Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mai 2008 - Anul XIII, nr. 123 (3804)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pastele, o varietate de forme şi arome

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pastele făinoase se situează în topul preferinţelor gurmanzilor din întreaga lume, indiferent că este vorba de cei din Japonia sau din Ungaria. Însă, aşa cum probabil era de aşteptat, Italia este ţara care câştigă „bătălia”, având în vedere că aici se produc şi se comercializează peste 300 de tipuri de paste.

Nouă feluri.
Dintre sutele de sortimente cu care italienii se mândresc, există nouă feluri de paste care sunt cunoscute şi folosite în bucătăriile din orice colţ de lume. Fiecare formă are o poveste care de obicei vorbeşte despre locul de origine al respectivului tip de paste şi care indică şi sosul cu care se combină cel mai bine. Pastele subţiri, precum spaghetele, se potrivesc cu sosuri subţiri, iar cele în formă de tub se combină excelent cu unele mai consistente. Dacă vi se pare că pastele sunt o mâncare prea „plictisitoare” din cauza culorii, trebuie să ştiţi că există pe piaţă şi produse mai speciale. Aluatul din care sunt preparate este combinat cu spanac, lămâie sau sfeclă, prin urmare, pastele albe sunt date uitării. În plus, mai există opţiunea de a folosi unele făcute din făină integrală, care sunt mai închise la culoare.

Lasagna este poate cel mai popular tip de paste. Ea înseamnă în general un fel de tăiţei plaţi, laţi de aproximativ doi centimetri şi jumătate şi lungi de 30 de centimetri. Cuvântul „lasagna” se referă nu doar la pastele făinoase propriu-zise, ci şi la felul de mâncare la care acestea se utilizează. Prepararea unei porţii de lasagna presupune aşezarea în staturi a pastelor, combinate cu brânză, carne sau legume şi sos de roşii sau de smântână. Pe piaţă găsiţi paste lasagna uscate sau semipreparate, acestea din urmă nemainecesitând fierbere înainte de a fi folosite în mâncare.

Linguini sunt lungi şi subţiri, asemănătoare cu spaghetele, dar aplatizate pe lateral şi mai înguste decât fetuccini. Sunt paste extrem de „versatile” şi pot fi folosite în locul spaghetelor, combinate cu sosuri speciale, precum cele cu ierburi aromate şi scoici.

Spaghetele sunt, aşa cum ştiţi, paste lungi şi rotunde, care, potrivit statisticilor, sunt preferatele americanilor. Termenul „spaghette” înseamnă „sforicică”, iar variantele sunt spaghettini (mai subţiri decât cele obişnuite), spaghettoni (mai groase decât în mod normal), bucatini (mai groase, asemănătoare paielor şi goale la mijloc), capellini (foarte subţiri) şi capelli d’angelo (cel mai subţire tip de spaghete). În mod tradiţional, aceste paste se servesc cu sosuri simple, precum cel de ulei de măsline sau marinara.

Fettuccini sunt paste în formă de panglică, lungi şi plate, mai late decât linguini, dar mai subţiri decât tagliatele. Sunt create după ce aluatul este rulat în foaie şi apoi tăiat fâşii. Cel mai cunoscut fel de mâncare la care se folosesc fetuccini este Fetuccine Alfredo, o combinaţie de smântână, unt şi brânză.

Rotini sunt paste sub formă de spirală, care conferă mâncărurilor o textură interesantă. Seamănă foarte mult cu fusilli şi pot înlocui cu succes gemelli, alt fel de paste spiralate.

Rigatoni seamănă cu nişte tuburi scurte, cu găuri pe margine şi sunt servite în mod tradiţional cu sosuri consistente cu carne şi legume. În general, rigatoni pot înlocui alte paste cu formă tubulară, precum penne şi ziti.

Pastele orecchiette au o formă asemănătoare cu nişte urechiuşe şi se servesc în general cu sosuri făcute din legume mici precum mazărea sau cu spanac tocat.

Rotelle sunt paste care au forma unei roţi. Chiar numele prefigurează forma, întrucât termenul italian înseamnă „rotiţă”. Datorită spaţiilor date de forma acestor paste, ele sunt perfecte pentru a fi combinate cu legume sau cu carne.

Mai există şi paste macaroni, celebrele macaroane pe care le cunoaştem cu toţii. În limba italiană, cuvântul este, de fapt, termenul generic pentru paste tubulare precum penne şi ziti, însă în lume acest cuvânt este folosit pentru a desemna pastele care de obicei se servesc cu brânză.


În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pastele, o varietate de forme şi arome.
 Vizualizări articol: 436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pastele, o varietate de forme şi arome0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei