Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iul 2008 - Anul XIII, nr. 170 (3851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bărbaţii şi femeile au metode de memorare diferite, influenţate genetic

Specialiştii cred că bărbaţii şi femeile utilizează gene diferite atunci când fac noi conexiuni în creier necesare pentru crearea amintirilor de lungă durată, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, preluat de telegraph.co.uk.

Cercetătorii de la Institutul de Psihiatrie din cadrul King's College (Londra), cred că această descoperire ar putea explica motivul pentru care bărbaţii au o memorie mai bună în ceea ce priveşte detaliile "tactice", precum indicaţiile legate de deplasare sau informaţiile minore, în timp ce femeile îşi formează amintiri "emoţionale", precum informaţiile legate aniversări sau detalii despre persoanele din jurul lor.

Profesorul Peter Giese, coordonatorul studiului finanţat de Consiliului de Cercetare Medicală din Marea Britanie, a declarat că echipa sa a identificat două tipuri de gene, importante în procesul de învăţare şi memorare care există exclusiv la bărbaţi.

"Nu este normal să existe asemenea diferenţe în interiorul speciei, însă trebuie să ne aducem aminte că bărbaţii şi femeile nu se aseamănă din punct de vedere genetic, întrucât bărbaţii prezintă un cromozom X şi unul Y, în timp ce femeile au doi cromozomi X. Este posibil ca diferenţele pe care le-am descoperit să aibă legătură cu modalităţile diferite de memorare ale femeilor şi bărbaţilor, în diverse circumstanţe", a explicat profesorul.

Specialiştii au studiat şoareci pentru a observa rolul pe care anumite gene îl au în amintirile de lungă durată în cazul bărbaţilor şi cel al femeilor. Folosind o serie de teste, precum un labirint, ei au putut observa că şoarecii masculi au memorat mai repede detaliile legate de spaţiu, fapt care le-a permis să găsească un drum de ieşire din labirint.

Cercetătorii au descoperit că masculii cărora le lipseau două gene importante nu au mai fost în stare să înveţe drumul către ieşirea din labirint. Femelele nu au fost afectate de lipsa acestor gene.

"Putem observa aceste diferenţe şi la oameni, întrucât bărbaţii şi femeile folosesc strategii diferite când vine vorba de memorarea unui drum prin oraş, de exemplu. În anumite situaţii, bărbaţii se descurcă mai bine decât femeile, iar în alte ocazii, femeile sunt mai abile decât bărbaţii", a mai spus Giese.

Profesorul este de părere că aceste diferenţele genetice ar putea fi importante în studierea unor boli precum Alzheimer, întâlnită mai des la femei decât la bărbaţi, ceea ce ar putea însemna că modalitatea în care femeile memorează anumite lucruri este mai vulnerabilă în faţa bolii.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bărbaţii şi femeile au metode de memorare diferite, influenţate genetic.
 Vizualizări articol: 612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bărbaţii şi femeile au metode de memorare diferite, influenţate genetic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei