Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 ian 2016 - Anul XXI, nr. 22 (6135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Acţiuni poliţie

Trafic cu bunuri de patrimoniu: săbii, baionete, monede şi cărţi vechi, confiscate de la suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale, Compartimentul protejarea patrimoniului cultural național al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, specializaţi în combaterea traficului cu bunuri de patrimoniu, au confiscat, în ultimul an, mai multe piese care sunt susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional şi care au fost scoase la vânzare ilegal de deţinători. 

Printre bunurile confiscate se numără săbii, o baionetă militară, un fier de călcat, monede, cărţi şi manuscrise.

Persoanele prinse în timp ce încercau să comercializeze aceste bunuri s-au ales cu amenzi până în 1.500 de lei, iar bunurile le-au fost confiscate.

 

Bunuri confiscate în 2015

Un bărbat din Poieni Solca a fost identificat, în februarie 2015, pe raza oraşului Solca, în timp ce încerca să vândă două săbii prevăzute cu teacă şi o baionetă militară, toate fiind bunuri pentru care vânzătorul nu a putut prezenta documente justificative.

Într-un alt caz, în martie 2015, o femeie din Vama a fost identificată pe raza municipiului Suceava în timp ce vindea mai multe bunuri ce păreau să aibă valoare de patrimoniu. După cercetările efectuate a rezultat că o sabie veche, prevăzută cu teacă, și un fier vechi de călcat cu talpă-suport sunt bunuri culturale mobile susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural național, având calități artistice deosebite.

Spre finele anului trecut, în luna noiembrie, lucrători ai Serviciului de Investigații Criminale, Compartimentul protejarea patrimoniului cultural național, au identificat, la Fălticeni, un bărbat care oferea spre vânzare 90 de monede vechi.

În acest caz s-a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Suceava să comunice dacă bunurile culturale mobile în cauză fac parte din categoriile juridice ale patrimoniului cultural național mobil, respectiv dacă se impune declanșarea procedurii de clasare.

Tot în luna noiembrie, şi tot la Fălticeni, a fost identificat un bărbat care încerca să vândă trei cărţi vechi şi 48 de file legate, scrise cu caracter chirilic, care au fost confiscate în baza art. 35 al. 1 din Legea nr. 182/2000, privind protejarea patrimoniului cultural național mobil. Respectivul articol de lege face referire la faptul că vânzarea publică a bunurilor culturale aflate în proprietate privată sau intermedierea vânzării se efectuează numai prin operatori economici autorizaţi în acest sens. Şi în acest caz s-a solicitat o expertiză a specialiştilor de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava.

Şi mai recent, în luna decembrie a anului trecut, în urma efectuării unei percheziţii domiciliare la un bărbat din Vara Dornei, a fost identificat și confiscat un detector de metale, deținut fără autorizație legală, precum şi 90 de monede vechi, care nu au fost declarate de deţinător, pentru a fi expertizate şi a se stabili dacă sunt sau nu bunuri de patrimoniu cultural naţional.

 

Cum se pot comercializa legal bunurile vechi

Agentul-şef adjunct Cristinel Pădurariu, poliţistul care se ocupă de Compartimentul pentru protejarea patrimoniului cultural național, a explicat în ce condiţii pot fi vândute bunurile vechi, care pot avea valoare de patrimoniu. Regulile sunt clare, însă cunoscute de puţini oameni. Astfel, comercializarea bunurilor de acest gen se poate face prin intermediul unui agent economic autorizat în acest sens. Respectivul agent economic, mai exact un expert autorizat în domeniu, verifică bunul şi dacă este cazul consultă şi Direcţia de Cultură. Există două variante: fie se emite un aviz din care rezultă că respectivul bun poate fi comercializat, fie, dacă bunul are valoare deosebită, intră în patrimoniul cultural naţional, condiţii în care deţinătorul primeşte o sumă conform unui barem legal. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trafic cu bunuri de patrimoniu: săbii, baionete, monede şi cărţi vechi, confiscate de la suceveni.
 Vizualizări articol: 4785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 8 voturi
Trafic cu bunuri de patrimoniu: săbii, baionete, monede şi cărţi vechi, confiscate de la suceveni3.958

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Alivenci dulci şi sărate (mălai cu brânză) Consistente şi hrănitoare, alivencile, fie ele dulci sau sărate, sunt unul dintre deliciile rustice perfecte. Alivanca este, pe scurt, un fel de mămăligă în care amestecăm tot felul de bunătăţi şi o coacem la cuptor, iar de acolo iese... Citeşte