutul de stepă este foarte important pentru înţelegerea evoluţiei acestor animale, fiind o specie de tranziţie între primii maimuţi preistorici şi ultimele tipuri.

"Acest specimen are o mare importanţă pentru că în prezent nu ştim prea multe lucruri despre pleistocenul mediu. Această specie ar putea fi chiar «veriga lipsă» din evoluţia mamuţilor", a spus un Mol.

Prima familie de mamuţi cunoscută este Mammuthus meridionalis, care a trăit în prima perioadă a Pleistocenului, cu 2,6 milioane - 800.000 de ani în urmă. Apoi s-au dezvoltat mamuţii de stepă - Mammuthus trogontherii -, cu 800.000 - 300.000 de ani în urmă. Ultimele specii de mamuţi, aparţinând familiei Mammuthus primigenius, s-au dezvoltat în Pleistocenul superior, cu 300.000 - 2.000 de ani în urmă.

Potrivit unei teorii aparţinând lui Adrian Lister, un expert în mamuţi de la Muzeul de ştiinţe naturale din Londra, primele specii de mamut erau răspândite în Euroasia, dar au evoluat într-o specie adaptată la frig - mamutul de stepă-, care s-a dezvoltat în estul Asiei, unde clima s-a menţinut rece timp de două milioane de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un craniu de mamut, vechi de 400.000 de ani, descoperit în Franţa.
 Vizualizări articol: 360 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un craniu de mamut, vechi de 400.000 de ani, descoperit în Franţa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei