Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 mai 2008 - Anul XIII, nr. 100 (3781)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Economia fericirii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vechea vorbă din popor, potrivit căreia "munca înnobilează" este acum confirmată, şi chiar şi completată de cercetătorii americani, în opinia cărora munca este una dintre variabilele care pot influenţa fericirea.

 

Munca ne ajută să fim fericiţi.

Profesorul american Mihaly Csikszentmihalyi a ajuns la concluzia că munca, pe lângă faptul că înnobilează, îi ajută pe oameni să fie mai fericiţi. Csikszentmihalyi este unul dintre primii cercetători care a abordat noţiune de "fericire" dintr-un cu totul alt punct de vedere, analizând acest concept din punct de vedere economic.

De altfel, graţie bestsellerului său "Flow" a apărut un nou domeniu de cercetare, cunoscut sub numele de "economie a fericirii". Arta de a te simţi bine şi a fi mulţumit de propria viaţă este acum propus drept un indicator economic şi e studiată cu aceeaşi rigoare ştiinţifică acordată unor variabile mult mai raţionale. De altfel, în urmă cu ceva timp, prestigioasa revistă Economist a acordat temei "happiness" – fericire, o copertă, însă la fel de adevărat este că problema cu motivele ce stau la baza fericirii este foarte veche, Aristotel fiind unul dintre primii învăţaţi care i-au acordat o atenţie deosebită.

 

Fericit la serviciu.

În urma unui studiu recent realizat pe mai multe grupuri de voluntari, Csikszentmihalyi a ajuns la concluzia este unul dintre principalii factori care pot contribui la fericire.

În ciuda faptului că mulţi dintre noi au tendinţa să se plângă de propriul serviciu, în realitate munca "îi fericeşte" pe oameni, atribuindu-le un rol bine definit şi inserându-i într-un plan social. În plus, munca pare să contribuie decisiv la îmbunătăţirea respectului pentru propria valoare şi "uşurează" viaţa de gândurile prea serioase.

În acelaşi timp, "profesorul de fericire" propune cititorilor un fel de ghid pentru a fi mulţumiţi şi după ce părăsesc biroul.

 

Ghid de fericire.

La prima vedere acestea sunt toate recomandări de bun simţ, care în esenţă se referă la ingredientele de bază pentru o existenţă echilibrată şi liniştită. În primul rând, este foarte important să avem un hobby, să fim mereu dornici să învăţăm ceva nou, iar seara la culcare, să nu ne lipsească de pe noptieră o carte suficient de bună, încă să reuşească să ne distragă şi să ne transpună într-o lume paralelă.

În plus, cercetătorul confirmă din nou importanţa activităţii fizice, vechiul dicton "mens sana in corpore sano" fiind mai valabil ca niciodată. Specialistul american ne recomandă să facem mereu ceva creativ şi în fiecare zi să dedicăm câteva momente unei forme de artă, fie ascultând muzică, fie vizitând o expoziţie de pictură, fie citind un volum de poezii.

Un alt ingredient al fericirii este o viaţă socială satisfăcătoare, prezenţa prietenilor fiind de real ajutor pentru a ne face existenţa mai bună. Şi, în fine, Csikszentmihalyi ne recomandă să învăţăm să trăim clipa, să ne bucurăm de fiecare moment pe care ni-l oferă viaţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Economia fericirii.
 Vizualizări articol: 698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Economia fericirii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei