Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 feb 2008 - Anul XIII, nr. 31 (3712)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plante de apartament

Columnea se teme de frig

Genul Columnea reuneşte aproximativ 150 de specii de plante erbacee perene, originare din America Centrală şi Meridională şi care sunt adaptate atât cultivării în aer liber, cât şi în seră sau în apartament.

Numele plantei vine de la naturalistul Fabio Colonna, care a trăit la sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea. Speciile cele mai cultivate de Columnea cresc, în general, sub forma unor plante agăţătoare. Frunzele sunt ovale, de culoare verde strălucitor, adesea acoperite cu peri albi. Primăvara, planta face numeroase flori solitare, de formă tubulară, de culoare roşie sau în tonuri care merg de la galben la roşu. Cele mai cunoscute specii cultivate sunt Columnea crassifolia, Columnea gloriosa, Columnea microphylla şi Columnea schiedeana.

Îngrijire

Columnea preferă locurile luminoase, dar la adăpost de razele directe ale soarelui.

Vara, ghivecele pot fi mutate în exterior, într-un loc umbros şi ferit de vânt. Planta se teme de frig şi deci iarna trebuie ţinută în casă, de preferat în apropierea ferestrei.

Iarna, planta nu trebuie expusă unei temperaturi mai mici de 10-12 grade Celsius, pentru speciile care înfloresc vara, şi 14-16 grade, pentru cele care înfloresc iarna.

Din aprilie şi până în octombrie, dacă temperatura depăşeşte 20 de grade Celsius, plantei îi trebuie asigurată o ventilaţie corespunzătoare. Între lunile martie şi octombrie, planta trebuie udată cu regularitate, solul trebuie menţinut mereu umed, dar nu îmbibat cu apă.

Iarna, în schimb, frecvenţa udărilor trebuie redusă, această operaţiune urmând să se efectueze o dată la 15-20 de zile, pentru a evita uscarea excesivă a solului. În perioada vegetativă, este indicat să se amestece în apa pentru udat îngrăşământ pentru plante cu flori.

În ceea ce priveşte solul, Columnea preferă un teren foarte bine drenat şi bogat în materie organică. Cel mai bun amestec este pământul de frunze şi turbă în părţi egale, în care se adaugă nisip. O dată la doi ani este necesară schimbarea vasului. Cele mai potrivite ghivece pentru cultivarea acestei plante sunt cele suspendate.

Înmulţire, paraziţi şi boli

Înmulţirea plantei se realizează prin seminţe care se plantează la sfârşitul iernii. Vasele în care se plantează seminţele trebuie menţinute timp de câteva săptămâni (trei-patru) într-un loc cald şi luminos, la o temperatură de 25-27 grade Celsius.
Înmulţirea poate fi realizată şi prin prelevarea de butaşi, din ramurile care nu fac flori, în perioada cuprinsă între martie şi mai. Aceştia trebuie să aibă o lungime de şapte-opt centimetri şi se plantează într-un amestec de turbă cu nisip. Deasupra acestora se pune un borcan, având grijă ca acesta să fie ridicat din când în când pentru a evita excesul de umiditate. După ce noile plante au prins rădăcină, acestea se plantează în ghivece şi li se administrează îngrăşământ pentru a favoriza dezvoltarea ramurilor laterale.
Columnea poate fi atacată de afide, de coşenile şi de musca albă. Altă problemă des întâlnită în cultivarea acestei plante este legată de excesul de apă care poate provoca apariţia mucegaiului sau putrezirea rădăcinilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Columnea se teme de frig.
 Vizualizări articol: 1241 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Columnea se teme de frig0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piept de pui umplut în croissant 4 porţii – 60 minute 2 piepţi de pui500g aluat de foitaj400g ciuperci pleurotus proaspete1 căţel de usturoi100ml ulei1 leg. pătrunjel1 ou± sare, piper 1. Toacă mărunt ciupercile pe care le-ai curăţat şi spălat.... Citeşte