Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 mai 2008 - Anul XIII, nr. 115 (3796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Coriandrul, o aromă nouă în gastronomie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Pentru bucătarii din Europa şi în special cei din Marea Britanie, coriandrul era, până nu demult, un ingredient universal, care putea fi folosit în orice preparat. Frunzele acestuia, proaspete sau uscate, sunt presărate pe zeci de feluri de mâncare în întreaga lume.
Coriandrul a devenit una dintre mirodeniile preferate ale europenilor, depăşind pătrunjelul şi busuiocul. Există persoane cărora nu le plac însă şi gustul acrişor al plantei de coriandru şi mirosul specific al acestui condiment. De altfel, termenul „coriandru” este derivat din grecescul „koris”, care înseamnă ploşniţă, tocmai pentru că se spune că aceste insecte au un miros asemănător cu cel al plantei.
În Europa, coriandrul nu este o mirodenie nouă. Mai degrabă putem spune că este un condiment uitat. Adus pe aceste meleaguri de către romani, s-a adaptat foarte repede mediului de aici şi a început să crească pe câmpii asemenea buruienilor. După ce acesta a fost preferat până în jurul anului 1400, după mai bine de 500 de ani, planta a revenit în atenţia bucătarilor, în ultimele două decenii fiind cultivată special pentru a condimenta mâncărurile europenilor.
Până atunci, bucătarii foloseau pătrunjelul. Coriandrul este utilizat de sute de ani în bucătăria indiană, deşi este originar din Orientul Mijlociu şi sudul Europei, şi se ştie că era preferat de locuitorii din valea Indus, din Pakistan, pentru că în siturile arheologice de aici au fost descoperite seminţe de coriandru conservate în cea mai bună stare.

Un condiment universal.
Cu toate acestea, coriandrul nu este un condiment exclusiv indian şi se cunosc cel puţin alte două ţări în care mirodenia este folosită foarte des. Spaniolii au „împrumutat” planta din Mexic, acolo unde este un ingredient de bază pentru celebrele sosuri picante. Este folosită în bucătăria thailandeză de mai bine de 400 de ani.
Totuşi, această plantă ar trebui utilizată cu măsură, pentru a nu deveni un condiment obişnuit. Folosit în mod curent, poate fi neplăcut.
Pentru ca acest lucru să nu se întâmple prea curând, experţii în gastronomie trebuie să ştie că există încă un condiment „complementar”: este vorba de planta numită „rau ram”, un fel de coriandru tropical care provine din Vietnam, o mirodenie ce are note de lămâie şi ardei iute şi care se poate combina ideal cu carnea de pui şi cu ghimbirul.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coriandrul, o aromă nouă în gastronomie.
 Vizualizări articol: 434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coriandrul, o aromă nouă în gastronomie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei