Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 ian 2016 - Anul XXI, nr. 22 (6135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Investiţii în termoficare

Mai bine de o treime din aparatele de contorizare a energiei termice din Suceava trebuie înlocuite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 35% dintre aparatele de contorizare a căldurii şi apei calde furnizate abonaţilor din sistemul centralizat de termoficare ar urma să fie înlocuite anul acesta, printr-un amplu proiect de îmbunătăţire a serviciilor de transport şi distribuţie a energiei termice.

Primarul Ion Lungu a spus că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu reprezentanţii noului operator de termoficare al Sucevei, Thermonet, i s-au propus două programe de investiţii pentru îmbunătăţirea sistemului, unul prin înlocuirea parţială a reţelelor primare şi secundare, iar celălalt prin verificarea, repararea şi înlocuirea contoarelor din întreg municipiul.

„Înlocuirea conductelor învechite încercăm să o rezolvăm în principal prin atragerea de fonduri europene. Până atunci trebuie să ne asigurăm că beneficiarul final plăteşte ceea ce consumă”, a spus edilul sucevean.

Conform proiectului prezentat de Thermonet, în municipiul Suceava sunt montate 3.297 de aparate de contorizare a energiei termice furnizate abonaţilor din sistemul centralizat, din care 1.638 de gigacalorimetre care înregistrează valorile de energie termică consumate pentru încălzirea locuinţelor şi 1.659 de aparate de măsurare a consumului de energie termică pentru apă caldă care este consumată la nivel de imobil.

„Planul de investiţii propus de Thermonet prevede verificarea şi eventual repararea a 2.161 de contoare de termoficare, în vreme ce 1.136 sunt propuse a fi înlocuite, pentru că au o vechime mai mare de 10 ani, iar condiţiile de utilizare – stau în apă, abur, nu le recomandă pentru reparaţii. Dintre acestea, 570 de contoare sunt pe încălzire şi 566 pe apă caldă menajeră. Verificarea acestor contoare intră în atribuţiile operatorului, în vreme ce schimbarea lor este atributul autorităţii locale”, a explicat şeful municipalităţii sucevene, care a precizat că în proiectul de buget pentru anul în curs a prins fonduri de 2,08% din totalul veniturilor, pentru investiţii şi reparaţii la reţeaua de termoficare.

Costurile estimate de Thermonet pentru înlocuirea aparatelor de măsurare a consumului de energie termică, cu o vechime mai mare de 10 ani, sunt de 3,7 milioane de lei. Pentru achiziţia acestora va fi organizată o licitaţie, dacă proiectul va primi „undă verde” din partea Consiliului Local.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai bine de o treime din aparatele de contorizare a energiei termice din Suceava trebuie înlocuite.
 Vizualizări articol: 2123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 3 voturi
Mai bine de o treime din aparatele de contorizare a energiei termice din Suceava trebuie înlocuite2.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(28 ian 2016, 12:26:24
Intelegem din acest articol ca cei de la ELSACO Botosani, actionari la firma de distributie a agentului termic din Suceava, Thermonet, subtil il “invata de bine” pe primarul Sucevei privind inlocuirea a 570 contoare de incalzire si 566 contoare de apa calda de la scarile de bloc, cu un cost de la bugetul primariei de 37 miliarde de lei vechi pe spinarea tuturor locuitorilor Sucevei si un profit gras pentru ELSACO Botosani. ELSACO Botosani, importatorul si furnizorul acestor aparate, abia asteapta “unda verde”, ca primarul sa-i puna pe consilieri sa voteze pentru o asa zisa licitatie, unde ELSACO sa castige sigur. Deci iarasi am ajuns piata de desfacere. Prezenta interes si se facea ordine in distributie daca se contorizau apartamentele individual, asa cum este normal si locatarii isi doresc si se renunta la acel seviciu de repartitoare de la ELSACO. Daca primaria ar aduna toate costurile cu inchirieri si carpeli in termoficarea centralizata, ar vedea ca iese mai ieftin sa ofere fiecarui consumator o centrala pe gaz si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem CONCURENTIAL are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem CONCURENTIAL. Diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava, unii dintre ei mari specialisi in frigotehnica, cu centrale de apartament si bine platiti, inteleg mai greu aceste probleme.
2.   Tevile prin apartamente sunt ruginite, colmatate! trimis de
(28 ian 2016, 13:56:50


Obligatoriu gigacalorimetrile trebuiesc inlocuite ca sunt vechi.
Dar si tevile de prin apartamente si subsoluri sunt ruginite, colmatate ! Si asta este un motiv pentru care oamenii au parasit Sistemul Centralizat si nu au de gind sa se mai intoarca.
Tevile prin apartamente sunt ruginite, au peste 40 ani. Ar fi de dorit sa se aiba in vedere un plan al Primăriei Suceava, pentru atragerea de fonduri europene în vederea modernizării rețelei de distribuție a agentului termic pe la subsoluri si prin apartamente, eventual si cu contributia locatarilor.
3.   Apometrele de tip vechi sa fie inlocuite! trimis de
(28 ian 2016, 14:00:55
Din punct de vedere tehnic noile apometre sunt net superioare, practic au alte caracteristici. Dintr-un anumit punct de vedere ar trebui ca apometrele de tip vechi sa fie considerate necorespunzatoare, asa cum dealtfel si sunt deoarece sunt susceptibile de cel putin doua metode nedepistabile de frauda: influentarea magnetica si firul de apa (nu inregistreaza la presiune extrem de mica: fir de apa cu care sunt umplute cazile de baie, etc.)
4.   Comentariu trimis de
(28 ian 2016, 16:33:01
Edilul Sucevei trebuia sa aiba mare grija ca producatorul, transportatorul si distribuitorul de energie termica – SC TERMICA SA – sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu contorizare individuala, nu negocieri directe cu Thermonet sau Bioenergy ca acum, are mari avantaje tehnico – economice. Niciunul dintre responsabilii – mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Alivenci dulci şi sărate (mălai cu brânză) Consistente şi hrănitoare, alivencile, fie ele dulci sau sărate, sunt unul dintre deliciile rustice perfecte. Alivanca este, pe scurt, un fel de mămăligă în care amestecăm tot felul de bunătăţi şi o coacem la cuptor, iar de acolo iese... Citeşte