Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 feb 2008 - Anul XIII, nr. 43 (3724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plante de grădină şi apartament

Cryptanthus sau steaua-pământului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cryptanthus mai este cunoscută şi sub numele de steaua-pământului. Numele plantei derivă din grecescul „kryptos”, care înseamnă „ascuns”, şi „anthos”, care înseamnă „floare”. Acest nume i-a fost atribuit ca urmare a faptului că majoritatea speciilor fac flori care rămân ascunse sub frunzele destul de mari.

Genul cuprinde aproximativ 20 de specii de plante mereu verzi, originare din America Centrală şi de Sud. Cryptanthus este cultivată în special pentru frunzele sale cu un puternic efect decorativ. Acestea cresc în formă de rozete şi au marginile ondulate. Pot avea culoare verde, roz, roşu-maroniu, având adesea, pe orizontal sau vertical, dungi de culoare albă, gri sau maro. Partea inferioară a frunzelor este acoperită în general din mici ţepi.

În condiţii de creştere normală, la baza frunzelor se formează numeroase vlăstare, care produc mici inflorescenţe, alcătuite din flori de culoare albă.

Îngrijire.
Această plantă iubeşte locurile foarte luminoase, dar depărtate de lumina directă a soarelui, mai ales în perioadele cele mai calde ale anului. Culoarea frunzelor tinde să pălească dacă planta este cultivată în zone foarte întunecate. Nu suportă frigul, temperatura ideală fiind cuprinsă între 15 şi 20 de grade Celsius. Aşadar, iarna, planta trebuie cultivată în casă sau în seră.

Cryptanthus are nevoie în mod regulat de apă, pământul trebuind menţinut umed. Începând cu luna martie şi până în octombrie, se poate administra îngrăşământ pentru plante verzi, acesta amestecându-se în apa cu care se udă planta. Pentru a creşte umiditatea ambientală, frunzele pot fi stropite cu apă distilată.

În ceea ce priveşte solul, Cryptanthus are nevoie de un pământ bogat în materie organică şi foarte bine drenat. Pentru o bună dezvoltare, este indicată schimbarea ghiveciului, cel puţin o dată la doi ani, iar acesta nu trebuie să fie de mici dimensiuni.

Înmulţire, paraziţi şi boli.
Primăvara sau vara se pot desprinde vlăstarele apărute la baza frunzelor. Fiecare se plantează într-un ghiveci şi se udă des. Noile plante trebuie ţinute, într-o primă fază, într-un loc cald (temperatura ideală fiind de 21 de grade Celsius) şi semiumbros, evitându-se expunerea directă la razele soarelui. Uneori este nevoie de câteva luni pentru a se dezvolta rădăcina.

Cryptanthus este atacată uneori de afide şi acari, chiar dacă planta este considerată rezistentă la paraziţi şi boli. Lipsa luminii poate duce la pălirea culorii frunzelor. În cazul în care se observă acest fenomen, ghiveciul trebuie mutat într-un loc mai luminos şi este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca planta să-şi recapete vigoarea.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cryptanthus sau steaua-pământului.
 Vizualizări articol: 592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cryptanthus sau steaua-pământului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Farfalle cu pui şi dovlecei 4 porţii – 40 minute 500g farfalle400g piept de pui2 dovlecei1 morcov1 lingură seminţe de mac100ml ulei1 căţel de usturoi50g parmezan1 leg. pătrunjel± sare, piper Pune pieptul de pui împreună cu morcovul,... Citeşte