Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 ian 2016 - Anul XXI, nr. 22 (6135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Diplomaţi, penibil de diplomaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Diplomaţia îşi are meritele ei, iar calea sa preferată este precauţia. Nimic nu se lasă la voia întâmplării, totul se studiază, se cântăreşte, se prestabileşte. Deosebit de importantă este grija pentru confortul interlocutorului. Lucrurile sunt cu atât mai complicate când oaspetele, să zicem, provine dintr-o cultură îndepărtată, total diferită. Orice detaliu se alege cu grijă: ţinută, bijuterii, dineuri, cadouri, până la gesturi, vorbe şi teme de discuţie. Totul pentru o negociere convenabilă. Până la urmă e jocul cerere-ofertă, iar ambii parteneri ar trebui să plece acasă cu un câştig. În actualul context internaţional, când în ecuaţie apare termenul Iran, miza creşte brusc. Atât de mult încât lucrurile par a scăpa de sub control până la penibil.

Cu prilejul vizitei la Roma a preşedintelui iranian, Hassan Rohani, acesta a participat alături de premierul italian Matteo Renzi la o conferinţă de presă găzduită de Muzeele Capitoline. Ca să nu-l ofenseze pe sensibilul preşedinte oriental, autorităţile au decis să acopere statuile antice nud cu nişte panouri albe. După ce şi-ar fi revenit din şoc, italianul Machiavelli însuşi ar fi constatat că scopul a fost atins, iar preşedintele Rohani a plecat mulţumit. Şi ca să sufle şi-n iaurt, de la cina liderilor a lipsit vinul, un alt semn de respect pentru musulmanul preşedinte, ceea ce nu s-a întâmplat toamna trecută în cazul întâlnirii de la Paris a aceluiaşi lider cu preşedintele Francois Hollande. Cina de la Palatul Elysée a fost atunci anulată pentru că francezii n-au fost de acord să înlocuiască vinul cu apa, ceea ce a provocat un mare scandal. Ce-i drept, după evenimentele de la Paris, se vede treabă că e mai bine să fii penibil ca italienii, decât în doliu ca francezii.

Nici dovezile incontestabile, nici diplomaţia nu ne permit să punem semnul egal între Iran şi terorism şi nici nu-l punem. Europa însă este presată de cultura orientală, este vizată şi chiar abuzată din acea direcţie. O face de bunăvoie, pe bază de corectitudine politică, democraţie şi cu multă diplomaţie, numai că nu se simte prea bine. Ori ăsta ar putea fi un semnal că ceva trebuie schimbat. Indulgenţa pare să nu ne fi adus mari foloase, toleranţa pare să fi fost înţeleasă ca delăsare, iar libertatea e o noţiune care acceptă prea multe definiţii. La fel cum pentru unii acoperirea unor statui nud înseamnă diplomaţie, când pentru alţii este curată prostie omenească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diplomaţi, penibil de diplomaţi.
 Vizualizări articol: 1643 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Diplomaţi, penibil de diplomaţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Alivenci dulci şi sărate (mălai cu brânză) Consistente şi hrănitoare, alivencile, fie ele dulci sau sărate, sunt unul dintre deliciile rustice perfecte. Alivanca este, pe scurt, un fel de mămăligă în care amestecăm tot felul de bunătăţi şi o coacem la cuptor, iar de acolo iese... Citeşte