Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 iun 2020 - Anul XXV, nr. 130 (7435)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Trăiască eliberarea teraselor! Bastilia principalei restricții a căzut!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

S-a sfârşit crâncena carantină! Carantina cea dureroasă. Cea mai umilitoare pentru spiritul liber, tânăr, vital al nației, obligat să îndure închiderea monstruoasă a cârciumii.

În sfârșit, respiră ozonul frățietății terasele, singurul inconvenient fiind acela că o vreme nu poți ciocni o halbă cu cel de la masa vecină decât dacă ai mâini de doi metri. Dar curând se va termina, printr-o revoluție, și cu asta!

Soția, de meserie jurnalist, se uită la emisiunile de știri pe care, vrând, nevrând, le văd și eu. Subiectul, din zori și până noaptea târziu, e terasa.

Subiectul dramatic, mi se pare mie, e cel american. Un imbecil de polițist, cu vocație de asasin, rămas din vechiul Ku Klux Klan, a sugrumat în văzul planetei un cetățean afroamerican. America a luat foc. A reînceput războiul de eliberare a sclavilor. S-a sunat goarna celui de al doilea război de secesiune. Planeta a luat foc. Și eu am luat foc când am văzut netrebnicia aia ucigașă, dar ce s-a petrecut mai departe și se va petrece va aduce multe alte decese prin înjunghiere și ștrangulare. Ăla trebuie judecat, băgat la pușcărie pe viață, dar nu trebuie omorâtă pentru asta lumea cu totul.

Afroamaricanii, pe care i-am văzut în cartierul negru Harlem din New York, trebuie să demonstreze că pe drept au ieșit din sclavie, iar eroii lor au crezut în lege. Asasinii nu pot fi pedepsiți înjunghiind oameni fără vină. În demonstrația lor mă înscriu și eu, dar fără să dau foc magazinelor, limuzinelor, caselor.

Polițiștii din SUA nu se simt prea bine decât în filme. Unui ofițer i-a fost tăiat gâtul cu o custură. Era dintre cei care condamnau asasinatul comis de un subaltern în uniformă. Președintele SUA doar stă cu gura căscată spre cer, se face că nu vede nimic, chiar dacă a fost îndesat de câteva ori în buncăr.
Eu cred că imbecilul ăla de polițist stătea și cu piciorul pe gâtul lui tătâne-său, chiar dacă era alb. În rest, la noi, toate știrile sunt despre terase.

De zile și săptămâni în România se dă, inclusiv în Parlament, bătălia pentru cârciumi. Cine deschide primul cârciumile – am aflat că avem câteva zeci de mii doar în București – are votul cetățeanului român, eliberat din sclavagism. La toate alegerile va fi votat cu ambele mâini.

N-am văzut niciun politician revoltat că au stat închise bibliotecile, chiar dacă ele suferă o pandemie de mai lungă durată, și nici cetățeni rupți de mânie că pot cumpăra cărți doar online, iar Lacul Lebedelor îl pot revedea doar la televizor, pe un program care nu mai există. Nici revoltații că moare economia nu-s la fel de numeroși ca revoltații că moare restaurantul.

S-a dat liber, în sfârșit, la terase. Mai tare ca votul universal, televiziunile anunță marea înghesuială la șpriț ca pe o victorie a democrației, de 1 iunie, pe Litoral.

Nu-s un tip nebăutor. În viața mea am făcut destule trăznăi la cârciumă. Am recitat, nu pentru că o făcuse înaintea mea Esenin, pe masa petrecerii, poezii.

M-am bătut cu unul la Uniunea Scriitorilor, în crâșma de pe Victoriei, singurul loc unde se vedeau la meclă, de aproape, scriitorii. Atunci a stat de vorbă cu mine Eugen Jebeleanu, din astă pricină țin minte întâmplarea, felicitându-mă că l-am anulat  pe ăla care m-a somat să-i plătesc consumația, când eu stăteam liniștit la o altă masă, și nu-l știam. Mi-a dat și cu o carte a lui peste ureche. L-am introdus, cu un pumn, cu capul în soba de teracotă a Uniunii și n-am văzut decât seara, acasă, că butonul cămășii îmi intrase sub piele la mâna cu care îmi făcusem dreptate.

Terorizează toată scriitorimea, mi-a spus, parcă eliberat de un coșmar, marele, pe atunci, Jebeleanu. E o nenorocire pentru scriitorii în vârstă cărora le cere pensia (eu aveam 25 de ani!). De frică, toți îl plătesc. Trebuie să-l excludem din Uniune, iar faptul că te-a atacat pe dumneata fără să-i faci nimic e un argument.

Excludeți-l, maestre, i-am zis, dar pe mine nu contați! Eu l-am exclus din poziția de derbedeu (am avut dreptate fiindcă ani lungi respectivul m-a salutat cu reverență chiar dacă era pe partea ailaltă a străzii). Restul, maestre, nu mă interesează, așa cum nu m-au interesat niciodată intrigile și alegerile în Uniune, în afară de cotizația pe care mi-am plătit-o disciplinat.

Nu sunt virgin, cu alte cuvinte, la viața în libertate a crâșmei, chiar dacă ea a confirmat bețivi și a omorât scriitori. Dar încheierea restricțiilor legate de nenorocita asta de pandemie, sărbătorită, ca victoria de la Plevna, doar prin deschiderea teraselor, mi se pare degradantă pentru spiritul unei nații.
Înțeleg că tot poporul tânăr a fost două luni și ceva orfan de terase. Socializarea, prin închiderea bodegii, a devenit atentat la dragoste și democrație.

Înțeleg că ăia de au murit, cei mai mulți de vârstă mai răsărită, ca mine, sunt dușmani ai spiritului tânăr, iar moartea lor, ca o izbăvire, trebuia oricum să se petreacă.

Trăiască, în consecință, eliberarea teraselor! Bastilia principalei restricții a căzut! Bieții cărciumari, care vindeau poșircă plus coloranți pe post de băutură aleasă, își vor recupera rapid averile care oricum n-au avut de suferit, fiindcă inclusiv în Chicago, prohibiția a fost biruită de Al Capone.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trăiască eliberarea teraselor! Bastilia principalei restricții a căzut!.
 Vizualizări articol: 2090 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Trăiască eliberarea teraselor! Bastilia principalei restricții a căzut!5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei