Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iul 2008 - Anul XIII, nr. 170 (3851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cercetătorii au reuşit să cultive vase sangvine umane în corpul unor cobai

Cercetătorii americani au reuşit să cultive în organismul unor cobai vase sangvine umane funcţionabile, pornind de la celule prelevate din măduvă osoasă, sânge şi cordon ombilical, potrivit unui studiu publicat în Circulation Research, preluat de Reuters.

Aşa-numitele celule progenitoare s-au unit pentru a forma vase sangvine funcţionabile, care s-au conectat la sistemul circulator al şoarecilor, a indicat echipa de cercetători de la Şcoala medicală Harvard şi Spitalul de pediatrie din Boston.

Celulele progenitoare sunt similare celulelor suşă, având capacitatea de a se transforma în tipuri diferite de ţesut adult.

"Ceea ce este semnificativ la studiul nostru este că utilizăm celule umane prelevate din sânge sau măduvă osoasă în loc să înlăturăm şi să folosim vase sangvine complet dezvoltate", a spus Joyce Bischoff, de la Şcoala de medicină Harvard, coordonator al studiului.

Echipa lui Bischoff a utilizat celule imature, numite celule progenitoare, dezvoltate în condiţii speciale în laborator şi apoi implantate în organismul şoarecilor. După ce aceste celule au fost implantate, acestea s-au dezvoltat şi s-au diferenţiat într-o mică minge de vase sangvine sănătoase, au indicat cercetătorii.

Specialiştii au utilizat celule progenitoare endoteliale, care s-au dezvoltat în pereţi de vase sangvine, şi celule progenitoare mezenchimale, care s-au dezvoltat în celule ce înconjoară pereţii şi oferă acestora stabilitate.

Cel mai bine a funcţionat amestecul de celule din sânge adult şi oase sau cele prelevate din cordon ombilical.

Cercetătorii speră să găsească o cale de a ajuta organismul să înlocuiască vasele sangvine blocate sau deteriorate, care pot provoca, de exemplu, infarctul sau accidentul cerebral.

"În prezent, suntem interesaţi de o metodă de a accelera vascularizarea", a spus Bischoff, care a explicat că procesul durează aproximativ 7 zile şi că vor să vadă dacă poate fi limitat la 24 - 48 de ore. "În cazul unui ţesut ischemic, un ţesut pe moarte, cu cât restabileşti fluxul sangvin mai repede, cu atât este mai bine", a spus Bischoff.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetătorii au reuşit să cultive vase sangvine umane în corpul unor cobai.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cercetătorii au reuşit să cultive vase sangvine umane în corpul unor cobai0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei