Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 nov 2007 - Anul XII, nr. 264 (3638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Otrava dulce

Devoratorii de dulciuri

Pofta de dulciuri este naturală atât la copii, cât şi la adulţi. Este însă o diferenţă foarte mare între a avea poftă de ceva dulce şi a deveni devorator de dulciuri. Nu este nici o problemă dacă mâncăm un pătrăţel de ciocolată, una-două bomboane… Semnalul de alarmă este dat când devorăm zilnic o pungă de bomboane, o ciocolată şi mai bem şi un litru de băuturi carbogazoase. Toate acestea sunt foarte bogate în zahăr, cunoscut ca fiind “otrava dulce”, care provoacă încet, dar sigur diabet, obezitate, ateroscleroză, boli coronariene, probleme stomatologice.

Când spunem zahăr trebuie să ne gândim că acesta se găseşte ascuns în numeroase alimente, nu numai în ciocolată, bomboane, biscuiţi sau băuturi carbogazoase. Zahăr luăm şi din pâine, şi din snacksuri, şi din iaurturile cu fructe. Astfel, depăşim uşor cele 50-60 g zahăr permise zilnic, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Studii efectuate în SUA au arătat că dieta adulţilor americani ajunge să conţină în jur de 200 g zahăr zilnic, o cantitate uriaşă, care primejduieşte serios sănătatea.

Tendinţa de a consuma dulciuri în exces este una dintre manifestările stresului cronic, dar şi a unui stil de viaţă dezechilibrat. Foarte multe persoane spun că, atunci când trec printr-o stare depresivă, apelează la ciocolată, la bomboane pentru a-şi recăpăta starea de bunădispoziţie. “Dorinţa de a mânca dulciuri poate însă să fie semnul unor tulburări metabolice, care pot prevesti diabetul de tip II, boală de nutriţie severă. Dacă luăm o bomboană şi încă una, şi continuăm aşa, intrăm într-un cerc vicios care înseamnă disfuncţii ale pancreasului, rezistenţă la glucoză, diabet de tip II, supraponderalitate, obezitate”, semnalează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. La unele persoane, pofta de a consuma ceva dulce apare imediat ce s-au ridicat de la masă. Specialistul nostru spune care este cauza: “O masă bogată în produse cu index glicemic ridicat determină creşterea nivelului de insulină. În acest context, insulina neconsumată după masă induce această dorinţă de dulce”.

 

Copiii

 

Cei mai mari devoratori de dulciuri sunt copiii, dar nici părinţii sau bunicii nu se lasă mai prejos când vine vorba de o bombonică sau o bucăţică de tort. Totuşi, când discutăm despre cei mici, dacă li se permite aproape orice în privinţa sortimentelor de preparate pe care le pot consuma, lucrurile nu sunt deloc în regulă. Nutriţioniştii vorbesc despre necesitatea educării gusturilor de la cea mai mică vârstă. S-a demonstrat că atât creierul sugarilor, cât şi al copiilor mici preferă dulcele altor gusturi. De multe ori, pentru a le face pe plac, părinţii acceptă capriciile copiilor, mai ales când ei vor cu insistenţă “ceva bun”. Un asemenea comportament poate determina o dependenţă de dulciuri care se prelungeşte şi la maturitate, când în perioade de stres ne găsim liniştea în cutia cu bomboane.

Mămica şi tăticul uită că înainte de vârsta de 2 ani ciocolata este total nepotrivită, deoarece conţine cacao, ingredient extrem de greu de digerat, sursă de stări de agitaţie şi chiar de proastă dispoziţie.

 

Atac la dantură

 

Totodată, consumul exagerat de dulciuri contribuie la deteriorarea danturii celor mici. Dropsurile, dar şi alte dulciuri ronţăite de micii devoratori provoacă neplăceri dureroase, regăsite în cariile dentare. Dacă în cazul unui copil de vârstă mică părinţii sau bunicii sunt cei care îi permit să consume dulciuri în exces, lucrurile se schimbă când vine vorba despre adolescenţi. Foarte mulţi dintre aceştia mănâncă frecvent dulciuri şi snacksuri, fără ca părinţii să-i ţină sub control. Astfel, este creat “terenul” propice pentru apariţia cariilor dentare. “Un regim alimentar dezechilibrat, bogat în zaharuri, creşte riscul producerii de carii. Sunt dăunătoare dinţilor atât zaharurile rafinate, cât şi zaharurile naturale, regăsite în anumite tipuri de fructe. Dulciurile sunt cu atât mai dăunătoare pentru dinţi, cu cât sunt mâncate mai des. Dulciurile trebuie mâncate ca o gustare, nu ca un fel de mâncare”, arată dr Dana Caranovic, medic specialist stomatolog la Clinica 3D Bucureşti.

Alimentaţia echilibrată contribuie la menţinerea sănătăţii danturii noastre. Specialistul nostru recomandă evitarea produselor lipicioase, care aderă pe dinţi, conţin foarte mult zahăr şi sunt greu de îndepărtat. Un exemplu în acest sens fiind caramelele. De asemenea, este bine să folosim zahărul în cantităţi cât mai mici pentru îndulcirea ceaiului sau a cafelei. Medicul stomatolog Dana Caranovic spune că, pentru o dantură sănătoasă, evitarea băuturilor răcoritoare carbogazoase, îndulcite artificial, este benefică. 

SUPLIMENTE CU CROM. Este recomandat să luăm suplimente nutritive cu crom, atunci când avem poftă de ceva dulce imediat după masă. Cromul contribuie la transferul glucozei din sânge în celule şi este folosit în procesele energetice la sintetizarea zaharurilor. Persoanele care au deficit de crom în alimentaţie sunt mai expuse riscului de a face diabet de tip II, de a dezvolta rezistenţa la insulină, hipoglicemie sau hiperglicemie.

ANTISTRES. Există şi aspecte pozitive ale consumului de dulciuri. Creierului nostru îi place dulcele. Aşa se explică de ce persoanele stresate, care trec printr-o stare de indispoziţie, îşi revin dacă mănâncă un pătrăţel de ciocolată sau o bomboană. Creierul încearcă să scape de presiunea stresului continuu şi puternic utilizând alimente foarte dulci, el percepând zaharurile ca pe o recompensă. De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Cincinnatti spun că dulciurile scad producerea hormonilor glucocorticoizi, care au legătură cu stresul, atât cel de ordin psihologic, cât şi fizic. 

Zahăr. În urmă cu câteva secole, cantitatea de zahăr pe care o consuma un adult se situa în jur de două kilograme pe an. Acum depăşeşte 50 kg pe cap de locuitor în ţările industrializate. Zahărul rafinat este o substanţă chimic pură, care este periculoasă în cantităţi mari. Un gram de zahăr conţine 4 calorii. Acestea sunt aşa-numitele “calorii oarbe”, care consumă vitamine şi minerale pentru a fi arse. Valoarea nutritivă a zahărului rafinat este foarte limitată, nu conţine nici proteine, nici grăsimi, nici fibre alimentare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Devoratorii de dulciuri.
 Vizualizări articol: 501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Devoratorii de dulciuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei