Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 ian 2016 - Anul XXI, nr. 22 (6135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alivenci dulci şi sărate (mălai cu brânză)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consistente şi hrănitoare, alivencile, fie ele dulci sau sărate, sunt unul dintre deliciile rustice perfecte. Alivanca este, pe scurt, un fel de mămăligă în care amestecăm tot felul de bunătăţi şi o coacem la cuptor, iar de acolo iese transformată în ceva care, după ce a fost gustat, nu poate fi repede uitat, în ciuda simplităţii acestui preparat.

 

Avem nevoie de:

500 g făină de porumb grişată, 1,5 litri lapte sau apă, 1 linguriţă rasă sare, 1 pachet unt sau margarină, 4 ouă, 500 g brânză de vacă, 8 linguri zahăr, 6 linguri făină de grâu, coaja unei lămâi, esenţă de rom şi vanilie după gust (cca. 1 lingură din fiecare), 2 plicuri praf de copt, margarină şi puţin mălai pentru uns şi tapetat tava, 1 tavă de cca. 35/23/5 cm, 400 g smântână pentru servit, puţin zahăr brun ori scorţişoară, 6 linguri magiun

 

Preparare:

Într-un vas de 3 litri punem făina de porumb, margarina tăiată bucăţi şi sarea. Încălzim apa sau laptele şi când clocoteşte turnăm peste mălai, amestecând bine. Lăsăm să se răcorească. În acest timp spargem în alt vas ouăle, le batem cu zahărul şi aromele, adăugăm făina de grâu, apoi brânza de vacă şi la urmă praful de copt. Când mălaiul s-a răcorit cât să putem băga degetul în el, amestecăm cele două compoziţii. Trebuie să rezulte un amestec care curge, dar e gros ca smântâna. Dacă e prea gros, adăugăm puţin lapte. Ungem tava cu margarină şi tapetăm cu făină de porumb. Turnăm compoziţia în tavă, ţinând cont că va creşte puţin. Coacem la foc mediu cca. 1 oră (depinde de cuptor). Trebuie să se închege şi să prindă crustă aurie. Scoatem tava şi lăsăm să se răcorească o oră. Tăiem alivanca şi o servim cu două linguri de smântână groasă deasupra şi puţin zahăr tos presărat. Cine preferă, poate arunca peste smântână puţină scorţişoară măcinată sau zahăr brun, pentru aspect. Astfel ornată, se consumă călduţă.
Dacă dorim să o consumăm rece, pentru că e chiar mai bună a doua zi, nu tăiem şi nu scoatem alivanca din tavă după ce s-a copt. Când e călduţă încă, nu fierbinte, o ungem pe toată suprafaţa cu magiun în strat subţire, apoi cu 400 g de smântână groasă şi presărăm zahăr brun ori puţină scorţişoară. Lăsăm în tavă până a doua zi. Când e complet rece şi solidă, iar deasupra smântâna a devenit ca o glazură, abia atunci tăiem şi scoatem alivanca din tavă. Servim alivanca rece alături de un pahar de lapte sau iaurt. Desigur, după aceleaşi proceduri simple, alivencile se pot face şi sărate. Pentru asta, din cantităţile necesare pentru alivencile dulci dispar zahărul, aromele şi brânza de vacă. Nici magiunul nu îşi mai are rost în acest caz. Se adaugă în schimb în compoziţie 300 g brânză de burduf, o cană de lapte şi, eventual, o lingură cu boia de ardei. Se prepară la fel, dar se servesc calde, cu smântână deasupra şi un ou gătit ”ochi” sau lângă o cană mare de lapte acru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alivenci dulci şi sărate (mălai cu brânză).
 Vizualizări articol: 9511 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Alivenci dulci şi sărate (mălai cu brânză)5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Alivenci dulci şi sărate (mălai cu brânză) Consistente şi hrănitoare, alivencile, fie ele dulci sau sărate, sunt unul dintre deliciile rustice perfecte. Alivanca este, pe scurt, un fel de mămăligă în care amestecăm tot felul de bunătăţi şi o coacem la cuptor, iar de acolo iese... Citeşte