Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 mar 2008 - Anul XIII, nr. 70 (3751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dinozaurii au dispărut din cauza gazelor emanate de vulcani

Gazele emanate de vulcani ar putea fi cauza unei serii de extincţii în masă din ultimii 545 de milioane de ani, inclusiv a dinozaurilor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în revista Science, informează Reuters.

O serie de erupţii care au format platoul Deccan, pe locul unde se află în prezent India, a dus la eliminarea în atmosferă a unor cantităţi uriaşe de sulf, în urmă cu 65 de milioane de ani, cu consecinţe devastatoare asupra climatului Pământului, spun cercetătorii.

Erupţiile bazaltice uriaşe constituie una dintre cele două explicaţii pentru o serie de extincţii în masă, care au apărut periodic de-a lungul istoriei.

Cealaltă teorie implică impactul cu asteroizi - considerat principalul suspect în cazul exterminării dinozaurilor, în urmă cu 65 de milioane de ani.

În trecut, au existat dubii în legătură cu puterea ucigaşă a vulcanilor, pentru că cercetătorii s-au chinuit să măsoare cantităţile de gaz toxic eliberate în atmosferă.

Însă, după ce s-a descoperit bioxid de siliciu în rocile de pe platoul Deccan, o echipă de cercetători britanici a găsit informaţii vitale despre conţinutul original de gaze.

Aceştia au ajuns la concluzia că au fost eliberate în atmosferă masive cantităţi de sulf şi clor, care au avut un impact "sever" asupra mediului. "Acest lucru vine în sprijinul teoriei, însă nu o transformă într-un lucru concret", a declarat Stephen Self, vulcanolog la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

"S-au produs câteva extincţii în masă şi majoritatea au avut loc în timpul unora dintre aceste erupţii bazaltice uriaşe", a adăugat acesta.

Este posibil ca vulcanii să fi eliberat, anual, în atmosferă, de zece ori mai mult sulf decât au făcut oamenii recent în epoca modernă prin arderea cărbunilor în centralele electrice şi alte activităţi industriale.

Rezultatul ar fi fost o ploaie acidă şi aerosoli de acid sulfuric, care au căzut pe suprafeţe mari de pe Pământ, au determinat răcirea acestora şi au afectat tiparele normale ale climei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dinozaurii au dispărut din cauza gazelor emanate de vulcani.
 Vizualizări articol: 420 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dinozaurii au dispărut din cauza gazelor emanate de vulcani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei